Λίστα για ψώνια super market – Βασιλική Χύτα

super-market-xita

Λίστα για τα ψώνια στο super market – Βασιλική Χύτα

Διατροφή και Οργάνωση-Συμβουλές για τα ψώνια στο super market

Η οργάνωση στη διατροφή ξεκινάει από μία καλή λίστα για το super market. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 9 tips που θα κάνουν τις αγορές σας πιο αποτελεσματικές και θα σας φέρουν πιο κοντά στον στόχο σας να τρώτε υγιεινά.

1. Καταγραφή

Αρχικά σκεφτείτε τα υλικά που θα σας χρειαστούν για κάθε είδος γεύματος. Για παράδειγμα για τα πρωινά μπορεί τα ψώνια να χρειάζονται: βρώμη, γάλα, φρυγανιές, αβοκάντο και φυστικοβούτυρο.
Αντίστοιχα καταγράψτε τα υλικά που θα χρειαστείτε για τα σνακ και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας ώστε να είναι σίγουροι ότι θα ψωνίσετε όλα όσα χρειάζεστε για να έχετε ποικιλία μέσα στα γεύματα σας.

2. Πρωτεϊνη-υδατάνθρακας-φρέσκο

Μία μέθοδος κάπως διαφοροποιημένη από την πρώτη είναι να καταγράψετε τα τρόφιμα  με βάση την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να φτιάχνετε πάντα την τριάδα πρωτεϊνη-υδατάνθρακας-φρέσκο που όπως έχουμε πει είναι απαραίτητη για τον κορεσμό αλλά και για να έχουμε ένα ισορροπημένο πιάτο. Για παράδειγμα καταγράψτε τι φρούτα και λαχανικά θα θέλατε να ψωνίσετε για την κατηγορία φρέσκο. Αντίστοιχα σημειώστε για την κατηγορία πρωτεϊνη τρόφιμα όπως αυγά, γάλα, γιαούρτι, ξηροί καρποί, όσπρια, κρέας, ψάρι. Τέλος για την κατηγορία υδατάνθρακας καταγράψτε τρόφιμα όπως φρυγανιές, δημητριακά, βρώμη, ρύζι. Έτσι θα έχετε στο ψυγείο σας τρόφιμα και από τις 3 κατηγορίες και οι συνδυασμοί (τριάδες) που μπορούν να προκύψουν είναι δεκάδες!

3. Δεν πάω super market με πείνα!

Πηγαίνετε χορτάτοι στο super market. Ναι, καλά ακούσατε! Μπαίνοντας στο κατάστημα, είναι καλό να νιώθετε πλήρεις ώστε να αγοράσετε μόνο αυτά που πράγματι σχεδιάζατε. Διαφορετικά η πείνα δεν θα σας αφήσει να σκεφτείτε καθαρά και είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε με σακούλες γεμάτες επεξεργασμένους υδατάνθρακες και γλυκά!

4. Πειραματισμός

Βάλτε ένα challenge στον εαυτό σας! Αφήστε ένα κενό στην λίστα σας για 1-2 προϊόντα τα οποία θα δοκιμάσετε να αγοράσετε για πρώτη φορά. Περιπλανηθείτε στα ράφια και ψάξτε εκείνο το περίεργο φρούτο ή λαχανικό που σας τραβάει να το δοκιμάσετε και πάντα το αποφεύγατε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ξοδέψει ένα ποσό για υλικά που ίσως να μην σας ενθουσιάσουν με την πρώτη δοκιμή όπως κινόα, φαγόπυρο, μαύρο ρύζι, πολύχρωμα φασόλια.

5. Η παγίδα!

Αποφύγετε τρόφιμα-πειρασμούς. Για όλα μας υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα στην θέα των οποίων απλώς δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Δοκιμάστε να αφήσετε έξω από το καλάθι σας αυτά τα τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό η σκέψη σας όταν γυρίσετε σπίτι δεν θα βρίσκεται σε εκείνη την αγαπημένη οικογενειακή συσκευασία παγωτού στην κατάψυξη.

6. Διαβάζω τα τρόφιμα

Δοκιμάστε να περάσετε λίγο χρόνο διαβάζοντας τις ετικέτες. Αυτή είναι μία διαδικασία που κάθε φορά θα απαιτεί όλο και λιγότερο χρόνο αφού πλέον θα ξέρετε ποια προϊόντα διαλέγετε για τα συστατικά τους και γιατί.

7. Ημερομηνία λήξης

Επενδύστε σε τρόφιμα μεγάλης διάρκειας που θα σας βγάλουν από την δύσκολη θέση. Για παράδειγμα φροντίστε να υπάρχουν πάντα στα ντουλάπια σας ποικιλία οσπρίων, κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, αλεύρι, βρώμη και μέλι. Έτσι ακόμα κι αν ξεμείνετε από τρόφιμα, στα ντουλάπια σας θα υπάρχουν υλικά ώστε να δημιουργήσετε συνταγές από το μηδέν.

8. Food waste

Προκειμένου να μειώσετε το food waste, δοκιμάστε να υπολογίσετε πόσες μερίδες θα σας χρειαστούν από κάποια τρόφιμα που χαλάνε εύκολα όπως για παράδειγμα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά. Έτσι θα είστε σε θέση να ψωνίσετε μόνο τις συσκευασίες που θα χρειαστείτε. Ακόμη όμως κι αν παρεκλίνετε, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να πετάξετε το φαγητό που περισσεύει στον κάδο ή το σώμα σας. Υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές για zero food waste ώστε να αξιοποιήσετε όλα σας τα υπάρχοντα τρόφιμα.

9. Πρακτικότητα

Τέλος, προμηθευτείτε αν θέλετε πάνινες τσάντες και φτιάξτε την λίστα σας online ώστε να σας είναι εύκολο να τσεκάρετε τα προϊόντα που βάζετε στο καλάθι σας!

Να θυμάστε ότι τα βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή δεν απαιτούν κόπο αλλά οργάνωση και καλή διάθεση!

Επικοινωνία με τον συντάκτη