Λέμε ΝΑΙ στα ΟΧΙ – Άννα Μαργαρά

μαργαρα-οχι-ναι

Λέμε ΝΑΙ στα ΟΧΙ – γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Μαργαρά.

Αν στην παιδική μας ηλικία μας έδιναν λεφτά κάθε φορά που ακούγαμε τη φράση «να είσαι καλό παιδί» τώρα λογικά θα ήμασταν πλούσιοι.

Και ποιο είναι τελικά το καλό παιδί; Αυτό που δεν μιλάει; Δεν φέρνει αντιρρήσεις; Δεν στενοχωρεί κανέναν και κυρίως τους γονείς του; Δεν λέει σε κανέναν ΟΧΙ;

Αυτή η γονεϊκή εντολή, όπως και πολλές άλλες, είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας. Έχει ποτίσει τόσο καλά στα σωθικά μας που μόνο με μια γερή αποτοξίνωση θα καταφέρουμε να απαλλαχτούμε από αυτή. 

Αν ως ενήλικας δυσκολεύεσαι να θέτεις όρια, να λες όχι, να εκφράζεις ξεκάθαρα αυτό που αισθάνεσαι, να στηρίζεις τις επιλογές σου, να ενδιαφέρεσαι πρώτα για τη δική σου δυσφορία, να μην καταπιέζεσαι και να μην νιώθεις τύψεις για όλα τα παραπάνω, τότε συγχαρητήρια στους γονείς σου: είσαι «καλό παιδί»!!!

Και όντως για τους άλλους, ένα άτομο που ποτέ δεν τους λέει όχι, ποτέ δεν τους στενοχωρεί, ποτέ δεν διαφωνεί, ποτέ δεν τους δυσκολεύει, είναι το «καλό παιδί».

Απέναντι στον εαυτό σου όμως είσαι «καλό παιδί»; Τον ακούς, τον νοιάζεσαι, τον στηρίζεις; Και τελικά, είσαι όντως «κακό παιδί» αν πεις όχι, αν εκφράσεις τη δυσφορία σου, τη διαφωνία σου; Είσαι «κακό παιδί» επειδή σκέφτεσαι τον εαυτό σου; Είναι άραγε τόσο κακό να σκέφτεται κανείς τον εαυτό του πρώτα και μετά όλους τους άλλους;

Το να μπορεί κανείς να λέει ΟΧΙ είναι πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία του εαυτού. Λέξη κλειδί είναι η «οριοθέτηση».

Κι όσο δύσκολο είναι να πεις ΟΧΙ, άλλο τόσο δύσκολο είναι να μάθεις να δέχεσαι τα ΟΧΙ των άλλων.

Κι όμως είναι πολύ λυτρωτικό, τόσο για τον εαυτό όσο και για τις σχέσεις με τους άλλους, να μπορείς να κάνεις και τα δύο.

Kind reminder: Every yes is a no, and every no is a yes (Laura Vanderkam). 

“Every time you say yes to something, you are saying no to something else”

Επικοινωνία με τον συντάκτη