Εικόνα σώματος: Προστάτεψέ την! – Κωνσταντίνα Κατσανά

eikona-somatos-katsana

Εικόνα σώματος: Πως να την προστατέψεις; – γράφει η Διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κατσανά

Προφύλαξε την εικόνα σώματός σου!

Εικόνα σώματος είναι ο τρόπος, με τον οποίο σκέφτεσαι και κατ’ επέκταση αισθάνεσαι για το σώμα σου, αλλά και μέσα σε αυτό. Δεν έχει να κάνει με το πώς το σώμα σου δείχνει πραγματικά. Αφορά στις σκέψεις και τα συναισθήματα που εσύ έχεις για αυτό.

Η αρνητική εικόνα σώματος είναι αρνητικές σκέψεις & συναισθήματα για το σώμα. Αυτή η δυσαρέσκεια σώματος, σχετίζεται με μειωμένη αυτοεκτίμηση, ντροπή, ακόμη και καταθλιπτικά συμπτώματα. Επίσης, φαίνεται να διαταράζει έντονα τη σχέση ενός ατόμου με το φαγητό.

Από την άλλη, η θετική εικόνα σώματος (θετικές σκέψεις & συναισθήματα για το σώμα) ενισχύει το αίσθημα αυτοεκτίμησης και δίνει το χώρο και την ενέργεια που χρειάζεται ένα άτομο για να ασχοληθεί με όσα πραγματικά τον ενδιαφέρουν. Του χαρίζει ποιότητα ζωής και την ευκαιρία να φροντίσει πραγματικά το σώμα του με αγάπη και καλοσύνη.

Δυστυχώς, στις μέρες μας, κάθε ένας από εμάς έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος -είτε το θέλει είτε όχι- με έναν καταιγισμό μηνυμάτων που μπορούν πολύ εύκολα να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη μιας θετικής εικόνας σώματος και να ενισχύσουν τη δυσαρέσκεια για το σώμα.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, 3 πρακτικά εφαρμόσιμους τρόπους, με τους οποίους μπορείς να θωρακίσεις καλύτερα τον οργανισμό σου απέναντι στα ερεθίσματα που δέχεσαι.

1. Κάνε προσεκτική επιλογή των λογαριασμών που “ακολουθείς”.

Πολλούς από τους λογαριασμούς που ακολουθείς στο Instagram, μπορεί να τους επέλεξες επειδή πίστευες πως θα σε κινητοποιήσουν και θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου προς το καλύτερο. Πολύ κατανοητός και λειτουργικός τρόπος σκέψης.

Είχες σκεφτεί, όμως, ποτέ πως ορισμένοι από τους λογαριασμούς “ευεξίας” που ακολουθείς μπορεί να σε βάζουν σε μία διαδικασία μόνιμης σύγκρισης του εαυτού σου με ένα μη ρεαλιστικό πρότυπο “υγιεινού τρόπου ζωής”; Παρατήρησε πώς αισθάνεσαι αφότου ολοκληρώσεις την περιήγησή σου στο Instagram και προσπάθησε να καταλάβεις εάν κάποιοι λογαριασμοί* σου αυξάνουν την ανησυχία σου γύρω από το φαγητό και το σώμα σου και σε κάνουν να νιώθεις ανεπαρκής. Μπορεί οι λογαριασμοί αυτοί να μην ανήκουν σε άτομα που το κάνουν επαγγελματικά (όπως διαιτολόγοι, γυμναστές), αλλά ακόμη και σε φίλους και γνωστούς που έχουν μια υπέρμετρη τάση να προβάλλουν συνεχώς πόσο «υγιεινά» τρόφιμα τρώνε και πόσο πολλή γυμναστική κάνουν.

Δεν είναι κακό να αποτραβηχτείς από αυτές τις πηγές που ανατροφοδοτούν ένα αίσθημα ντροπής και αποτυχίας. Δε σημαίνει ούτε πως τα «παρατάς» ούτε ότι είσαι «αδύναμος-η». Πολύ απλά, είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τις επιβαρυντικές επιδράσεις από τον καταιγισμό αυτών των μηνυμάτων και να συνειδητοποιήσεις πως τελικά δεν έχουν κάτι άλλο να σου προσφέρουν, πέρα από άγχος και εμμονή.

2. Μια ματιά σου μόνο φτάνει-αρκεί να είναι κριτική.

Εκεί έξω (στο διαδίκτυο) κυκλοφορεί ελεύθερο ό,τι μπορείς να φανταστείς. Από κάτι τελείως ανορθόδοξο και πέρα για πέρα αβάσιμο και αντιεπιστημονικό μέχρι πληροφορίες που έχουν φιλτραριστεί με αγνά κίνητρα και έχουν διατυπωθεί με τόσο όμορφο τρόπο, όπως συμβαίνει σε ποιοτικά βιβλία.

Πριν προλάβεις να πανικοβληθείς για το πώς θα εφαρμόσεις τη νέα τάση διατροφής που μόλις κυκλοφόρησε, με στόχο να αποκτήσεις το σώμα του/της “influencer” που σου εξηγεί τι πάει να πει «υγιεινός τρόπος ζωής», κάνε μικρή παύση και ρώτα τον εαυτό σου.

Από πού κι ως πού αυτοί οι άνθρωποι -οι οποίοι μάλιστα πληρώνονται για να σου πλασάρουν προϊόντα- είναι ικανοί να σε συμβουλέψουν για το τι θα κάνεις με το σώμα σου και τι θα φας; Με ποιο κριτήριο; Το κριτήριο του αριθμού των followers, των likes, των πειραγμένων φωτογραφιών και των επιτυχημένων βίντεο που κάνουν στο Tik Tok;

Πάντα να θυμάσαι 1 πράγμα: Η επιστήμη εξ’ ορισμού ΔΕΝ μπορεί να είναι απόλυτη. Η επιστήμη εξελίσσεται θέτοντας συνέχεια νέα ερωτήματα. Προχωρά μέσω της αμφισβήτησης και όχι μέσω των δογμάτων. Διαφορετικά, θα ήταν στάσιμη και θα είχαμε μείνει σε ό,τι είχαμε μάθει μέχρι τη δεκαετία του ’80. Συνεπώς, ακόμη και οι πιο έγκυρες διατροφικές συστάσεις είναι σημαντικό να προσεγγίζονται με έναν ευέλικτο τρόπο σκέψης και να προσαρμόζονται στη δική σου ζωή, με έναν τρόπο που σε ωφελεί πραγματικά -χωρίς να σου δημιουργεί ψυχαναγκασμούς και ενοχές.

3. Δες και όλα όσα υπάρχουν έξω από αυτό!

Πάρε διαλείμματα όσο συχνά χρειάζεσαι. Έτσι, υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως υπάρχει ζωή και έξω από τον κόσμο της «διατροφής», της άσκησης και των «υγιεινών συνταγών». Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι να έχεις μία υγιή σχέση με το φαγητό, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις τη ζωή; Πώς θα μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο, αν όλη σου η ενέργεια απορροφάται και περιστρέφεται μόνο γύρω από το τι θα φας και πόσο θα ασκηθείς; Κάπου χάνεται το νόημα…

Θυμήσου πως ζούμε σε μία εποχή που έχει τοποθετήσει την εμφάνιση του σώματος ως το ύψιστο ιδανικό.

->ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.<-

«ΕΣΩΣΕΣ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;»

«ΔΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ.»

«ΕΧΑΣΕΣ ΚΙΛΑ;»

«ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ.»

Ως εκ τούτου, είναι καλό να είσαι προετοιμασμένος-η πως θα «πέσεις» πολλές φορές επάνω σε συζητήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να πυροδοτούν μέσα σου έναν αρνητικό τρόπο σκέψης για το σώμα σου. Το γνωρίζεις, το περιμένεις. Συμβαίνει παντού γύρω σου. Συμβαίνει σε όλους.

Προσπάθησε να βάλεις υγιή όρια στη σχέση σου με όσα άτομα από το περιβάλλον σου ξεκινούν συχνά τέτοιου τύπου συζητήσεις. Μπορείς με πολύ όμορφο και ευγενικό τρόπο να ξεκαθαρίσεις πως αυτές οι κουβέντες σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα και πως υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα, για τα οποία μπορείτε να συζητήσετε. Εκπαιδεύσου στο να αλλάζεις την κουβέντα με έναν εύσχημο και ευρηματικό τρόπο.

Ποιες φράσεις/ατάκες θα μπορούσες εύκολα να χρησιμοποιείς για να μετατοπίζεις το ενδιαφέρον της συζήτησης αλλού;

Ή μήπως θα μπορούσες να μιλήσεις με κάποιο άλλο άτομο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο και έχετε κοινά ενδιαφέροντα; Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ίσως θα μπορούσες να στείλεις μήνυμα σε έναν καλό σου φίλο ή να πάρεις λίγο χρόνο μόνος-η σου πηγαίνοντας στο μπάνιο ή κάνοντας μια σύντομη βόλτα για να χαλαρώσεις ή/και να πάρεις τηλέφωνο έναν άνθρωπο που χαίρεσαι πάντα να ακούς;

Ποιες φιλικές φράσεις θα μπορούσες να χρησιμοποιείς προς τον εαυτό σου για να του υπενθυμίζεις ότι η αξία σου δεν εξαρτάται από την εμφάνιση του σώματός σου ή τις διατροφικές σου επιλογές;

Πώς θα μπορούσες να επαναφέρεις τη σκέψη σου σε ό,τι έχει πραγματικά ουσία για εσένα;

Δεν είναι εύκολο, σε καταλαβαίνω. Πολλές φορές είναι σκληρό και μπορεί να μοιάζει έως και ακατόρθωτο. Με την κατάλληλη, όμως, προσέγγιση και τη συνεχή, φιλική υπενθύμιση του εαυτού σου μπορείς να χτίσεις σιγά-σιγά ένα προστατευτικό πλαίσιο. Μέσα σε αυτό, θα καλλιεργήσεις όμορφες και θετικές σκέψεις για το σώμα σου. Με το δικό σου ρυθμό. Ακολουθώντας τις δικές σου ανάγκες. Η διαδρομή αξίζει και γι’ αυτό σου εύχομαι να τη ζήσεις. Κάνε το πρώτο βήμα σήμερα κιόλας! ?

Επικοινωνία με τον συντάκτη