Ανοσοποιητικό και Covid-19: η ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά τα χρόνια του κορωνοιού – γράφει η Βασιλεία Φουντουλάκη – Διαιτολόγος, Διατροφολόγος.
Τι είναι ο κορονοϊός;
Οι κορονοϊοί προσβάλουν τα ζώα, κάποιοι ωστόσο από αυτούς προσβάλουν και τον άνθρωπο, σπάνια στελέχη αυτών που προσβάλουν τα ζώα να προσβάλουν και τον άνθρωπο. Εξαίρεση εμφανίζεται στον ιό MERS, στον ιό SARS και τώρα στον ιό Covid-19.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός μπορεί να εκδηλωθεί με την εξής συμπτωματολογία:
-
Πυρετό
-
Βήχα κυρίως χαρακτηρίζεται από ξηρότητα
-
Έντονη κούραση.
Ενίσχυση ανοσοποιητικού
Με απλά λόγια το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού ο ρόλος του είναι να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από ανεπιθύμητες ιώσεις, και παθογόνους μικρό οργανισμούς. Για να επιτευχθεί αυτό τα λευκά αιμοσφαίρια λειτουργούν ως ανοσοπροστατευτικά, δηλαδή αν κάποιος προσληφθεί από έναν ιό τα λευκά αιμοσφαίρια βρίσκονται στην ‘’πρώτη γραμμή’’ της άμυνας δημιουργώντας αντισώματα, ώστε να γίνει πιο γρήγορα η αντίδραση.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονισθεί πως δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό τρόφιμο, ή συμπλήρωμα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μην νοσήσει κάποιος από τον κορονοϊό με βάση τους επιστήμονες. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά με εμφανή και τεκμηριωμένο ρόλο στην σωστή λειτουργία του αλλά κανένα δεν ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Η λειτουργία του καθορίζεται από:
-
Κληρονομικότητα
-
Φύλο
-
Τρόπος ζωής
-
Περιβάλλον.
Διατροφή & Κορονοϊός
Μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει ότι χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
-
Βιταμίνη C
Προσφέρει αντιοξειδωτική δράση, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η κύρια πηγή βιταμίνης C συνεπώς η συμπληρωματική της λήψη δεν είναι απαραίτητη. Η κατανάλωση 5-6 μερίδων. φρούτων – λαχανικών καλύπτει την επαρκή πρόσληψης βιταμίνης C. Η σύσταση σε υγιή πληθυσμό ανέρχεται τα 1000 mg. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (πιπεριά, ακτινίδιο, πορτοκάλι μαϊντανός, μπρόκολο, κεράσια, κουνουπίδι, ντομάτα κλπ.)
-
Βιταμίνη D
Το 90% προέρχεται από τον ήλιο και το 10% μέσω των τροφών. Η έλλειψη της έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση ιώσεων, ορισμένες όμως μελέτες έχουν συσχετίσει την ευεργετική δράση της σε καταστάσεις λοίμωξης του αναπνευστικού. Κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας παρατηρείται μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D και αύξηση του ποσοστού γρίπης και κρυολογήματος. Λόγω μειωμένων επιπέδων είναι το μόνο μικροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται η συμπληρωματική του χορήγηση και λήψη. Οι συστάσεις για την βιταμίνη D ανέρχονται στα 400-800 IU ή 10-20 mg. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D( λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, μανιτάρια)
-
Βιταμίνη Α
Ενίσχυση της διατροφής μεσώ τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α πχ( γάλα και γαλακτοκομικά, ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα ενισχυμένο, 1 αυγό, κλπ.). Η έλλειψη της επηρεάζει την τον αριθμό των ‘’μαχητών’’ του ανοσοποιητικού, Τ και Β- λεμφοκύτταρα ενώ μειώνει την δράση άλλων κυττάρων.
-
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και την φλεγμονή, είναι απαραίτητες και χρήσιμες στον μεταβολισμό και στην λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β( μοσχάρι, πέστροφα, μύδια, γάλα, γιαούρτι, σολομός δημητριακά κ.λπ.).
-
Συνένζυμο Q10
Γνωστό ως ουμπικινόλη είναι αντιοξειδωτικό που καταστρέφει και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας την δράση του ανοσοποιητικού. Οι ιστοί και τα κύτταρα του συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού, και χρειάζονται την επάρκεια του για να λειτουργήσουν σωστά. Βρίσκεται στα μιτοχόνδρια του ανθρώπινου οργανισμού.
-
Ψευδάργυρος
Είναι απαραίτητο μέταλλο για την σωστή λειτουργεία του ανοσοποιητικού και δρα προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις συμβάλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Τροφές ( κόκκινο κρέας, οστρακοειδή, κοτόπουλο, τυρί, καρποί, αυγά, δημητριακά κ.λπ.).
-
Προ-βιοτικά
Προασπίζουν και θωρακίζουν τον οργανισμό παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων γιατί ενισχύουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο. Επίσης παράγουν ουσίες όπως το γαλακτικό οξύ και βακτηριοκίνες (αντιβακτηριακές ουσίες) οι οποίες διατηρούν ελεγχόμενα τα επίπεδα του πληθυσμού των κακών βακτηρίων προστατεύοντας τον οργανισμό από νόσους. Τρόφιμα(τουρσί, κεφίρ, σάλτσα σόγιας, πάστα φασολιών από ζύμωση).
-
Χαλκός
Ο χαλκός συμβάλει στην λειτουργία του οργανισμού όπως η απορρόφησή σιδήρου, μεταφορά οξυγόνου, σχηματισμός αιμοσφαιρίνης καθώς και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τροφές( αμύγδαλα, φακές, κακάο, ηλιόσποροι κ.λπ.)
-
Ω-3 λιπαρά οξέα
Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύοντας το αναπνευστικό σύστημα από ιούς. Τροφές ( λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, σπόροι, κ.λπ.)
-
Επαρκή ενυδάτωση
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και την λειτουργία του:
- Κακή ποιότητα διατροφής.
- Παχυσαρκία.
- Αυστηρές δίαιτες με αποκλεισμό κάποιων ομάδων τροφίμων.
- Αλκοόλ: αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με ανοσολογική απόκριση.
- Μειωμένος ύπνος.
- Άγχος.
- Κάπνισμα.
- Καθιστική ζωή
- Διαταραγμένη εντερική χλωρίδα.
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες για την μείωση της διασποράς του ιού, η πανδημία έχει φέρει αρκετές αλλαγές στην ζωή μας, ωστόσο σύντομα όλα θα γίνουν όπως πριν και αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει και οφείλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.
Επικοινωνία με τον συντάκτη