Διατροφή για γερά νύχια – Βασιλεία Φουντουλάκη

nixia-fountoulaki

Διατροφή για γερά νύχια – γράφει η Βασιλεία Φουντουλάκη – Διατροφολόγος.

Αρκετά σημεία του σώματος  μπορούν να δείξουν την καλή λειτουργικότητα του (κάλυψη σε θρεπτικά συστατικά) ή και το αντίθετο. Τα νύχια είναι  καθρέφτης της υγείας και μέσω αυτών μπορεί να γίνει διάγνωση διάφορων ασθενειών με βάση την κλινική τους εικόνα. Η επαρκής πρόσληψης βιταμινών, μετάλλων, και θρεπτικών συστατικών βοηθά στην ανασύνθεση την ανάπτυξη και τον σχηματισμό νέων κυττάρων τους.

Αλλαγή στην εμφάνιση στο σχήμα και στο πόσο εύθραυστα είναι υποδηλώνουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Η διατροφή είναι εξίσου σημαντική και στην υγεία των νυχιών.

Παρακάτω θα αναφερθούν διάφορα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που έχουν σημαντικό ρόλο για την διατήρηση των υγειών νυχιών.

1. Βιοτίνη.

 Η βιοτίνη ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι γνωστή ως Β7. Προωθεί την φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος, βοηθά στον μεταβολισμό των αμινοξέων τα οποία δημιουργούν πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νυχιών. Μια διατροφή με κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε βιοτίνη φαίνεται να βοηθούν την ενίσχυση των νυχιών. Η σύσταση βιοτίνης για επαρκή πρόσληψη(ΑΙ) σε ενήλικες ορίζονται τα 30 mg/ μέρα.

Τροφές που την περιέχουν είναι το συκώτι, το αβοκάντο, ο σολομός, κρόκος αυγού, γαλακτοκομικά προϊόντα, μαγιά, ξηροί καρποί, και το κουνουπίδι.

2. Πρωτεΐνες.

Η κρεατίνη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα νύχια και η λειτουργία της είναι πολύ σημαντική. Προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα από βλάβες και από έκθεση σε στρες. Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική για την συνολική υγεία αλλά και για την υγεία και ευθραυστότητα των νυχιών, επηρεάζοντας το πόσο σκληρό είναι το νύχι. Οι συστάσεις για υγιή ενήλικα αναφέρουν πως 0,8γρ-1 γρ ανά κιλού σωματικού βάρους είναι καλή ποσότητα πρωτεΐνης για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού.

Πήγες πρωτεΐνης αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τυριά, τα ψάρια, το κόκκινο κρέας κυρίως το άπαχο τμήμα του, τα πουλερικά, τα αυγά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.

3. Καλά λιπαρά οξέα (Ω-3, Ω-6).

 Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο αρχίζουν σιγά σιγά να κάνουν αισθητή την παρουσία τους καθώς ολοένα μελέτες δείχνουν τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Η έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα των νυχιών με αποτέλεσμα να τα κάνει μαλακά και εύθραυστα και να αρχίζουν να ξεφλουδίζουν.

Καλές πηγές ω-3, ω-6 είναι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα, ο σολομός, ο τόνος, ο λιναρόσπορος, προϊόντα σόγιας.

4. Σίδηρος.

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία και δεν αρκούν λίγες γραμμές μόνο για την περιγραφή του. Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος. Χωρίς τον σίδηρο το οξυγόνο δεν μεταφέρεται επαρκώς στα κύτταρα. Τα νύχια για να διατηρηθούν υγιή χρειάζονται  οξυγόνο το οποίο μεταφέρεται μέσω της αιμοσφαιρίνης. Σε περιπτώσεις δηλαδή που εμποδίζεται η μεταφορά οξυγόνου τότε είναι πιθανό τα νύχια να μην είναι υγιή και να γίνονται εύθραυστα.

Ο σίδηρος είναι αποθηκευμένος στην αιμοσφαιρίνη στο μεγαλύτερο ποσοστό, στην μυόσφαιρίνη και σε άλλα ένζυμα, με μεγάλη ποικιλίαλειτουργιών. Η σύσταση ημερήσιας κάλυψης διαφέρει ανά ηλικία και φύλο. Στους άντρες η σύσταση ανέρχεται στα 8 mg/ μέρα ενώ για τις γυναίκες ηλικίας 18-50 στα 18 mg/ μέρα. Οι γυναίκες που φτάσουν στην ηλικία των 50 ετών η περάσουν εμμηνόπαυση τότε έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους άντρες.

Το σώμα απορροφά καλύτερα τον αιμικό σίδηρο δηλαδή τον σίδηρο που βρίσκεται σε ζωικές τροφές όπως μοσχάρι, συκώτι, ψάρι, αυγά, ψάρια συγκριτικά με τον μη αιμικό σίδηρο όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόρους και εμπλουτισμένα τρόφιμα με σίδηρο. Σημαντικό είναι στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα για την απορρόφηση του σιδήρου να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών καθώς φαίνεται πως το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση του, και να ενισχύεται η κατανάλωση βιταμίνης C για την μέγιστη απορρόφηση.

5. Μαγνήσιο.

 Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο με πολλές μεταβολικές αντιδράσεις στο σώμα μας πάνω από 300. Μια από αυτές είναι η πρωτεϊνική σύνθεση, η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη των νυχιών. Κάθετες γραμμές στα νύχια υποδηλώνουν έλλειψη μαγνησίου. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναφέρει πως λιγότερο από το 60% του πληθυσμού συγκεκριμένα στις ΗΠΑ καταναλώνει την συνιστάμενη ποσότητα. Το RDA είναι 400-430 μγ και 310-320 μγ για άνδρες και γυναίκες.

Πηγές μαγνησίου αποτελούν τα σκούρα πράσινα λαχανικά, η κινόα, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, και τα μαύρα φασόλια.

6. Ασβέστιο.

 Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, η επάρκεια του βοηθάει στην αντιμετώπιση της ξηρότητας και ευθραυστότητας των νυχιών.

Πηγές ασβεστίου γαλακτοκομικά, τυριά, αμύγδαλα, σαρδέλες.

7. Ψευδάργυρος.

 Ο ψευδάργυρος χρειάζεται για πολλές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα συμπεριλαμβανομένης της διαίρεσης των κυττάρων. Τα νύχια αποτελούνται από έναν τύπο κύτταρου που αναπτύσσεται και διαιρείται ταχέα. Ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να ενισχύσει τον εκφυλισμό της πλάκας των νυχιών και εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων στα νύχια. Ο ψευδάργυρος πρέπει να λαμβάνεται μέσω της τροφής καθημερινά καθώς ο οργανισμός δεν έχει κάποιο σύστημα αποθήκευσης του.

Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι: θαλασσινά, τα ψάρια, τα πουλερικά κυρίως το σκουρόχρωμο τμήμα του και το κόκκινο κρέας.

Συμπέρασμα

Ενώ στο εμπόριο καθημερινά κυκλοφορούν αρκετά συμπληρώματα για γερά υγιή νύχια και μαλλιά, τίποτα δεν συγκρίνεται με την ισορροπημένη διατροφή και τα οφέλη της. Όμως, σήμερα το μόνο συμπλήρωμα που φαίνεται να έχει αποτέλεσμα είναι το συμπλήρωμα βιοτίνης. Επιπρόσθετα, αν κάποιος επιθυμεί την λήψη κάποιου συμπληρώματος, καλό θα ήταν να απευθυνθεί στον γιατρό του αφού έχει ολοκληρώσει τις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις του. Το σημαντικότερο για υγιή νύχια είναι η πρόσληψη τόσο όλων των θρεπτικών συστατικών μέσω από την τροφή όσο και την καταπολέμηση διάφορών ελλείψεων μέσω αυτής.

Επικοινωνία με τον συντάκτη