Δίαιτα στις διακοπές; – Βασιλική Χύτα

diatrofi-diakopes-xita

Δίαιτα στις διακοπές; Γράφει η Βασιλική Χύτα

Βρίσκεσαι σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Έχεις βρει πλέον τους ρυθμούς σου και η  προσπάθεια σου να ρυθμίσεις την διατροφή σου αποδίδει.

Το καλοκαίρι έρχεται μαζί με ένα μεγάλο ερώτημα:΄Τι θα απογίνει η δίαιτά σου κατά την διάρκεια των διακοπών’;

Μάλιστα συχνά το ερώτημα αυτό συνοδεύεται από το άγχος να μην χαλάσει η προσπάθεια σου. Μήπως αντί να αναρωτιόμαστε αν χρειάζεται να κάνουμε διατροφή στις διακοπές μας, να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική;

Αρχικά καμία προσπάθεια δεν καταστράφηκε ούτε στέφθηκε με επιτυχία μέσα σε λίγες ημέρες.

Το χρονικό διάστημα των διακοπών είναι πολύ μικρό για να συμβεί μία μεγάλη ή μόνιμη αλλαγή στο σώμα μας. Μερικά μόνο γεύματα δεν μπορούν να σε παχύνουν όπως φυσικά και να σε αδυνατίσουν. Ακόμη, μπορεί κι να δεις την ζυγαριά σου να ανεβαίνει μετά τις διακοπές. Είναι, θα λέγαμε, αναμενόμενο λόγω της κατακράτησης υγρών που προκύπτει από τις διατροφικές επιλογές σου εκείνη την περίοδο.

Τι χρειάζεται να ψάξεις πραγματικά; Αν ανυπομονείς μέσα στις διακοπές σου να σπάσεις τα ‘δεσμά’ της δίαιτας σου ώστε να φας ανεξέλεγκτα όλα εκείνα που σου στέρησε. Αν συμβαίνει αυτό, μήπως το πρόγραμμα διατροφής σου δεν σε καλύπτει; Μήπως στην πραγματικότητα αντί να φτιάχνεις την σχέση σου με την τροφή το πρόγραμμά σου την επιδεινώνει; Βάζοντας τον εαυτό μας να απαντήσει τέτοιου είδους ερωτήσεις, ανακαλύπτουμε ποια πραγματικά  είναι η σχέση μας με το διατροφικό μας πλάνο. Αν ανυπομονούμε να φύγουμε από αυτό ή αν η ενδεχόμενη αποχή μας προκαλεί άγχος, είναι χρήσιμο να το αναγνωρίσουμε ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τα ζητούμενα μας από την δίαιτα αυτή.

Τι μπορείς να κάνεις πρακτικά

Η λογική του ‘όλα ή τίποτα’ για άλλη μία φορά δεν πρόκειται να βοηθήσει!

Αντί να σκεφτείς τρόπους να γίνεις όσο πιο αυστηρός μπορείς με την διατροφή σου κατά τις διακοπές. Αντί να σκίσεις την διατροφή σου και να την πετάξεις στην θάλασσα, δοκίμασε να το ισορροπήσεις κάπου στην μέση. Μπορείς για παράδειγμα να εξετάσεις ποιες είναι οι συνήθειες της διατροφής σου που θα ήθελες να κρατήσεις κατά τις διακοπές σου. Παράδειγμα το να τρως φρούτα για σνακ και το να πίνεις αρκετό νερό.

Ταυτόχρονα δοκίμασε να δώσεις στον εαυτό σου την ελευθερία να δοκιμάσει όσα θέλει. Παράγγειλε το πιάτο σου με βάση το τι καινούργιο ή νόστιμο θέλεις να δοκιμάσεις κι όχι επειδή έχει τις λιγότερες θερμίδες στον κατάλογο. Επίτρεψε στον εαυτό σου να πιει ένα ποτό και να φάει εκείνο το κομμάτι γλυκό ακόμα κι αν δεν προβλέπεται στην δίαιτα σου. Με τον τρόπο αυτό θα φέρεις μία ισορροπία ώστε, αφενός να μην στερηθείς τίποτα στις διακοπές σου κι αφετέρου να μην αποτελέσουν αφορμή για ένα διατροφικό ξέσπασμα.

Να θυμάσαι ότι η διατροφή που επιλέγεις είναι το μέσο για να έρθεις πιο κοντά στο σώμα σου και να ακούσεις τις ανάγκες του.

Βγάλε από το μυαλό σου τοξικές σκέψεις. Ότι αν ‘σπάσεις’ την δίαιτα σου δεν θα μπορείς να επανέλθεις. Ότι όλη σου η προσπάθεια θα πάει χαμένη, καθώς δεν έχουν καμία λογική βάση. Το ταξίδι της βελτίωσης της διατροφής σου δεν έχει τέλος και σίγουρα οι διακοπές σου θα σου διδάξουν πολλά για τον τρόπο που επιλέγεις να φας, αρκεί να σε παρατηρήσεις.

Να βρίσκεσαι δίπλα σου σε όλο αυτό. Όχι απέναντί σου!

Επικοινωνία με τον συντάκτη