Εγκέφαλος & Διατροφή
– κι αν μπερδευτεί ο εγκέφαλός μου πως θα επηρεαστεί και η διατροφή μου; Γράφει η Βασιλεία Φουντουλάκη – Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Ο εγκέφαλος μας είναι το πιο περίπλοκο όργανο. Πολύ έξυπνο ωστόσο για να το ξεγελάσουμε! Λειτουργεί κατά 95% με βάση το υποσυνείδητο μας , με απλά λόγια λειτουργεί με τα εσωτερικά μας θέλω καλύπτοντας τις ανάγκες μας.
Υπάρχουν περιπτώσεις που στον εγκέφαλο λόγω δικής μας συμπεριφοράς εισέρχονται λανθασμένα μηνύματα.
Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις;
-
Τρώμε όρθιοι.
-
Πίνουμε αναψυκτικά.
-
Τρώμε γρήγορα.
Ας αναλύσουμε το κάθε ένα!
1. Τρώμε όρθιοι.
Ο εγκέφαλος είναι ικανός να κάνει ένα πράγμα την φορά. Άνθρωποι που υποστηρίζουν πως μπορούν να κάνουν πολλά ταυτόχρονα, υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Κάθε φορά που ένας άνθρωπος λοιπόν επιλέγει να τρώει όρθιος και όχι καθιστός, ο εγκέφαλος θα πάρει το μήνυμα της διαδικασίας της πέψης από την χρονική στιγμή που η τροφή θα εισέλθει στην στοματική κοιλότητα. Συνεπώς ,προετοιμάζεται και για τον κορεσμό όταν κάποιος επιλέγει να τρώει όρθιος και ενδεχομένως να κάνει και κάτι άλλο ταυτόχρονα ο εγκέφαλος μένει νηστικός. Το αποτέλεσμα είναι, το άτομο να πεινάσει ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
2. Κατανάλωση αναψυκτικών.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα ότι θα έρθει στο στομάχι κάτι γλυκό. Αυτό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας επεξεργασμένων σακχάρων που εμπλουτίζονται τα αναψυκτικά. Όταν ο εγκέφαλος στείλει το μήνυμα στο γαστρεντερικό για να το προετοιμάσει και τελικά δεν φτάσει πότε αυτό το γλύκισμα που περίμενε εξαπατάται! Τελικά, το γλυκό θα πάει στην αιματική ροή και όχι στο έντερο.
3.Τρώμε γρήγορα.
Κάθε φορά που καταναλώνουμε κάτι όπως είπαμε η διαδικασία της πέψης ξεκινάει από την στοματική κοιλότητα!
Το σάλιο θα αρχίζει να ”αναγνωρίζει” τα θρεπτικά συστατικά που έχει το κάθε τι που τρώμε. Παράγεται η αμυλάση ένζυμο του σάλιου και πάει στην μπουκιά μας, αν και εφόσον έχει μασηθεί καλά και ”κολλάει” πάνω με στόχο την ομαλή μεταφορά και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Αν εμείς τρώμε γρήγορα, η αμυλάση δεν θα μπορέσει να κολλήσει σε όλη αυτήν την μπουκιά μας, γιατί ένα μεγάλο μέρος της θα είναι αμάσητο με αποτέλεσμα, να πάει στο στομάχι άπεπτο, και επειδή το σώμα μας ξεχωρίζει το κάθε τι που τρώμε σε θρεπτικά συστατικά, αυτήν την μεγάλη μπουκιά δεν θα μπορούσε να την διαχειριστεί με αποτέλεσμα να την μεταφέρει σε ένα λιποκύτταρο αυξάνοντας του τον όγκο.
Άρα αν τρώμε γρήγορα, βιαστικά και αμάσητα ο εγκέφαλος δεν θα χορτάσει ποτέ, συν ότι το σωματικό μας λίπος θα αυξηθεί.
Συμπέρασμα!
Ο εγκέφαλος είναι πολύπλοκο όργανο, χρειάζεται να εισέλθουν σε αυτόν τα κατάλληλα μηνύματα ώστε να είμαστε σε μια ισορροπία, τόσο σωματικά-οργανικά όσο και ψυχικά.
Τα παραπάνω είναι πιθανοί λόγοι όταν μερικά άτομα βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής και δεν βλέπουν πτώση στην ζυγαριά.
Γι’αυτό λοιπόν, σε μια συνεδρία με διαιτολόγο καλό θα ήταν να στοχεύει στην εκμάθηση του πελάτη του, να ακούει το σώμα του και τα θέλω του, και όχι απλά το τύπωμα ενός χαρτιού.