Διατροφικά tips για το καλοκαίρι – Βασιλεία Φουντουλάκη

kalokairina-tips-fountoulaki-diatrofi
kalokairina-tips-fountoulaki-diatrofi

Διατροφικά tips για το καλοκαίρι – Γράφει η Διατροφολόγος – Βασιλεία Φουντουλάκη

Το καλοκαίρι έκανε την εμφάνιση του και φέτος, το μυαλό των περισσότερων τριγυρίζει στις παραλίες, στις βόλτες στα σοκάκια των ελληνικών νησιών. Οι παραπάνω σκέψεις είναι πιθανό να συνοδεύονται με το καλό φαγητό, ποτό, σε παραλίες ταβέρνες ακόμα και στις αυλές των σπιτιών τους.

Φυσικά, μαζί με αυτό, οι περισσότεροι έχουν το άγχος γύρω από την εξωτερική τους εμφάνιση. Η εμφάνιση με το μαγιό στην παραλία, τα περιττά κιλά του χειμώνα, το άγχος αν θα καταφέρουν να μειώσουν μερικά από αυτά τώρα το καλοκαίρι, ή έστω να τα διατηρήσουν χωρίς υπερβολές είναι οι πιο συχνές σκέψεις.

Πως λοιπόν θα καταφέρει ο καθένας να μην αυξήσει το σωματικό του βάρος την καλοκαιρινή περίοδο;

Συγκριτικά με τους χειμερινούς μήνες, οι καλοκαιρινοί ευνοούν την απώλεια του σωματικού βάρους. Αυξάνεται η δραστηριότητα(κολύμπι, βόλτες), μειώνεται η όρεξη λόγω αυτών και ο μεταβολισμός αυξάνει τις ‘καύσεις΄ του.

Παρακάτω αναπτύσσονται ορισμένα διατροφικά tips τα οποία θα βοηθήσουν τον περισσότερο κόσμο.

  • Κατανάλωση πρωινού γεύματος

Η κατανάλωση πρωινού είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε την ισορροπία σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο, ρυθμίζεται το σάκχαρο του αίματος. Έτσι, το άτομο έχει τον έλεγχο για τουλάχιστον 3 ώρες που χρειάζεται η ανατροφοδότηση του σώματος με το επόμενο γεύμα.

  • Μικρά και συχνά γεύματα

Ότι ισχύει ολόκληρο τον χρόνο σε μια ισορροπημένη διατροφή, ισχύει και το καλοκαίρι. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η ενέργεια του σώματος μειώνεται κάθε 3,5-4 ώρες. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικά τα μικρά γεύματα, τα οποία φυσικά θα δώσουν ενέργεια στο άτομο και θα μπορέσει να διαχειριστεί το επόμενο γεύμα με μέτρο.

  • Επαρκής ενυδάτωση

Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι μπερδεύονται καθώς υποστηρίζουν πως, αν για παράδειγμα καταναλώσουν κάποιο αφέψημα, θα ενυδατωθούν. Η ενυδάτωση πραγματοποιείται με την κατανάλωση του νερού! Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανόν να ενισχύουν την αφυδάτωση του σώματος κάτι που φυσικά χρειάζεται πρόληψη από μεριά του κάθε ατόμου. Καλό θα ήταν ο καθένας να έχει μαζί του το ατομικό μπουκάλι με το νερό του και μέχρι το τέλος της ημέρας να ενυδατώνεται επαρκώς, ώστε να αναπληρώσει το νερό που χάθηκε μέσω του ιδρώτα.

  • Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα. Περιέχουν πληθώρα βιταμινών που είναι σημαντικές για το σώμα, καθώς συμβάλουν στην ενυδάτωση του σώματος. Τέλος τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί με τα κύρια γεύματα μειώνουν την θερμιδική πρόσληψη στο 25%.

  • Υγιεινές επιλογές και στην παραλία

Το κλειδί είναι να μην μένουν νηστικοί πάνω από 4 ώρες. Αν έχουν προγραμματίσει μια εξόρμηση στην παραλία, η λύση είναι η προετοιμασία των σνακ από πριν, γιατί είναι πολύ πιθανό να γίνει κατανάλωση γευμάτων που πραγματικά δεν τα χρειάζεται το άτομο. Ιδανικά μαζί με τα αντηλιακά τα οποία προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο, καλό θα ήταν να υπάρχουν τα φρούτα, κάποιοι ξηροί καρποί σνακ τα οποία προλαμβάνουν την υπογλυκαιμία.

  • Μετά την παραλία προτιμήστε ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

Σε περίπτωση που γίνει η κατανάλωση μεσημεριανού γεύματος σε κάποια ταβέρνα, φροντίστε το φαγητό που θα σερβίρει να είναι μαγειρευτό. Επιλέξτε φρέσκα ψάρια θαλασσινά, λαχανικά, σαλάτες. Αποφύγετε τα πολύ τηγανητά και βαριά γεύματα. Μεγάλη προσοχή στα ορεκτικά! Οι περισσότεροι καταναλώνουν πρώτα αυτά, και όταν έρθει το κυρίως γεύμα να μην έχουν πια όρεξη. Μια καλή λύση είναι να γίνει τοποθέτηση μιας κουταλιάς για παράδειγμα στο πιάτο με στόχο την ελεγχόμενη κατανάλωση τους.

  • Φυσική δραστηριότητα

Τέλος το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή να αυξήσει ο καθένας την φυσική δραστηριότητα του χωρίς να το κάνει καταναγκαστικά. Κολύμπι στην παραλία με συγκεκριμένο χρονικό όριο, ρακέτες με τους φίλους, ποδηλατάδα, περπάτημα στην άμμο, θαλάσσια σπορ είναι μερικές επιλογές για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Όλοι είναι σε θέση να μπορούν να διαχειρίζονται το σώμα τους και τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλάζοντας τις συνήθειες αρκεί να το θέλουν πραγματικά.

Ξεκινήστε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να τον αγαπάτε, όπως του αξίζει άλλωστε!

Επικοινωνία με τον συντάκτη