Άσκηση και Απώλεια βάρους – Βασιλική Χύτα

askisi-varos-xita

Πως επηρεάζει η άσκηση την απώλεια βάρους; Γράφει η Βασιλική Χύτα.

Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι για να καταφέρει κανείς να ρυθμίσει το βάρος του χρειάζεται να ασκηθεί. Εν μέρει αυτό ισχύει αν σκεφτούμε ότι μέσω της κίνησης γίνονται καύσεις οι οποίες βοηθούν στην δημιουργία αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας και συνεπώς στην μείωση του βάρους.

Μήπως όμως ο ρόλος της άσκησης έχει παρερμηνευθεί;

Όταν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί μόνο μέσω της φυσικής δραστηριότητας. Πολλοί άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να ξεκινήσουν έντονη άσκηση κι έτσι θα ρυθμίσουν το βάρος τους.

Ακόμη όμως και με έντονη καθημερινή δραστηριότητα είναι αδύνατο να δημιουργηθεί αρνητικό ισοζύγιο χωρίς την ρύθμιση της διατροφικής πρόσληψης.

Συχνά μάλιστα οι άνθρωποι που γυμνάζονται συστηματικά τείνουν να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που έκαψαν. To αποτέλεσμα; Να καταναλώνουν στη συνέχεια περισσότερη τροφή. Αν λοιπόν δούμε την άσκηση μόνο ως μέσο απώλειας θερμίδων χωρίς να συνδυαστεί με διατροφή, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον απογοητευτικά. Ας εξετάσουμε όμως την άλλη όψη του νομίσματος. Ας βγούμε για λίγο από τα κουτάκια των θερμίδων. Έτσι, θα καταφέρουμε να αντιληφθούμε γιατί η κίνηση είναι τόσο σημαντική σε μία προσπάθεια ρύθμισης του βάρους.

Η ήπια αερόβια άσκηση χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας τα λιπαρά οξέα. Με τον τρόπο αυτό κινητοποιεί το σώμα να χρησιμοποιήσει  τον αδρανή λιπώδη ιστό.

Οι ασκήσεις αντιστάσεων από την άλλη, βοηθούν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού κάτι που μακροπρόθεσμα οδηγεί το σώμα σε περισσότερες καύσεις.

Επιπλέον ακόμη και η ήπιας μορφής άσκηση  επηρεάζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων και την ευαισθησία στη ινσουλίνη. Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι πολλοί σημαντικοί για την αποφυγή εμφάνισης καρδιαγγειακού κινδύνου, ιδιαίτερα σε άτομα με παραπανίσιο βάρος.

Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι υπέρβαρα άτομα που ασκούνται συστηματικά έχουν λιγότερες κινδύνους να αναπτύξουν κάποιο νόσημα συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού βάρους που δεν ασκούνται.  Το σώμα μας δηλαδή μέσα από την γυμναστική αφενός καίει ενέργεια και αφετέρου ενδυναμώνεται μυϊκά.

Αν λοιπόν σκοπεύετε να αλλάξετε την σχέση σας με το σώμα σας, μην παραλείψετε το κομμάτι της κίνησης.

Επικοινωνία με τον συντάκτη