Αυτοφροντίδα: Η τέχνη του να φροντίζεις εσένα – Χρύσα Παπακυργιάκη

autofrontida

Η τέχνη του να φροντίζεις εσένα! – γράφει η Χρύσα Παπακυργιάκη – Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Η έννοια της Αυτό-φροντίδας ξεκίνησε από το σύστημα υγείας. Ορίζεται ως η δυνατότητα του ανθρώπου να φροντίζει μέσα από ενημέρωση & εκπαίδευση μόνος του τον οργανισμό του. Έτσι, σε περίπτωση που εμφανίσει κάποιες σωματικές ενοχλήσεις, μπορεί να φροντιστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπεται στους ιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να ασχοληθούν με πολύ πιο κρίσιμα περισταστικά.

Η έρευνα στο χώρο της επιστήμης αναφέρει την αυτό-φροντίδα ως:

Μια προληπτική ολιστική και ξεχωριστή για κάθε άτομο συμπεριφορά με στόχο την προαγωγή της υγείας και της ποιότητας ζωής μέσα από διάφορες στρατηγικές῾.  Υπάρχουν ανάγκες που όλοι οι άνθρωποι είναι απαραίτητο να φροντίζουν για τον Εαυτό τους. Ο καθαρός αέρας, το νερό, η ισορροπία της δραστηριότητας & της ξεκούρασης, η ισορροπία της απομόνωσης και της κοινωνικοποίησης. Επίσης υπάρχουν και ανάγκες που μας βοηθούν να βιώνουμε ένα υψηλό επίπεδο υγείας και ποιότητας μέσα μας και έξω μας. Η υγιεινή διατροφή, ο διαλογισμός, η άσκηση ως τρόπος εκτόνωσης και χαλάρωσης του άγχους μας. 

Στην σημερινή εποχή ωστόσο όπου το πρότυπο της επιτυχίας στη ζωή μας μετράται με χρήματα και αγαθά. Ο άνθρωπος έχασε το μονοπάτι της αυτό-φροντίδας & βυθίστηκε στο άγχος και στις υποχρεώσεις…Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Harvard, σε 10.000 γυναίκες, το τρομακτικό ποσοστό του 80% δήλωσε ότι φροντίζει τον Εαυτό του από Λίγο έως καθόλου! Και εάν ο καπετάνιος είναι κουρασμένος, το καράβι θα κινδυνεύει να βουλιάξει, σωστά; 

Αυτο-φροντίδα λοιπόν σημαίνει να αγοράζω συνεχώς νέα πράγματα; Να ξοδεύω όσα χρήματα θέλω μετά από μια δύσκολη μέρα ή να τρώω μια τούρτα επειδή έχασα 3 κιλά; Όχι…

Το 1ο βήμα στην Αυτοφροντίδα: 

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Παρέχω στον οργανισμό μου τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται μέσα από το ωραίο, καλομαγειρεμένο φαγητό κι όχι μέσα από την στερητική δίαιτα. Άλλο κομμάτι είναι η άσκηση. Αυτή που ταιριάζει στον καθένα, δηλαδή αυτή που τον εκφράζει, ταιριάζει στις ανάγκες του, του δημιουργεί ευχαρίστηση. Φυσικά, ο επαρκής ποιοτικός ύπνος.

Επίσης, η ρουτίνα ομορφιάς είναι ένας τρόπος να φροντίσουμε το σώμα μας. Φυσικά, όταν εστιάζουμε σ’ αυτήν και δεν την κάνουμε με μηχανικές κινήσεις. Ασχολούμαστε επιμελώς με το ντεμακιγιάζ μας, κάνουμε μία μάσκα ομορφιάς, απλώνουμε την κρέμα σώματος πάνω μας απαλά μετά το μπάνιο…όλα αυτά είναι φροντίδα προς τον εαυτό μας.

Το 2ο βήμα στην Αυτοφροντίδα: 

ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ

Αυτό το κομμάτι είναι το πιο προσωπικό. Ο καθένας ερχόμενος σε επαφή με τον αυθεντικό εαυτό του μπορεί να καταλάβει τι τον τρέφει και του δίνει χαρά. Παραδείγματα είναι τα ταξίδια, τα βιβλία, οι αγκαλιές στον καναπέ, μια ωραία ταινία, ένα σεμινάριο ή μια βόλτα για ποτό & χορό. Επίσης είναι η αποχή έστω για 1 ώρα την ημέρα από τις οθόνες και τα social media.  

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ταβάνι σε αυτή τη περίπτωση και οι επιλογές είναι άπειρες. 

Να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και όλα του τα κομμάτια -άσπρα η μαύρα- όπως είναι: είναι σημαντικό να λέμε στον εαυτό μας όσο πιο συχνά μπορούμε  Είσαι αρκετός, τα πας καλά. Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς με αυτά που έχεις. Η αποδοχή και η αυτό-συμπόνια είναι 2 πολύ σημαντικοί παράγοντες για να καλλιεργήσουμε την αγάπη προς τον εαυτό μας και την προσωπική μας βελτίωση και είναι αυτό-φροντίδα!

Το 3ο βήμα στην Αυτοφροντίδα:  

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Το να θέτουμε υγιή όρια είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας & μας κρατάει σε μια ψυχική ισορροπία. Είναι σημαντικό να λέμε όχι σε αγαπημένα άτομα ή σε συναδέλφους εάν αυτό είναι κάτι που έχουμε ανάγκη. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να θέλουν να είναι διαθέσιμοι συνεχώς για τους γύρω τους αλλά αυτό εάν είναι κάτι υπερβολικό ή θέτει τις δικές μας ανάγκες σε 2η μοίρα, αυξάνει συναισθήματα άγχους, θλίψης και θυμού. 

Το 4ο βήμα στην Αυτοφροντίδα: 

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Είναι αρκετά δύσκολο μέσα στη καθημερινότητα να διεκδικήσουμε στιγμές για τον εαυτό μας. Όμως είναι πολύ σημαντικό έστω και μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα να τραβάμε χειρόφρενο & να εκτελούμε μια πράξη αυτό-φροντίδας. Έτσι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το άγχος μας & να τσεκάρουμε εάν είμαστε εκεί που θέλουμε στη ζωή μας. 

Επικοινωνία με τον συντάκτη