Δύσκολες στιγμές και παιδιά – Φιορέλλα

Δύσκολες στιγμές και παιδιά – Φιορέλλα

Δύσκολες στιγμές και παιδιά – γράφει η Φιορέλλα.

Τα παιδιά σου χαρίζουν μοναδικές στιγμές, παιχνιδιού, χαράς, ενθουσιασμού, γέλιου, χαλάρωσης αλλά υπάρχουν και εκείνες οι δύσκολες καταστάσεις που δεν τις προγραμματίζεις. Είτε είσαι γονιός, είτε παιδαγωγός, σίγουρα θα έχεις βρεθεί σε εκείνη την δύσκολη στιγμή να απαντήσεις, να κατευθύνεις ή ακόμα να καθησυχάσεις ένα παιδί. Μια δύσκολη περίπτωση μπορεί να είναι το άγχος και η απορία που δημιουργείτε σε μικρούς και μεγάλους.

Αυτή είναι η εξής…

Τι γίνεται με την καραντίνα που βιώνουμε;

Με τους περιορισμούς;

Ποτέ τελειώνει αυτή η κατάσταση;

Για όλους μας αποτελεί μια συχνή σκέψη, φανταστείτε τα παιδιά, που θέλουν να δουν τους φίλους τους, τους δασκάλους τους, τους συγγενείς τους και εννοείτε να παίξουν ανέμελα. Μέσα από μια οθόνη πραγματοποιούν όλα αυτά και η ενέργεια τους παραμένει πλήρως φορτισμένη. Έτσι θέτουν σε εμάς τους μεγαλύτερους, τις απορίες που και εμείς έχουμε.

Δεν υπάρχει λόγος για πανικό!

Είναι καλό τα παιδιά να νιώθουν ότι τα κατανοούμε, ότι κάθε συναίσθημα που νιώσουν είναι λογικό και ότι το βιώνουν και άλλα άτομα και όχι μόνο τα ίδια. Τότε το παιδί θα είναι πρόθυμο να μιλήσει να πει ακόμα πιο πολλά πράγματα που το απασχολούν. Έτσι μια εποικοδομητική συζήτηση θα ξεκινήσει. Η εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα σε γονέα/παιδαγωγό και παιδί είναι κάτι που έχει ανάγκη το παιδί.

Απαντήστε του με ειλικρίνεια στα ερωτήματα του, κάνοντας το να σκέφτεται θετικά!

Όπως έχουμε όλοι ανάγκες έχει και το παιδί, ας μην το ξεχνάμε!

Και επειδή ο ελεύθερος χρόνος πλέον για πολλούς είναι μεγάλος, ας φροντίσουμε να είναι στο τέλος υπέρ μας. Ας περάσουμε όμορφες στιγμές με τα άτομα που αγαπάμε παίζοντας, γελώντας, συζητώντας. Ακόμα και αν διαφωνήσουμε με αυτούς που αγαπάμε, μαλώσουμε, θυμώσουμε, λυπηθούμε, ΌΛΑ είναι στο πρόγραμμα, αρκεί να μπορούμε να τα διαχειριστούμε και ό,τι αρνητικό να λήγει, ως μια ανάμνηση. Είναι αυτό που ξεχνάμε πολλές φορές, κάθε έκφανσή της ζωής μας είτε θετική είτε αρνητική, πρέπει να την βιώνουμε, να μαθαίνουμε από αυτή και να την ξεπερνάμε. Έτσι και στη φύση, μετά την καταιγίδα, έρχεται η λιακάδα.

Επικοινωνία με τον συντάκτη