Παιδική λογοτεχνία – Φιορέλλα

paidiki-logotexnia-fiorela

Παιδική λογοτεχνία – γράφει η Φιορέλλα

Ένα μεγάλο ζήτημα ξεδιπλώνεται για την παιδική λογοτεχνία καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας ολόκληρος «κόσμος» γύρω από τα παιδία. Με τον όρο παιδική λογοτεχνία ο καθένας φαντάζεται απλά παιδικά παραμύθια. Ποια όμως, είναι η αξία της παιδικής λογοτεχνίας; Ακόμα και τα παιδιά είναι σε θέση να γράφουν υπέροχα λογοτεχνήματα.

Παιδική λογοτεχνία λοιπόν, αποτελούν ακόμα και τα δημοτικά τραγούδια που γράφτηκαν και εμπνεύστηκαν από τον κόσμο των μεγάλων. Οι «μεγάλοι» κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν και γράφουν υπέροχα παιδικά λογοτεχνήματα και ποιήματα τα γνωστά ‘λαχνίσματα’. Και στα δύο παραδείγματα τα έργα που έχουν δημιουργηθεί είναι άξια λόγου και πετυχαίνουν τους στόχους για την μάθηση, διασκέδαση και ευγλωττία των παιδιών με αποτέλεσμα να μπορούν να ενταχθούν στην παιδική λογοτεχνία.

Η τέχνη των ενηλίκων είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των παιδιών, γιατί η κάθε μια  διαθέτει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Η παιδική λογοτεχνία αναπτύσσει και εξελίσσει την φαντασία των παιδιών. Ταυτόχρονα προβληματίζει το παιδί, γιατί μέσα από τα βιβλία μαθαίνει τα ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο λειτουργώντας με αυτογνωσία σε ένα παιγνιώδες περιβάλλον. Το παιδί ηθικοποιείται στην ανάγνωση των παιδικών βιβλίων που προβάλλουν αξίες, πρότυπα και καθημερινά ζητήματα. Τα βιβλία προβάλλουν χαρακτήρες και ενέργειες που οδηγούν στην ανάπτυξη ηθικών ζητημάτων. Ακόμα, η παιδική λογοτεχνία ψυχαγωγεί το παιδί και το βοηθάει να διασκεδάσει. Μέσα από την παιδική λογοτεχνία τα παιδιά εισάγονται σε μια ιστορία που αντικατοπτρίζει την παρούσα πραγματικότητα. Έτσι, μαθαίνουν να επιλύουν καθημερινά προβλήματα, αναπτύσσουν την λογική σκέψη και να σκέφτονται με ποικίλους τρόπους.

Όσον αφορά, τη παιδική ποίηση αποτελεί για τα παιδιά αρκετά εποικοδομητική.  Η παιδική ποίηση καλλιεργεί την γλώσσα και την ευαισθησία του παιδιού. Αναπτύσσει τη φαντασία, καλλιεργεί τον ψυχικό και πνευματικό κόσμο του μικρού παιδιού, το διασκεδάζει και μεταδίδει γνώσεις.

Στην παιδική λογοτεχνία υπάγονται τα παραμύθια, η ποίηση, οι μύθοι και οι θρύλοι, μικρές ιστορίες, βιβλία γνώσεων, κόμικ αλλά και το θέατρο. Το παιδί είναι καλό να διαβάζει βιβλία που επιθυμεί το ίδιο, διότι αναπτύσσει πολλές δεξιότητες, μέσα σε αυτές και την φαντασία τους. Η επιλογή του βιβλίου πρέπει να είναι ξεκάθαρα επιλογή του παιδιού, διαβάζει αυτό που επιθυμεί με όρεξη. Τα βασικά χαρακτηριστικά των παιδικών λογοτεχνημάτων είναι ότι βρίσκονται σε φανταστικό χώρο, δεν υπάρχουν οι φυσικοί νόμοι, οι φυσικές δυνάμεις σώζουν τους ήρωες και υπάρχει η μάχη του καλού και του κακού.

Τα κόμικ είναι εξίσου πολύ εποικοδομητικά, παρέχουν και εικόνα και λόγο, η φαντασία ταξιδεύει με διαφορετικό τρόπο και τα παιδιά εκτίθενται σε πλούσιο λεξιλόγιο και διδάσκονται καθημερινές γνώσεις.

Ας ανοίξουμε στα παιδιά έναν νέο δρόμο σκέψης και φαντασίας.

Επικοινωνία με τον συντάκτη