Διατροφή: Οι 4 πτυχές μου για να νιώθουμε ευεξία! – γράφει η Ελένη Τσαχάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ένα από τα αγαπημένα θέματα που μου αρέσει να διαβάζω και να ασχολούμαι είναι στη σύνδεση που μπορεί να έχει η διατροφή μας με την ψυχική μας υγεία και γενικότερα, με το τι μπορούμε να κάνουμε για να αισθανόμαστε αυτό που ονομάζεται «ευ ζειν».
Έτσι, λοιπόν σήμερα, ως «ντεμπούτο» θα ήθελα να μιλήσω για 4 πτυχές της διατροφής που πιστεύω ότι συμβάλλουν σημαντικά στο πως αισθανόμαστε, πως βλέπουμε τον εαυτό και το σώμα μας.
1 . Η φροντίδα της σωματικής μας υγείας υποστηρίζει τη ψυχολογία μας.
Ένα σώμα, το οποίο θρέφεται καθημερινά με όλα αυτά τα απαραίτητα συστατικά από τα τρόφιμα, μας προσφέρει ένα υγιές σώμα. Όλα αυτά όμως τα θρεπτικά συστατικά, στη συνέχεια, δίνουν και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο εγκέφαλό μας για να σκέφτεται και να λειτουργεί. Έτσι, μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πραγματικά θρεπτικό φαγητό μπορεί να στηρίξει και να θρέψει μυαλό, σώμα και ψυχή.
2 . Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν τη ψυχολογία μας.
Σε αυτό το σημείο, αναφέρομαι σε όλα αυτά τα τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν τη ψυχολογία μας. Και δεν αναφέρομαι, στο αν έφαγες μία σοκολάτα και αισθάνεσαι ενοχές. Αναφέρομαι σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε συστατικά, όπως αμινοξέα, μαγνήσιο, βιταμίνη D, «καλά» ω-3 λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και σε προβιοτικά, τα οποία έχουν φανεί σε μελέτες ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσή σας, μέσω παραγωγής ορμονών που σχετίζονται με τη ψυχολογία μας.
Θυμήσου αν έτυχε κάποια περίοδο της ζωής σου, να καταναλώνεις τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τηγανητά, πλούσια σε ζάχαρη ή λιπαρά. Πώς επηρεαζόταν η ψυχολογία σου στη συνέχεια; Και αυτό, ανεξάρτητα από το αν ακολουθούσες κάποιο πρόγραμμα διατροφής.
3. Είναι η εποχή που καταρρίπτεται ο μύθος της δίαιτας και της «υγιεινής διατροφής».
Πολλά έχουν ακουστεί στο όνομα της «υγιεινής διατροφής» και όλο αυτό – ευτυχώς – αρχίζει να αλλάζει. Η αλήθεια είναι ότι «ιδανική διατροφή» είναι μοναδική για τον καθένα μας ξεχωριστά και αυτό είναι που χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Και όλο αυτό φυσικά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για κάποιους ανθρώπους, η αλλαγή σε ό,τι τρώνε σχετίζεται με την ανάγκη να έχουν περισσότερο χρόνο, χρήματα ή ακόμα και δεξιότητες στην κουζίνα.
Κι όμως, η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι χρονοβόρα, ακριβή ή δύσκολη!
Δεν είναι ένας προορισμός που μόλις φτάσεις, μετά σταματάς. Η υγιεινή διατροφή είναι ένας τρόπος ζωής που βασίζεται στη συνήθεια. Όμως, συχνά υπάρχουν άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που χρειάζεται να τροποποιηθούν πρώτα, προτού ξεκινήσει κάποιος να αλλάζει τη διατροφή του.
4. Η επανεκτίμηση της σχέσης σου με το φαγητό είναι σημείο «κλειδί».
Ο δυτικός τρόπος ζωής και η διατροφική κουλτούρα της δίαιτας έχει κάνει πολλά. Και μέσα σε όλα αυτά έχει χαθεί το τι σημαίνει να τρώμε για να θρέψουμε την υγεία του σώματός μας. Αρκεί να παρατηρήσεις:
- τις ατελείωτες ώρες εκπομπών μαγειρικής
- τον τρόπο που παρουσιάζουν το ποιο «πρέπει» να είναι το βάρος σου
- τον αριθμό θερμίδων που «πρέπει να καταναλώνεις για να είσαι αδύνατη/ος»
Και ακόμα περισσότερα, που σου λένε ποια «πρέπει» να είναι η υγιής – δική σου – σχέση με το φαγητό.
Αντί αυτού αξίζει να πάρεις λίγο χρόνο για εσένα και να αναρωτηθείς:
- Πώς με κάνει να νιώθω αυτό το φαγητό;
- Για ποιο λόγο το έφαγα;
- Γιατί να μην το φάω;
- Υπάρχει κάτι που θέλω να σταματήσω να τρώω;
- Υπάρχει κάτι που μου λείπει να τρώω;
Και άφησε τον εαυτό σου να έχει λόγο σε όλο αυτό. Γιατί στην πραγματικότητα έχει πολλά να σου πει!
Το φαγητό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Δεν ανήκει πουθενά στην ασπρόμαυρη λογική του καλού-κακού, ναι – όχι, επιτρέπεται – απαγορεύεται. Είναι φαγητό. Και είναι το δικό σου «καύσιμο» για να μπορείς να αισθάνεσαι ευεξία. Χρησιμοποίησέ το ως εργαλείο για το πόσα πολλά έχει να σου πει και πόσα περισσότερα έχει να σου προσφέρει, αντί να το αφαιρείς από το σώμα σου.
Ανεξάρτητα από τον λόγο, το φαγητό μπορεί να στηρίξει καλύτερα την υγεία και την ευημερία μας. Αποτελεί έναν τρόπο να ανακτήσεις τον έλεγχο, σε μια εποχή που ο κόσμος φαίνεται εκτός ελέγχου. Για πολλούς από εμάς, αυτό μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός τρόπος, με τον οποίο η διατροφή μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία και ευεξία.
Επικοινωνία με τον συντάκτη