Πόσο αθώο είναι το ‘ελεύθερο γεύμα’; – Κωνσταντίνα Κατσανά

eleuthero-geuma-katsana

Πόσο αθώο είναι το ‘ελεύθερο γεύμα’; – γράφει η Κωνσταντίνα Κατσανά

Ελεύθερο γεύμα/Ελεύθερη ημέρα, Cheat meal/Cheat day… Ή όπως αλλιώς θέλεις να το πεις… Όσο κι αν ένα άτομο δηλώνει χαρούμενο που κάποιος του επέτρεψε (;) να καταναλώσει ΜΙΑ ημέρα μέσα σε μία ολόκληρη εβδομάδα αυτό που ήθελε…

Στην πραγματικότητα η έννοια της «ελεύθερης ημέρας ή ελεύθερου γεύματος» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα δημιούργημα της Κουλτούρας της Δίαιτας.

Και συνεπώς, εφόσον η ίδια η Νοοτροπία της Δίαιτας  παρεμβαίνει με κάθε δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό, έτσι και τα δημιουργήματα-παιδιά της ασκούν και αυτά τις καταστροφικές τους επιδράσεις με διάφορους ορατούς, αλλά και πολύ καλά καλυμμένους τρόπους.

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά.

Γιατί το «ελεύθερο γεύμα» να είναι επιβλαβές; Αφού με κάνει να νιώθω ελευθερία. Αυτό δε θεωρείται καλό και βοηθητικό;

Και σε ρωτάω…

Πόσο πραγματικά ελεύθερος-η είσαι όταν ένας άλλος άνθρωπος σου έχει βάλει τους όρους & προϋποθέσεις για το πότε, πόσο και τι θα φας;

Και σε ρωτάω ξανά…

Το να σου λέει κάποιος ότι, 1 φορά την εβδομάδα θα είσαι ελεύθερος … τι άλλο υπονοεί ΧΩΡΙΣ να στο λέει (ξεκάθαρα);

Ότι, όλες τις υπόλοιπες ημέρες στην πραγματικότητα είσαι καταπιεσμένος, είσαι σε μία (αόρατη) φυλακή. Και όντως είσαι. Η Κουλτούρα της Δίαιτας σε έχει μάθει πως πρέπει να ΜΗΝ εμπιστεύεσαι το σώμα σου και να αδιαφορείς επιδεικτικά για το τι θέλεις να φας.

Μα γίνεται να ξέρεις ΕΣΥ τι θέλεις να φας, πότε και πόσο;

Αυτό ακριβώς σου μαθαίνει η «ελεύθερη ημέρα» …

Πως ΟΧΙ. Δεν ξέρεις ΕΣΥ πότε μπορείς να φας αυτό που θες. Θα σου πει εκείνη.

Μάντεψε ποιος κύκλος ξεκινάει κάθε φορά που ενεργοποιείται μέσα σε ένα άτομο αυτός ο δυσλειτουργικός τρόπος προσέγγισης του φαγητού!

=>Ο φαύλος κύκλος της στέρησης/καταπίεσης

  • 6 ημέρες την εβδομάδα (στέρηση): «Απαγορεύεται» να φας αυτό που θες. Μπορεί να τρως και πράγματα που δε σ’ αρέσουν καθόλου ή τέλος πάντων δεν τα ήθελες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που κάποιος άλλος σου υπαγόρεψε. Ανυπομονείς πότε θα περάσουν οι ημέρες για να φας ό,τι θες. Νιώθεις άγχος μη τυχόν και εκτεθείς κάποια άλλη μέρα στα τρόφιμα που αποφεύγεις και όχι εκείνη που είχες «επιτρέψει» στον εαυτό σου να τα καταναλώσεις. Ίσως και να αποφεύγεις κοινωνικές εκδηλώσεις με φαγητό λόγω άγχους/φόβου. Ακόμη και να αισθάνεσαι εκνευρισμό όταν βλέπεις άλλα άτομα να τρων εκείνα που θα ήθελες κι εσύ, αλλά σου απαγορεύεται να τα φας εφόσον δεν είναι η «ελεύθερή» σου μέρα.
  • 1 φορά την εβδομάδα (υπερφαγία): Κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού από όσο ήθελες πραγματικά με ταυτόχρονη πλήρη αποσύνδεση από τα εσωτερικά μηνύματα πείνας και κορεσμού. Πιθανή σωματική δυσφορία μαζί με ένα έντονο αίσθημα από τύψεις, ενοχές και απογοήτευση. Επίσης, είναι αρκετά αρκετό πιθανό να μην μπορέσεις να απολαύσεις καν τα φαγητά που περίμενες όλη την εβδομάδα να φας, τα οποία κανονικά σου αρέσουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή πολλά απλά ένιωθες πως ΤΩΡΑ είναι η μοναδική σου ευκαιρία σου να φας όλα όσα δεν επιτρέπεται μέσα στην εβδομάδα, οπότε θα τα φας όλα μαζί, ακόμη κι αν δεν τα ήθελες πραγματικά σήμερα. Γιατί εσύ μπορεί να ήθελες να φας πίτσα την Τετάρτη, παγωτό το Σάββατο και πιτόγυρο την Τρίτη, αλλά …ΔΕΝ «μπορούσες».

Πού είναι η ελευθερία λοιπόν;

Πρόκειται για μία ψευδαίσθηση της ελευθερίας και ακριβώς αυτό είναι και το χειρότερο. Επειδή σε κάνει να πιστεύεις πως ΕΣΥ έκανες κάτι λάθος. Πως δε συγκρατήθηκες. Δεν έχεις αυτοέλεγχο. Δεν έχεις αυτοπειθαρχία. Δεν έχεις ισχυρή θέληση. Πως είσαι λαίμαργος-η.

Πολύ απλά ήσουν στερημένος-η και καταπιεσμένος-η. Και τίποτα παραπάνω.

Διότι εάν είχες φάει την πίτσα την Τετάρτη που την ήθελες πραγματικά, θα είχες αυξημένη πιθανότητα να την απολαύσεις και να καταναλώσεις μέχρι το σημείο που θα αισθανόσουν άνετα και όμορφα, χωρίς να αισθάνεσαι πως πρέπει να φας όσο προλαβαίνεις τώρα επειδή σε περιμένει νέος περιορισμός.

Επειδή, εάν γνώριζες βαθιά μέσα σου πως μπορείς να φας και σήμερα και αύριο και παραμεθαύριο το παγωτό που σου αρέσει, δε θα μετρούσες αντίστροφα τις ημέρες για να φας το παγωτό. Θα το επέλεγες όταν το ήθελες πραγματικά και όχι όταν σου το «επέτρεπε» κάποιος άλλος. Μα πώς μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ελευθερία όταν πρέπει να πάρεις την άδεια από κάποιον άλλον για να φας αυτό που θες πέρα από το σώμα σου;

Συνοψίζοντας…Το μόνο που θα σου πρότεινα είναι να έχεις τις κεραίες σου καλά τεντωμένες. Ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι. Πολλά μπορεί να ακούσουν τα αυτιά σου, πολλά μπορεί να δουν τα μάτια σου…Να θυμάσαι να φιλτράρεις τα πάντα από τη δική σου προσωπική σοφία και εάν κάτι δε σου γεμίζει το μάτι, αμφισβήτησέ το!

Κανένας δεν έχει το αλάθητο. Να το θυμάσαι!

Η σχέση σου με το φαγητό και το σώμα σου είναι πολύτιμη και καθοριστική για τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Ο περιορισμός και η καταπίεση δεν μπορεί να είναι η λύση.

Σου εύχομαι να αρχίσεις να διεκδικείς έμπρακτα το δικαίωμά σου στην απόλαυση του φαγητού και να αντλείς από αυτό την ικανοποίηση που επιθυμείς πραγματικά!

Επικοινωνία με τον συντάκτη