Μην πεις στο παιδί σου ότι πάχυνε! – Βασιλική Χύτα

paidi-paxine-xita

Μην πεις στο παιδί σου ότι πάχυνε! – γράφει η Βασιλική Χύτα

Αν έχετε ένα υπέρβαρο παιδί, σίγουρα θα σας έχει ταλαιπωρήσει η σκέψη του πως θα πρέπει να το διαχειριστείτε. Ο παιδίατρος που πιέζει ώστε το βάρος του να ρυθμιστεί. Τα πρώτα σημάδια κοινωνικού στίγματος που βλέπετε να του χτυπούν την πόρτα. Το άγχος και οι ενοχές για το τι δεν κάνατε ‘’σωστά’’. Όλα αυτά, δημιουργούν έναν κλοιό που όλο και στενεύει.

Κι ενώ έχετε εστιάσει όλη σας την προσοχή στην διαχείριση της παχυσαρκίας, είναι πολύ πιθανό να αγνοείτε τις ακόμα βαρύτερες συνέπειες που θα έχουν κάποια σχόλια ή μία δίαιτα για ένα μικρό παιδάκι. Όσο επιτακτική κι αν είναι η απώλεια βάρους, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό. Το πώς θα μιλήσουμε ή μάλλον το πώς δεν θα μιλήσουμε σε ένα παιδί για το βάρος του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Ένα παιδί δεν έχει –και δεν οφείλει να έχει- γνώση του τι σημαίνει ο αριθμός που βλέπει στην ζυγαριά.

Στην πραγματικότητα, δεν θα έπρεπε να το αφορά καν.  Το να του ανακοινώσουμε λοιπόν τα κιλά του, λέγοντας του ότι είναι πολλά ή το να το συγκρίνουμε με άλλα παιδιά της ηλικίας του, είναι κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί. 

Ερευνητικά έχει αποδειχθεί ότι η συζήτηση γύρω από το σωματικό βάρος, το μέγεθος και την διατροφή του παιδιού αυξάνουν την πιθανότητα το παιδί να γίνει υπέρβαρο ή να νοσήσει από ψυχογενή διατροφική διαταραχή!

Μάλιστα, οι διατροφικές διαταραχές παρουσιάζονται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Αυτό φανερώνει ότι τα θέματα εικόνας σώματος έχουν αρχίσει να απασχολούν έντονα τα παιδιά. 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σχέση που αναπτύσσει ένα παιδί με το σώμα του οφείλεται άμεσα στα σχόλια που ακούει από το κοντινό του περιβάλλον. Το γεγονός ότι ένα παιδάκι ανησυχεί για το βάρος του και αναπτύσσει μια αρνητική εικόνα σώματος, οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην σχέση των γονιών του με τα δικά τους σώματα.

*Σημ.: εικόνα σώματος είναι η εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας κι όχι το πώς πραγματικά δείχνει το σώμα μας.

Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε υγιή παιδιά, πέρα από την διατροφή τους οφείλουμε να αλλάξουμε και τον τρόπο που θα αναφερόμαστε για το φαγητό και το σώμα!  Να θυμάστε ότι υπάρχουν δεκάδες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε ώστε να ρυθμίσουμε το βάρος ενός παιδιού χωρίς καν να καταλάβει ότι βρίσκεται σε δίαιτα ή να στερηθεί.

Τα πρώτα βήματα για μία πιο βοηθητική αντιμετώπιση:

    • Είναι απαραίτητο μέσα από αυτοπαρατήρηση να βρείτε τα δικά σας εμπόδια. Πόσο σας ‘ζορίζει’ που το παιδί σας είναι υπέρβαρο; Μήπως στην πραγματικότητα η εικόνα του δεν σας ενοχλεί μόνο για λόγους υγείας; Μήπως δυσκολεύεστε να αποδεχθείτε  ότι το παιδί σας μοιάζει (έχοντας παραπανίσιο βάρος); 
    • Υπάρχουν ανασφάλειες που έχετε εσείς για το δικό σας σώμα και προβάλλονται πάνω στο παιδί;  Αν ναι, προσπαθήστε να αποφύγετε να μιλάτε άσχημα για το δικό σας σώμα μπροστά του και να εκφράζετε τις ανησυχίες σας για το σώμα σας.
    • Αντίστοιχα αν βρίσκεστε σε συγκεκριμένη δίαιτα, μην το αναφέρετε μπροστά στο παιδί και επ’ ουδενί μην το υποβάλετε κι εκείνο σε μία αντίστοιχη διαδικασία. 
    • Πειράγματα και τρυφερές εκφράσεις όπως ‘αρκουδάκι μου, στρουμπουλό μου, χοντρούλι μου΄ μπορούν πραγματικά να επιδεινώσουν την σχέση του παιδιού με το σώμα του.
    • Η άμεση συζήτηση για το ότι ‘πρέπει’ να χάσει βάρος, θα το αγχώσει και θα το συγχύσει.
  • Τα αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση και το βάρος τρίτων, είναι πιθανό να κάνουν το παιδί να δει τον κόσμο μέσα από το δικό σας πρίσμα. Να θυμάστε! Πολλές φορές τα παιδιά λαμβάνουν ως δεδομένο κάτι που ακούν. Δεν είναι σε θέση να το αντικρούσουν μέσα τους. Για παράδειγμα… Αν σας ακούσουν να λέτε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο άσχημοι από τους νορμοβαρείς, είναι πιθανό να το υιοθετήσουν ως δική τους πεποίθηση χωρίς να φιλτράρουν αν πράγματι το πιστεύουν.

Ίσως φαντάζει βουνό. Το να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση απαιτεί πρώτα μία δική μας εσωτερική διεργασία. Τα παιδιά μας όμως αξίζουν να μεγαλώσουν γεμάτα σεβασμό για το σώμα τους. Μακρυά από ανασφάλειες και αρνητικές σκέψεις για τον αυτό τους. Είναι αρκετά. Ακριβώς έτσι όπως είναι.  Το βάρος τους σαφώς και είναι θεμιτό να ρυθμιστεί.  Αυτό όμως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει μέσα από επικριτικά σχόλια που θα τα πληγώσουν. Να είστε πλάι τους!

Επικοινωνία με τον συντάκτη