Εξαντλητική δίαιτα: Οι συνέπειες – Βασιλική Χύτα

diaita-xita

Τι προκαλεί στον οργανισμό μία εξαντλητική δίαιτα; Γράφει η Βασιλική Χύτα

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κυκλοφορήσει εκατοντάδες δίαιτες για γρήγορη απώλεια βάρους με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και παρανόηση γύρω από το θέμα αυτό. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν διαδεδομένες δίαιτες  χωρίς επιστημονική βάση που προτρέπουν τους ανθρώπους να χάσουν 3,6 ακόμη και 10 κιλά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικό να αποφεύγεται η γρήγορη απώλεια βάρους με εξαντλητική δίαιτα;

  • Απώλεια μυϊκού ιστού

Αρχικά θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι οι υποθερμιδικές δίαιτες με θερμιδική αξία πολύ πιο χαμηλή από εκείνη που έχουμε ανάγκη, έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού και πρωτεϊνών. Μπορεί να βλέπουμε λοιπόν το νούμερο στην ζυγαριά να μειώνεται, ωστόσο πρόκειται για λίπος ή πολύτιμο μυϊκό ιστό;

  • Μείωση του βασικού μεταβολισμού

Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, ο βασικός μας μεταβολισμός δηλαδή οι καύσεις που κάνει το σώμα μας, μειώνεται. Αυτό συμβαίνει διότι ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά ενεργός. Όταν λοιπόν χάνεται ο μυϊκός ιστός που είναι χρήσιμος για να διατηρεί τα επίπεδα του μεταβολισμού ψηλά, μειώνονται οι καύσεις που συμβαίνουν σε αυτόν.

  • Απώλεια πολύτιμων στοιχείων

Επιπλέον τα πρώτα κιλά που χάνονται από μία στερητική δίαιτα είναι έως και 70% νερό και ανόργανα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι χάνονται σημαντικές ποσότητες από χρήσιμα για τον οργανισμό μέταλλα και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο.

  • Επαναπρόσληψη βάρους

Μετά το τέλος μία τέτοιας δίαιτας (καθώς όλες τους έχουν ημερομηνία λήξης), ο οργανισμός αποθηκεύει ευκολότερα το λίπος που μπορεί να χάθηκε, αφήνοντας τελικά κάποιον με περισσότερο λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό.

  • Υποθρεψία

Οι χρόνιες δίαιτες στερούν από τον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι αναγκαία για όλες τις λειτουργίες του. Αυτό οδηγεί με την σειρά του σε πληθώρα παθολογικών καταστάσεων.

  • Διατροφικές διαταραχές

Δίαιτες που εστιάζουν στην γρήγορη απώλεια και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του ανθρώπου μπορούν να οδηγήσουν σε παθολογικές καταστάσεις συμπεριφοράς προς το φαγητό όπως η νευρική ανορεξία, η βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία.

  • Στέρηση

Τέλος, πρόκειται για μία αφύσικη στέρηση που δεν ανταποκρίνεται στις καθημερινές ενεργειακές, κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες του ανθρώπου που τις επιλέγει.

Αν παρατηρήσουμε λοιπόν την πορεία μιας εξαντλητικής δίαιτας, θα δούμε μια ατελείωτη καταπόνηση τόσο του οργανισμού όσο και της ψυχολογίας μας η οποία μάλιστα δεν επιφέρει αποτελέσματα. Ακόμη κι αν βλέπουμε τα νούμερα να αλλάζουν, ενδεχομένως η σύσταση τους σώματος μας να χειροτερεύει (μείωση μυών, παραμονή λίπους). Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε αν αξίζει να μπούμε σε μία τόσο εξαντλητική διαδικασία προκειμένου να διορθώσουμε την παχυσαρκία και τελικά τα αποτελέσματα να την επιδεινώσουν.

Αντί εξαντλητικής δίαιτας… Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το βάρος σας είναι σημαντικό να σκεφτείτε ψύχραιμα.

Αναρωτηθείτε : αν χρειάστηκαν 1-20 χρόνια για να αποκτήσετε αυτό το πλεόνασμα βάρους, είναι ρεαλιστικό το να πιστεύετε ότι θα χαθεί σε 2 εβδομάδες; Είναι βοηθητικό το να αυτοτιμωρηθείτε με μία δίαιτα που αποδεδειγμένα θα βλάψει το σώμα σας; Θα λέγατε σε έναν φίλο σας να καταπονήσει όσο περισσότερο μπορεί απλά και μόνο για να έχει τα αποτελέσματα που αναφέραμε παραπάνω; Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι ‘όχι’ ,ας το δούμε αλλιώς!

Ποιες είναι οι βασικές αρχές ενός προγράμματος διατροφής που δεν θα θέσει την υγεία μας σε κίνδυνο όπως μία εξαντλητική δίαιτα;

  1. Να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και τα απαραίτητα συστατικά για την διατήρηση της υγείας.
  2. Οι θερμίδες που λαμβάνει το άτομο να μην είναι λιγότερες από τον βασικό του μεταβολισμό.
  3. Να μην προκαλεί έντονα αισθήματα πείνας και εξάντλησης .
  4. Να συστήνει σταδιακή και εξατομικευμένη μείωση του βάρους.
  5. Να στοχεύει στην απώλεια λιπώδους ιστού και την διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  6. Να έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και να υπάρχουν έρευνες που να εγκυροποιούν τα αποτελέσματά της.
  7. Να συντελεί με κάθε πιθανό τρόπο στην βελτίωση της υγείας.
  8. Να είναι συμβατή με τις συνήθειες του ατόμου ώστε να μην το απομονώνει κοινωνικά.

Σεβαστείτε λοιπόν το σώμα σας με το να σιγουρευτείτε ότι η διατροφή σας εξυπηρετεί όλα τα παραπάνω! Δώστε στον εαυτό σας  χρόνο και εκπαιδευτείτε διατροφικά για να δείτε τι έχει ανάγκη.

Κάντε μικρά βήματα προς την αλλαγή. Αυτός είναι ο μόνιμος τρόπος για να διατηρηθεί ένας υγιές σωματικό βάρος!

Επικοινωνία με τον συντάκτη