Ανικανοποίητο: Η Κέλλυ Σεφέρου εξηγεί τον φαύλο κύκλο του ‘ανικανοποίητου’ και προτείνει 5 τρόποι για να απαλλαγείς από αυτόν!
Η αίσθηση του ανικανοποίητου αφορά έναν φαύλο κύκλο τον οποίο συναντάμε άλλοτε στον εργασιακό μας χώρο, κάποιες φορές στις σχέσεις μας και γενικότερα στις εμπειρίες που αφορούν την καθημερινότητα μας.
Τι είναι;
Ανικανοποίητο: Ως προς τον ορισμό του, θα λέγαμε πως πρόκειται για έναν διαρκή αγώνα κατάκτησης της ευτυχίας. Σαν να επιζητά κανείς να φτάσει σύντομα στην κορυφή και φυσικά δίχως να έχει την ψυχική δύναμη να σταματήσει κάπου. Το αίσθημα του ανικανοποίητου πυροδοτεί και την παρουσία άλλων ζητημάτων. Όπως αυτό των υψηλών προσδοκιών, της αυστηρής κριτικής απέναντι στον εαυτό καθώς και των απαιτήσεων από τους άλλους.
Πρόσφατα η Όπρα Γουίνφρεϊ δήλωσε το εξής: «Είχα εστιάσει όλο μου το ενδιαφέρον στη δυσκολία του να σκαρφαλώνω και με αυτόν τον τρόπο τελικά έχασα την οπτική του να είμαι ευγνώμων για το ότι έχω ένα βουνό να σκαρφαλώσω». Το άρθρο αυτό το εμπνεύστηκα μέσα από αυτά τα λόγια. Συνδυάζονται με τη δική μου αδιάκοπη προσπάθεια να υπερβαίνω πολλές φορές τις πραγματικές ανάγκες του εαυτού μου. Έτσι άρχισα να αναρωτιέμαι: «Στο τέλος της ημέρας ή και της εβδομάδας, άραγε εισπράττω τελικά την ευτυχία που αδιάκοπα προσπαθώ να μου χαρίσω πολλές φορές με τον λάθος τρόπο;» Η απάντηση είναι πως δυστυχώς, όχι.
Η ατέλεια της τελειομανίας
Αναμφισβήτητα, αντιλαμβάνομαι και υποστηρίζω την σημαντικότητα του να μπορεί κανείς να θέτει υψηλούς στόχους, κυρίως γιατί το επιθυμεί και ύστερα επειδή είναι ικανός. Αντιλαμβάνομαι όμως επίσης πως όσο θα ψάχνουμε για την επόμενη υψηλή προσδοκία, άλλο τόσο θα χρειάζεται στη διαδρομή να απολαμβάνουμε και να επιζητάμε το ‘διάλειμμα’. Γιατί αν αυτό δεν συμβαίνει όταν κρίνεται σημαντικό, τότε καταλήγουμε τελικά στο εξής συμπέρασμα: Όσο ψηλά και αν σκαρφαλώνουμε, αν δεν κάνουμε μια παύση στη διαδρομή για να απολαύσουμε και λίγο την θέα, είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα θα παραμένει πάντα το ίδιο. Και αυτό θα είναι να νιώθουμε μονίμως ανικανοποίητοι.
Αν δυσκολεύεσαι και εσύ όσο και εγώ να αποχωριστείς το ‘ανικανοποίητο συναίσθημα’ σου, εδώ θα βρεις 5 από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το απομακρύνεις από την ζωή σου μια για πάντα!
1. Μη ‘τρέχεις’ για να προλάβεις, ‘περπάτα’ για να ζήσεις!
Τι και αν τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις μονίμως τρέχουν και δεν σταματούν; Αφού ποτέ δεν πρόκειται να λάβουν τέλος, σημασία έχει τι νόημα και τι αξία θα καταφέρεις να δώσεις στην καθημερινότητα σου μέσα από όλα εκείνα που συνεχώς σε πιέζουν. Και αν οι δυσκολίες δεν σου αρέσουν και προσπαθείς μονίμως να τις αποφύγεις, έχε υπόψιν πως είναι οι μόνες που θα σε βοηθήσουν σε βάθος χρόνου να εξελιχθείς. Από εκεί και ύστερα, αν αναζητάς μονίμως το ‘κάτι παραπάνω’, φρόντισε μαζί με αυτό να θυμάσαι και να ζεις. Και για να ζεις και να απολαμβάνεις, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να αναζητάς την εσωτερική σου γαλήνη. Ότι και αν σημαίνει αυτό για εσένα. Αρκεί να το κάνεις, όταν και εφόσον το έχεις ανάγκη!
2. Πες ‘όχι’ στην ευθυνοφοβία
Αν κάτι δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες σου, τότε αυτομάτως αυτό σημαίνει πως κάτι θα χρειαστεί να αλλάξεις. Αντί λοιπόν να φταίνε πάντα οι άλλοι για ότι δεν πήγε όπως θα ήθελες, εστίασε αποκλειστικά στο τι μπορείς να κάνεις εσύ. Έτσι, θα νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου και κατ’επέκταση με τους άλλους!
3. Δεν είναι όλα για όλους
Χρειάστηκε να μεγαλώσω και να ενηλικιωθώ για να καταλάβω πως τελικά δεν είναι όλα τα πράγματα στη ζωή για να τα κάνουμε όλοι. Αν, για παράδειγμα, αισθάνεσαι πως κάτι δεν σε εκφράζει, όμως εκφράζει την πλειοψηφία, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αναγκάσεις τον εαυτό σου να αισθανθεί το ίδιο. Αντ’αυτού, αναρωτήσου γιατί δεν σε εκφράζει και επένδυσε τον χρόνο σου σε ότι σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένος και ευτυχισμένη στο παρόν.
4. Ώρα για δράση
Αν δράσεις για το οτιδήποτε να ξέρεις πως σίγουρα θα υπάρξει και μια αντίδραση. Όπως συμβαίνει και στους νόμους της φυσικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν παραδείγματος χάριν σε ενοχλούν τα κιλά σου, τότε θα πρέπει να αλλάξεις κάποιες από τις διατροφικές σου συνήθειες. Αν δεν περνάς καλά μέσα στη σχέση σου ή στη δουλειά σου αντίστοιχα, ίσως να χρειαστεί να εξετάσεις το ενδεχόμενο του χωρισμού ή της αλλαγής εργασίας και ούτω καθεξής. Αν ξεκινήσεις να δρας σύμφωνα με τις προσδοκίες σου, σύντομα θα παρατηρήσεις τον εαυτό σου να αλλάζει προς το καλύτερο! Το ανικανοποίητο θα δώσει χώρο στην ικανοποίηση.
5. Πες ‘ναι’ στις ρεαλιστικές προσδοκίες
Αν συνεχώς επιζητάς από τις σχέσεις σου ή την δουλειά σου και γενικότερα από την ζωή σου μη ρεαλιστικές προσδοκίες, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αντί να φέρνεις όλο και πιο κοντά σου τις επιθυμίες σου, τελικά να τις απομακρύνεις όλο και πιο πολύ. Και έτσι, το αποτέλεσμα θα είναι αντί να νιώθεις χαρά και ευγνωμοσύνη για όσα ήδη διαθέτεις, να εγκλωβίζεσαι τελικά σε έναν φαύλο κύκλο απογοήτευσης, θυμού και αγανάκτησης!
Αξίζει τον κόπο; Σίγουρα όχι.
Αξίζει να ζεις όμως και τα ευχάριστα αλλά και τα δυσάρεστα της ζωής; Σίγουρα ναι.
Απόλαυσε λοιπόν την κάθε σου ημέρα! Άφησε το ανικανοποίητο. Πάρε τον χρόνο σου! Κάνε εκείνο το διάλειμμα που τόσο πολύ θέλεις! Βίωσε το παρόν, το δικό σου παρόν! Γιατί ξέρεις κάτι; Αν δεν το κάνεις εσύ, τότε κανείς δεν πρόκειται να το κάνει καλύτερα από εσένα για εσένα!
Επικοινωνία με τον συντάκτη