Ρομποτική και παιδιά – Φιορέλλα

robotiki-paidia-fiorella

Ρομποτική και παιδιά. Γράφει η Φιορέλλα.

Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν, αναπτύσσονται με ραγδαία ταχύτητα. Ίσως γι’αυτό ευθύνεται η εκπαίδευση. Ειδικά όταν η εκπαίδευση συνδυάζεται με την τεχνολογία.

Πολύ συχνά θα συναντήσουμε σήμερα παιδιά σε μικρές ηλικίες να έχουν κινητά και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Τα παιδιά είναι φανερό πλέον ότι έχουν ‘μπει’ σε μια οθόνη, παίζοντας. Ίσως λοιπόν εφόσον και η τεχνολογία αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεν περνά απαρατήρητη από τα παιδία, η τεχνολογία και η εκπαίδευση να δεθούν. Η τεχνολογία με σωστή χρήση μπορεί να δώσει πολλά τόσο στην εκπαίδευση όσο και την ανάπτυξη του παιδιού.

Τα τελευταία χρόνια σε πολλά σχολεία έχει εισαχθεί η ρομποτική και στην προσχολική ηλικία και την σχολική ηλικία.

Η ρομποτική αποτελεί τον προγραμματισμό ρομποτικών αντικειμένων σε επίπεδο ανάλογο της ηλικίας του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αναπτύσσουν λογική και μαθηματική σκέψη.

Στην προσχολική ηλικία τα νήπια εξοικείωνονται με τα κουμπιά, την σειρά πατήματος των κουμπιών, τις κινήσεις του ρομπότ καθώς και τις οπτικές και χωρικές τους σχέσεις. Στην σχολική ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν τον προγραμματισμό των ρομπότ και δημιουργούν τα δικά τους ρομποτικά μηχανήματα.

Ταυτόχρονα στην προσχολική και σχολική ηλικία γίνεται χρήση από τουβλάκια lego. Στα πλαίσια των μαθημάτων ρομποτικής η χρήση των lego (τρισδιάστατα τουβλάκια) γίνεται με στόχο την ανάπτυξη της οπτικής και χωρικής αντίληψης. Δημιουργούν ελεύθερα ότι επιθυμούν, ξεκινάν από μεγαλύτερα κομμάτια και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά έρχονται σε τριβή με μικρότερα κομμάτια. Σε τελικό στάδιο μεγαλύτερης ηλικίας τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους ρομπότ με χρήση lego (τρισδιάστατα τουβλάκια) και το προγραμματίζουν, με καλώδια και την χρήση προγραμματισμού.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με την τεχνολογία και παράλληλα να αναπτύξουν δεξιότητες, να μεγαλώσουν, να νιώσουν υπεύθυνα, να επιλύσουν προβλήματα, να διασκεδάσουν, να συνεργαστούν, και να αναπτύξουν και εξελίξουν την αντίληψη τους, τις κινητικές τους δεξιότητες.

Επικοινωνία με τον συντάκτη