Διατροφή στην καραντίνα – Βασιλική Χύτα

diatrofi-karantina-xita

Διατροφή στην καραντίνα – Ένα κείμενο για σένα που οι συμβουλές διατροφής δεν βοήθησαν! Γράφει η Βασιλική Χύτα – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Βρισκόμαστε στη μέση του δεύτερου κύματος της πανδημίας…

Είναι πιθανό μπαίνοντας ξανά σε αυτή την κατάσταση εγκλεισμού να οπλίστηκες με διάθεση για αλλαγές. Να αποφάσισες ότι αυτή η φορά θα είναι διαφορετική και θα γίνεις πιο παραγωγική/ός. Εξάλλου έχουμε κατακλυστεί από συμβουλές που μας παροτρύνουν να γίνουμε η πιο δημιουργική εκδοχή του εαυτού μας. Στο κομμάτι της διατροφής και του ευ ζην δε, τώρα είναι η ώρα να γυμναστείς, να φας πιο ισορροπημένα από ποτέ και γιατί όχι, να χάσεις εκείνα τα κιλά που ήθελες χρόνια! Είναι όμως έτσι; 

Όλη αυτή η απαίτηση για πρόγραμμα και κανονικότητα  έρχεται να λειτουργήσει σαν αυτοκολλητάκι στην πραγματικότητα. Παλεύουμε να κρατήσουμε την ροή της προ κορονοϊού ζωής μας μέσα σε όλο αυτό το στένεμα που ζούμε. Προσπαθούμε να βρούμε απομεινάρια της προηγούμενη ζωή μας, να δημιουργήσουμε την ίδια ζωή που είχαμε απλά αυτή τη φορά μέσα στην “κοινωνική απομόνωση”.

Πως λοιπόν απαιτούμε από τον εαυτό μας να λειτουργεί κανονικά, να είναι δημιουργικός και να αξιοποιεί τον χρόνο που του δόθηκε αυτό το διάστημα όταν δεν βρίσκεται πράγματι σε κανονικότητα; Πως γίνεται ενώ μέσα σου αισθάνεσαι θλίψη, άγχος, φόβο, θυμό για την ζωή που ζεις ταυτόχρονα να ζητάς από τον εαυτό σου να κρατήσει ισορροπία σε όλα τα επίπεδα;

Όχι, δεν θέλω να σε αποκαρδιώσω.

Ούτε θέλω διαβάζοντας αυτό το κείμενο να νιώσεις αβοήθητος/η για ό,τι ζούμε.

Θέλω απλώς να σου πω ότι είναι εντάξει!

Είναι εντάξει να μην έχεις φτιάξει την τέλεια καραντίνα για να ζήσεις μέσα. Είναι εντάξει να μην μαγειρεύεις όλη μέρα υγιεινά γεύματα, να μην πίνεις 2 λίτρα νερό και να μην έχεις διάθεση για γυμναστική. Είναι εντάξει να υπάρχουν μέρες που απλώς επιβιώνεις. Θέλω να σου πω ότι αυτό που σου συμβαίνει είναι φυσιολογικό. Αυτή η απραξία, αυτή η δυσφορία, αυτή η μη διάθεση που μπορεί να αισθάνεσαι είναι πέρα για πέρα φυσιολογική.

Αν λοιπόν αναρωτιέσαι πως γίνεται οι άλλοι γύρω σου να παραμένουν οργανωμένοι και γεμάτοι διάθεση για ζωή, μαγειρική, διατροφή και νιώθεις περίεργος, είναι φυσιολογικό. Μην συγκρίνεσαι! Δεν είσαι περίεργος. Απλώς δεν μπορείς να έχεις την ίδια όρεξη για αυτοφροντίδα μέσα στην συνθήκη που ζούμε, ή την ίδια αποδοτικότητα σε ό,τι επιλέγεις να κάνεις. 

Ο καθένας μας χρειάζεται τον δικό του τρόπο και τον δικό του χρόνο ώστε να επεξεργαστεί τις αλλαγές και τα συναισθήματα που έχουν έρθει στη ζωή του.

Δεν μπορείς πάντοτε να έχεις την ίδια όρεξη για να δουλέψεις με την διατροφή σου μέσα στο γενικότερο κλίμα ματαίωσης που ζούμε. Μπορεί κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο μηχανισμός άμυνας σου να είναι το φαγητό και να μην είσαι έτοιμος να το αποχωριστείς. Κι αυτό είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό και ανθρώπινο. Για τον λόγο αυτό μέσα σε όλη αυτή τη δυσφορία δεν χρειάζεται να ανησυχείς και για το αν ακολουθείς την διατροφή που σχεδίαζες.

Πράγματι έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο. Κι ενώ φάνταζε ιδανική στιγμή για να οργανώσεις επιτέλους τα γεύματα σου ή να γυμναστείς, πάλι κάτι σε δυσκολεύει. Ναι ,έχεις ελεύθερο χρόνο αλλά δεν το επέλεξες εσύ, χρειάστηκε να σου επιβληθεί λόγω της κατάστασης. 

Δώσε λοιπόν χώρο και χρόνο στο σώμα σου για να ανθίσει. Επίτρεψέ του απλώς να υπάρχει. Αγκάλιασε το, πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου με ποιους τρόπους θα μπορούσες να συνδεθείς καλύτερα μαζί του. Ρώτησε το! Τι έχει ανάγκη; Νερό; Φαγητό; Ήλιο; Κίνηση; Αέρα; Μίλησε του! Όπως θα μιλούσες στο παιδί μέσα σου. Με στοργή, με αγάπη, με διάθεση για διερεύνηση. Μάθε να σε φροντίζεις στο τώρα με τα μέσα που διαθέτεις. Μείνει με ό,τι έχεις, μην απαιτείς περισσότερα. Τώρα πιο πολύ από ποτέ, να είσαι δίπλα σου! Όχι απέναντι σου. Και να θυμάσαι… Μία μέρα την φορά. Οι υγιεινές συνταγές και τα βιντεάκια γυμναστικής μπορούν να περιμένουν.

Επικοινωνία με τον συντάκτη