Νοηματική γλώσσα – Φιορέλλα

noimatiki-glossa-fiorella

Η γλώσσα των κωφών/βαρήκοων, μια υπέροχη γλώσσα – γράφει η Φιορέλλα

Ένα ταξίδι ξεκίνησε για μένα τον περασμένο Οκτώβριο. Και όχι δεν μιλάω για τα μαγευτικά ταξίδια σε άλλες χώρες, πόλεις, κουλτούρες αλλά για ένα ταξίδι με την γνώση μια νέας, για εμένα, γλώσσας. Αναφέρομαι σε μια γλώσσα που αυτοί που την χρησιμοποιούν δύσκολα μπορούν να επικοινωνήσουν με πολύ κόσμο, καθώς λίγοι την χρησιμοποιούν. Αυτή είναι η ελληνική νοηματική γλώσσα, μια εξαιρετική γλώσσα που εδώ και χρόνια αποτελεί νομικά η επίσημη γλώσσα των κωφών. Περίπου 40.600 άνθρωποι χρησιμοποιούν την νοηματική γλώσσα. Από το 2000, σύμφωνα με τον νόμο, αλλά και τον νόμο 3699/2008, η γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας αποτελεί υποχρεωτικό προσόν για την πρόσληψη νέων επαγγελματιών στην εκπαίδευση κωφών μαθητών. Ταυτόχρονα με τον Νόμο 4488/2017 που θεσπίστηκε η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα. Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι η νοηματική γλώσσα είναι διεθνής, αντιθέτως κάθε χώρα έχει την δική της γλώσσα. 

Μια μέρα κατάλαβα ότι δεν είναι οι κωφοί/βαρήκοοι που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου. Εγώ δεν μπορώ, αφού εγώ δεν γνωρίζω την γλώσσα τους. Είναι μια γλώσσα όπου για να την μάθεις σε καλό επίπεδο πρέπει να ολοκληρώσεις 4 κύκλους διδασκαλίας. Αυτό ισχύει για την ελληνική, καθώς έχει συντακτικό και μεγάλο λεξιλόγιο. Αντίθετα όπως ενημερώθηκα από έναν φίλο που έμενε χρόνια στην Αμερική, η αντίστοιχη αμερικάνικη νοηματική γλώσσα μπορεί να την μάθει κάποιος μέσα σε λίγους μήνες. Είναι αρκετά διαφορετική και αποτελεί γλώσσα που μιλούν οι περισσότεροι. Για παράδειγμα, ότι είναι για εμάς τα αγγλικά για τους κωφούς/βαρήκοους είναι η αμερικάνικη νοηματική γλώσσα. 

Η ελληνική νοηματική γλώσσα…

Είναι ένα ταξίδι, είναι σαν να γνωρίζεις μια νέα κουλτούρα. Αξιοσημείωτο είναι αυτό που αναφέρει ο Σωκράτης: «άν δέν εϊχαμε φωνή καί γλώσσα καί όμως θέλαμε νά παραστήσουμε τά πράγματα ό ένας στον άλλον, άραγε δέ θά δοκιμάζαμε, καθώς τό κάνουν τώρα οι κωφάλαλοι, νά τους δείξουμε μέ τά χέρια καί μέ τό κεφάλι καί μέ τό άλλο σώμα;». Με την πάροδο των ετών ιδιαίτερα από το 2010 και μετά έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στο εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Έτσι και εγώ αποφάσισα να την μάθω όσο καλύτερα γίνεται και να επικοινωνώ με περισσότερους ανθρώπους. Το χαμόγελο που συναντάω σε αυτούς τους ανθρώπους είναι το πιο φωτεινό και αληθινό από όσους ανθρώπους έχω συναντήσει.

Μην φοβηθείς να επικοινωνήσεις μαζί τους ακόμα και αν δεν γνωρίζεις την ελληνική νοηματική γλώσσα εκείνοι θα χαρούν και θα καταφέρεται να επικοινωνήσετε σίγουρα.

Επικοινωνία με τον συντάκτη