7 συνήθειες: New Year Resolutions – Ελένη Τσαχάκη

diatrofi-neo-etos-tsaxaki

7 συνήθειες που αξίζει να εντάξεις το νέο έτος – γράφει η Ελένη Τσαχάκη – Διαιτολόγος, Διατροφολόγος.

Κι αν έχει κάνει ήδη το δικό σου “new year resolution” για το 2021, εύχομαι σίγουρα να έχεις εντάξει χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχεις μέσα στη νέα χρονιά. 

Αν πάλι με νέα αποφασιστικότητα να ξεκίνησες να λες ότι θα κόψεις το κάπνισμα, θα χάσεις βάρος, θα  ασκηθείς περισσότερο, τότε μήπως όλα αυτά σου θυμίζουν τα ίδια περσινά “new year resolution» μόνο που ήταν για το 2020; Σίγουρα, η περσινή χρονιά ήταν τόσο διαφορετική που μας έμαθε πολλά. Έτσι λοιπόν, με όλα τα διδάγματα που λάβαμε από το 2020, μήπως να το δεις διαφορετικά; 

Σίγουρα, η αποφασιστικότητα είναι ένα ωραίο χαρακτηριστικό. Μήπως, λοιπόν, να την αξιοποιήσουμε σωστά, όχι στο να χάσεις αυτά τα 5-6 κιλά της χρονιάς, αλλά να παραμείνεις περισσότερο υγιής, σε σώμα, μυαλό και ψυχή για το 2021, δημιουργώντας νέες συνήθειες καθημερινής ευεξίας;

Πώς να βρω τις συνήθειες που θέλω να εντάξω;

Η δημιουργία νέων συνηθειών απαιτεί χρόνο και ενέργεια. Εξ’ορισμού η λέξη «συνήθεια» αποτελεί μία περισσότερο μηχανιστική διεργασία που μπορεί να ενισχυθεί ή να ατονήσει ανάλογα με την επανάληψη. 

Μια νέα συμπεριφορά ή μία συνήθεια που θέλεις εντάξεις δεν δημιουργείται μέσα σε μία νύχτα. Μπορεί, όμως να την ξεκινήσεις αυτή τη νύχτα και να απολαύσεις μερικά από τα οφέλη της αρκετά γρήγορα. 

Μερικές από τις αγαπημένες συνήθειες που ήδη αποκτήσαμε οι περισσότεροι την περίοδο της καραντίνας είναι να περπατάμε τακτικά ή να ασκούμαστε συχνά, βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους κίνησης του σώματός μας, πέρα από την συνηθισμένη μορφή του γυμναστηρίου. Μήπως, όμως παρατήρησες ότι όταν σταμάτησες αυτή τη συνήθεια, αισθανόσουν διαφορετικά με το σώμα σου;

Θυμήσου πως αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσεις!

7 συμβουλές για μία μακροχρόνια αλλαγή

Συνεπώς, συνέχισε να ωθείς τον εαυτό σου προς την κατεύθυνση που θέλεις να πας. Κι αν θες, ακόμα περισσότερες ιδέες, δοκίμασε τις ακόλουθες 7 συμβουλές για να σε βοηθήσω να δημιουργήσεις μία μακροχρόνια αλλαγή:

1. Ονειρέψου και βάλε στόχο!

Οι γενναίοι στόχοι είναι συναρπαστικοί. Είτε θέλεις να τρέξεις στον επόμενο μαραθώνιο ή να κάνεις ένα αγώνα 5χλμ, βάλτο στόχο! Θέλεις να μειώσεις το βάρος σου, τόσο ώστε να φορέσεις αυτό το αγαπημένο ρούχο που αγάπησες με το που το πρωτοείδες; Με επιμονή, ενθάρρυνση και υποστήριξη, μπορείς να το κάνεις. 

Ένας φιλόδοξος στόχος εμπνέει συχνά πολλούς γύρω μας. Πολλοί στόχοι ενδεχομένως, θα σε ενθουσιάσουν. Όμως, ποιος τελικά είναι πιο σημαντικός για εσένα; Βρες τον και επικεντρώσου εκεί!

2. Χώρισε το στόχο αυτό σε μικρότερα βήματα!

Ας πάρουμε για παράδειγμα, ότι θέλεις να μειώσεις το βάρος σου κατά 10 κιλά. Μήπως είναι πιο σημαντικό να τον χωρίσεις σε μικρότερα βήματα; Για παράδειγμα, πχ ο πρώτος στόχος σου να μειώσεις το βάρος σου κατά 1 κιλό. Είναι πολύ σημαντική ακόμα κι αυτή η αλλαγή.

Τα μικρά βήματα που κάνουμε καθημερινά φέρνουν τον τελικό στόχο μας! 

Άρα, χρειάζεται να αναζητήσεις και να «σπάσεις» το στόχο σου σε μικρότερα βήματα. Ακόμα και το να πάρεις τηλέφωνο έναν διατροφολόγο που θα σε στηρίξει σε όλο αυτό, είναι σκέψου το πρώτο βήμα! Και ξέρω ότι θέλει θάρρος για να το κάνεις.

Απέφυγε να περιφρονείς τις εύκολες επιλογές. Κατέγραψε ποια είναι τα πρώτα βήματα ή θα τα πω καλύτερα «μπουσουλήματα» που χρειάζεται να κάνεις για το στόχο σου. Μπορεί το μπουσούλημα να φαίνεται τώρα εύκολο, στα μάτια σου… Όμως θυμήσου ότι είναι τα πρώτα σου βήματα σε αυτό που λες τώρα περπάτημα. Έτσι ακριβώς, κάνε και με το στόχο σου!

3. Βρες για το λόγο που δεν το έχεις κάνει ήδη

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις για ποιο λόγο δεν έκανες μέχρι στιγμή το στόχο αυτό. Ας αφήσουμε στην άκρη κουβέντες όπως «δε το ήθελε η μοίρα», «όλα στραβά πήγαν μέχρι τώρα», κ.α. κι ας επικεντρωθούμε στο να αναγνωρίσεις ποια ήταν, συγκεκριμένα τα εμπόδια που σε οδήγησαν να αποφύγεις να ξεκινήσεις το στόχο σου ή ακόμα και να τον παγώσεις. 

Στο παραπάνω παράδειγμα, μήπως έτρωγες γεύματα που δε σου άρεσαν καθόλου ως γεύση; Μήπως η δίαιτα ήταν πολύ περιορισμένη σε επιλογές; Μήπως η οργάνωση που είχες κάνει μέχρι στιγμής δεν ταιριάζει στο τωρινό σου πρόγραμμα; Όλα αυτά αποτελούν εν δυνάμει εμπόδια σε αυτό που θέλεις να πετύχεις. Σημαντικά να τα αναγνωρίσεις ώστε να περάσεις στο επόμενο στάδιο. 

4. Δεσμεύσου σε εσένα για εσένα 

Συχνά, ακούω ότι «θέλω να χάσω βάρος για τον άνδρα μου», «όλοι στην οικογένεια θέλουν να χάσω βάρος», κ.α. Όμως, αν ξεκινάς να βάζεις ένα στόχο για τους άλλους, τότε είναι στρατηγικά σχεδιασμένος να αποτύχει. Χρειάζεται να θέσεις το στόχο για εσένα και τα οφέλη που έχει να προσφέρει σε εσένα. 

Ξεκίνα να γράφεις μία υπόσχεση στον εαυτό σου για αυτό που θέλεις να πετύχεις. Πέρα από τη σκέψη, χρειάζεται να το γράψεις κάπου ώστε να το δεις, να το διαβάσεις και να το ακούσεις. Ακόμα περισσότερο, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, ανάλογα με το στόχο σου, ώστε να σε στηρίξει με ασφάλεια και σεβασμό σε αυτό που θες. 

5. Γιόρτασε την κάθε σου επιτυχία

Για κάθε μικρό βήμα που πέτυχες, γιόρτασέ το! Μην περιμένεις να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου «νικητή» ή «νικήτρια» μόνο όταν φτάσεις στην κορυφή. Δηλαδή αν έχεις πετύχει το 80% του στόχου σου δεν είσαι; Αυτό το 20% σε κάνει νικητή/τρια; Όχι! 

Ενθάρρυνε, λοιπόν τον εαυτό σου, φροντίζοντας να του δίνεις ένα δώρο κάθε φορά που πετυχαίνεις. Διάλεξε ένα ωραίο μασάζ, μία βόλτα, ένα ταξίδι, μία αγορά ενός προϊόντος, κάτι ξεχωριστό για σένα. Απέφυγε να είναι φαγητό. Το γιατί θα το δούμε σε άλλο άρθρο. 

6. Μάθε από το παρελθόν σου.

Κάθε φορά που απέτυχες να κάνεις μία αλλαγή, θεώρησέ το ως ένα βήμα προς την επιτυχία σου. Αναρωτιέσαι «Πώς γίνεται η αποτυχία να είναι βήμα για την επιτυχία μου;». Επειδή κάθε ειλικρινή προσπάθειά σου αντιπροσωπεύει ένα μάθημα που μαθαίνεται! Έτσι, λοιπόν αναρωτήσου: 

– Τι μου έμαθε αυτή η δίαιτα που δεν πέτυχε; 

– Τι χαρακτηριστικά είχε που εμένα δεν μου ταίριαξαν; 

– Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά ώστε να μπορέσω να το αλλάξω;  

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι έκανες και δεν λειτούργησε. Ίσως εκεί μπορείς να δεις ότι χρειάζεται να το σπάσεις σε ακόμα μικρότερα βήματα για να το πετύχεις. 

Εάν βάζοντας ως στόχο να έχεις 30 συνεχόμενα λεπτά για άσκηση φαίνεται να αποτελεί αδύνατο τις ημέρες που έχεις πολλή δουλειά, σπάστο με το να έχεις στόχο 3 περιπάτους 10 λεπτών – μία πριν από τη δουλειά, μία κατά τη διάρκεια του γεύματος, μία μετά τη δουλειά – ή 20 λεπτά με τα πόδια στο μεσημεριανό και ένα 10 λεπτά σύνολο περπάτημα σε σκάλες και άλλα μέσα. Μήπως καλύτερα τώρα;

7. Πες «ευχαριστώ» στον εαυτό σου για αυτά που έχεις ήδη κάνει 

Θα θυμίσω ότι δεν υπάρχει τελειότητα. Αναπλαισίωσε τις απόψεις και τις πεποιθήσεις σου για το στόχο σου. Στον στόχο των 10 κιλών που ανέφερα προηγουμένως, μπορείς να τον πετύχεις. Είτε τον πετύχεις σε 3 μήνες, είτε σε 1 χρόνο από τώρα είναι το ίδιο. 

Εντάσσοντας βασικά συστατικά στη διατροφή  – ακόμα και πολλούς άλλους στόχους που θέτουμε – θα επωφεληθείς ακόμη και όταν κάνεις λιγότερα από όσα θα ήθελες να κάνεις. Για παράδειγμα, αν «έπρεπε» να έχεις σαλάτα και στα 2 γεύματα (μεσημεριανό – βραδινό) και είχες στο 1 από τα 2, να αισθανθείτε ευγνώμων για αυτό. Είναι σημαντικό να έχεις στο 1 από τα 2 γεύματα, από το να μην έχεις καθόλου στη διατροφή σου. Στο χέρι σου είναι αύριο να είναι καλύτερα.

Και κάπως έτσι, ξεκινάς τη νέα σου χρονιά διαφορετικά. Αφιέρωσε χρόνο να προετοιμαστείς για το στόχο σου, πριν μπεις στη δράση.

Αναρωτήσου – Αναθεώρησε – Ανασυγκροτήσου – Ξεκίνα. 

Επικοινωνία με τον συντάκτη