Αδηφαγική διαταραχή: Η Βασιλεία Φουντουλάκη, γράφει και εξηγεί τι είναι αλλά και πως αντιμετωπίζεται.
Η αδηφαγική διαταραχή είναι μία διατροφική διαταραχή που ολοένα αυξάνεται στις μέρες μας. Είναι πιθανόν πολλοί άνθρωποι να την βιώνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν.
Πρόκειται για μια διατροφική-ψυχολογική με επεισόδια υπερφαγίας. Το άτομο έχει διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα του και έχει προσπαθήσει αρκετά στο παρελθόν να χάσει περιττά κιλά. Η συνεχής υπερπροσπάθεια με δίαιτες, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο μεταξύ της ψυχικής και σωματικής υγείας. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως άτομα με αδηφαγική διαταραχή δεν χρησιμοποιούν αντισταθμιστικές συμπεριφορές πχ υπεργυμναστική, πρόκληση εμετών, ή χρήση καθαρτικών μετά από υπερφαγικό επεισόδιο. Αυτές οι συμπεριφορές είναι χαρακτηριστικά περισσότερο της ψυχογενούς βουλιμίας.
Τα χαρακτηριστικά της αδηφαγικής διαταραχής:
- Υπερκατανάλωση φαγητού – περισσότερο από το φυσιολογικό σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Επιθυμία να τρώει μόνος/η ή κρυφά.
- Αίσθημα απώλειας ελέγχου κατά την διάρκεια του γεύματος.
- Αίσθημα αηδίας προς τον ίδιο τον εαυτό.
- Τύψεις μετά από κάθε γεύμα.
Πως ξεκινάει ένα υπερφαγικό επεισόδιο?
Μετά την υπερκατανάλωση ενός γεύματος, “κόβεται” το επόμενο γεύμα ώστε να έρθει η ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώθηκαν στο προηγούμενο γεύμα.
Φυσικά, αυτή η ενέργεια συνοδεύετε με τύψεις και ενοχές. Η απώλεια γεύματος και η μεγάλη απόσταση ωρών μεταξύ των γευμάτων, στέλνουν το μήνυμα της στέρησης στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα; Το σώμα στρεσάρετε (αύξηση ορμονών του στρες) και σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης (κύρια πηγή ενέργειας) προκαλείτε ασιτία στο άτομο. Η ασιτία οδηγεί στο υπερφαγικό επεισόδιο, γιατί το σώμα χρειάζεται θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, εξαιτίας της χαμηλής γλυκόζης, το άτομο αναζητά επεξεργασμένα τρόφιμα ώστε να ανέβει άμεσα η γλυκόζη και να παραμείνει στην ζωή. Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται κάθε φορά που ξεκινά η διαδικασία στερητικής δίαιτας, με αποτέλεσμα το άτομο άθελα του να μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος καθίσταται υπεύθυνος για την βιοχημική ανισορροπία και διαιώνιση της διαταραχής.
Τα ψυχικά προβλήματα:
- Κατάθλιψη.
- Ελλιπής ή μηδενική συναισθηματική έκφραση.
- Ενοχές & τύψεις.
- Λανθασμένη και μη υγιής σχέση με το φαγητό.
- Αίσθημα τιμωρίας του ίδιου του εαυτού.
- Αίσθημα στέρησης.
Πως θεραπεύεται η αδηφαγική διαταραχή;
Η θεραπεία της συγκεκριμένης διαταραχής είναι εφικτή ακόμα και αν το άτομο πάσχει χρόνια.
Καλό θα είναι να έρθει σε επαφή και να εμπιστευτεί έναν ειδικό στις διατροφικές διαταραχές. Έτσι, θα μάθει να σέβεται το σώμα του και πως να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, επιλέγοντας περισσότερο θρεπτικά συστατικά, χωρίς να τον ενδιαφέρει τόσο οι θερμίδες.
Τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή, χρειάζεται να μάθουν να ακούν το σώμα τους ως πρώτος στόχος με απώτερο σκοπό την βιοχημική τους ισορροπία.
Οι θεραπείες των διατροφικών διαταραχών εξειδικεύονται ανάλογα με την διαταραχή που έχει απέναντι του ο θεραπευτής.
Αφού εξηγήσουμε πως το σώμα μας είναι σοφό και προκειμένου να μείνει στην ζωή οδηγείται σε υπερφαγικό επεισόδιο, στην συνέχεια τονίζουμε πως δεν υποσχόμαστε καμία απώλεια βάρους. Από την αρχή ενημερώνουμε ότι υποτροπές θα υπάρχουν και για κάθε μία υποτροπή είναι ευκαιρία να μάθουμε και από κάτι. Αναφέρουμε πως την στιγμή που το άτομο καταφεύγει στο φαγητό, μια ανάγκη του συναισθηματική δεν έχει καλυφθεί. Σε συνεργασία με τον ψυχολόγο προσπαθούμε να βοηθήσουμε το άτομο που παλεύει με τους δαίμονες του.
Πως αποφεύγουμε ένα υπεργαφικό επεισόδιο?
- ΟΧΙ στην δίαιτα, ναι στην εκμάθηση υγιεινού τρόπου ζωής.
- Φροντίζουμε το σώμα μας και του δείχνουμε του αγάπη. Τρεφόμαστε το ανά 3 ώρες και κάνοντας 5 γεύματα με θρεπτικούς συνδυασμούς.
- Απασχολούμε το μυαλό μας με πράγματα που μας αρέσουν και μας γεμίζουν.
- Συνδυάζουμε το φαγητό με ωραίες εικόνες και θετικά συναισθήματα και καλό θα ήταν να τρώτε μαζί με φίλους.
- Πετάμε ανθυγιεινές επιλογές που ενδεχομένως έχουμε στο ντουλάπι σας.
- Μαθαίνουμε να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα μας και να ζητάμε αυτό που θέλουμε από τους άλλους ανθρώπους χωρίς τύψεις ή ενοχές.
- Στόχος είναι η υγιεινή διατροφή και όχι η απώλεια βάρους!
Εκείνοι που παλεύουν με τον ίδιο τους τον εαυτό, χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Γιαν αυτό η εκτύπωση ενός απλού χαρτιού διατροφής, μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα, ταΐζοντας ακόμα παραπάνω την διαταραχή τους.
Αν σκέφτεσαι πως η σχέση σου με το φαγητό είναι σχέση τιμωρίας ή νιώθεις άσχημα, ζήτησε βοήθεια από έναν έμπειρο θεραπευτή στις διατροφικές διαταραχές.
Επικοινωνία με τον συντάκτη