Πράγματα που δεν σου είπαν για την υγιεινή διατροφή – γράφει η Βασιλική Χύτα.
Η υγιεινή διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάπως της μόδας. Θα δεις συμβουλές διατροφής σε στήλες περιοδικών, εκπομπές και φυσικά με ένα απλό scroll στο instagram. Κι ενώ συζητάμε για το αν είναι το φαγόπυρο πιο υγιεινό από την κινόα, είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πράγματα γύρω από την υγιεινή διατροφή που δεν έχουν τονιστεί επαρκώς.
1. Δεν είναι υγιεινά μόνο τα τρόφιμα που βλέπεις στο instagram.
Μπορεί να ακολουθείς food bloggers ή διαιτολόγους που ανεβάζουν καθημερινά πιάτα με αβοκάντο, σπόρους chia, αμυγδαλοβούτυρα και περίεργα φρούτα όμως αυτά είναι ένα μέρος μόνο των επιλογών. Τα εγχώρια προϊόντα και η ελληνική μεσογειακή διατροφή δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν ούτε σε γεύση, ούτε και σε θρεπτική αξία. Εξίσου θρεπτικά με τα παραπάνω είναι το ταχίνι, το ψωμί με προζύμι, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, το καστανό ρύζι και τα φρούτα/λαχανικά εποχής!
2. Δεν είναι όσο ακριβή νομίζεις.
Σε συνέχεια του παραπάνω, ίσως έχεις σχηματίσει μία λάθος εικόνα για το πόσο εφικτό είναι να φας υγιεινά on a budget. Σου πω ότι είναι πολύ εφικτό, αρκεί να κάνεις έξυπνες επιλογές. Εστίασε σε προϊόντα τοπικής παραγωγής και εποχιακά που λόγω αφθονίας είναι πάντοτε περισσότερα. Μαγείρεψε περισσότερο στο σπίτι, κάνε έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που καταναλώνεις συχνότερα και θα δεις την διαφορά αμέσως.
3. Η διατροφή δεν είναι μία ευθεία γραμμή.
Συχνά οι άνθρωποι χωρίζουν τις μέρες τους διατροφικά σε καλές και κακές. Μάλιστα υπάρχουν περίοδοι ‘πειθαρχίας’ στην διατροφή και μέρες που ‘σταματάει’, ‘σπάει’ ή ‘χαλάει’ η διατροφή. Αν θέλουμε να το δούμε αντικειμενικά, η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να έχει αρχή, μέση και τέλος. Το κατά πόσο και πως επιλέγουμε να θρέψουμε το σώμα μας δεν μπορεί να αποτελεί θέμα πειθαρχίας ή υπομονής. Το σώμα μας έχει καθημερινά ανάγκη για ενέργεια και θρέψη κι εμείς φροντίζουμε να του τα παρέχουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν μια μέρα αντί για 4 φρούτα φάμε 1 ή κανένα, χαλάσαμε ή σταματήσαμε κάτι, απλώς κάναμε διαφορετικές επιλογές.
4. Δεν τρώνε υγιεινά μόνο οι αδύνατοι άνθρωποι.
Έχουμε συσχετίσει το αδύνατο σώμα με τις θρεπτικές επιλογές και το υπέρβαρο ή παχύσαρκο σώμα με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Αυτή η πεποίθηση οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην ανάγκη να εκπληρώσουν αυτό το στερεότυπο επιλέγοντας τροφή βάσει του βάρους τους. Για παράδειγμα συχνά υπέρβαροι άνθρωποι, προκειμένου να ‘’δικαιολογήσουν’’ την εικόνα τους και να αποδείξουν ότι είναι λογικό να τρώνε παραπάνω, στρέφονται σε ανθυγιεινές επιλογές. Να θυμάσαι ότι ένας πολύ αδύνατος άνθρωπος μπορεί να έχει αυτό το σώμα λόγω κακής θρέψης, διατροφικής διαταραχής, φόβου για το φαγητό ή απλά επειδή καταναλώνει ελάχιστες θερμίδες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι υγιεινές και εξασφαλίζει την θρέψη του. Αντίστοιχα ένας υπέρβαρος άνθρωπος μπορείς να καταναλώνει πολύ υγιεινά τρόφιμα και είτε να έχει μειωμένη φυσική δραστηριότητα, είτε να καταναλώνει αυξημένες ποσότητες αυτών των θρεπτικών επιλογών.
5. Υγιεινή διατροφή δεν είναι αυτό που νομίζεις.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους την υγιεινή διατροφή συνυφασμένη με τον αποκλεισμό των ‘’ανθυγιεινών’’ ομάδων τροφίμων, την σωστή κατανομή θρεπτικών συστατικών, την τήρηση ωραρίου στα γεύματά τους και την κατανάλωση μόνο θρεπτικών τροφίμων. Στην πραγματικότητα μία υγιεινή διατροφή οφείλει να έχει σαν βάση το να ακούμε το σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν γεύματα λιγότερο θρεπτικά γεύματα κι αυτό έγκειται στα πλαίσια της ισορροπίας.
Κλείνοντας θέλω να θυμάσαι αυτό! Πολύ περισσότερο από κάθε υγιεινή τροφή, το σώμα σου έχει ανάγκη εσένα τον ίδιο. Φρόντισε να είσαι πλάι του, να το παρατηρείς και να του δίνεις το καλύτερο που έχεις σήμερα. Αν τα κάνεις αυτό, θα έχεις μια υγιεινή διατροφή που θα κρατήσει για όλη σου τη ζωή!
Επικοινωνία με τον συντάκτη