Πρώτη Μέρα στο σχολείο – Φιορέλλα

sxoleio-fiorella

Πρώτη Μέρα στο σχολείο…

της Φιορέλλας

Όλοι  θυμόμαστε πόσο ξεχωριστή ημέρα είναι. Κάθε χρόνο λίγες ώρες πριν από την πρώτη ημέρα του σχολείου, τα συναισθήματα μας ανάμεικτα. Μας γέμιζε η χαρά που νιώθαμε καθώς αναμέναμε τη συνάντηση με τους φίλους μας, το άγχος για τα νέα μαθήματα, τους δασκάλους, ο φόβος πως θα κυλήσει η χρονιά και όχι μόνο αυτά.

Για καθένα μας αποτελούσε μια περίεργη, ίσως και δύσκολη μέρα. Έτσι και για τα παιδιά μας η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι δύσκολη.

Επίσης μια μέρα δύσκολη είναι κυρίως και για τα μικρά μας που πρώτη φορά μαθαίνουν το σχολείο. Εισάγονται σε μια νέα πραγματικότητα, σε μια νέα κοινωνική ομάδα με ευθύνες, κανόνες και ψυχαγωγία.

Εκείνη η πρώτη μέρα είναι που τα παιδιά ίσως να αρνηθούν να πάνε σχολείο, να κλάψουν, να θυμώσουν ακόμα και να φωνάξουν.

Σε εκείνο το σημείο εμφανίζεται η παιδαγωγός η οποία με αγωνία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ησυχάσει το παιδί. Τα συναισθήματα που βιώνει το παιδί την συγκεκριμένη στιγμή είναι λογικά και αποδεκτά, ενδεχομένως ορισμένες φορές και αναμενόμενα. Στην ηλικία των 13 με 18 μηνών (κρίσιμη περίοδος) τα παιδιά δημιουργούν έναν πολύ ισχυρό και ταυτόχρονα μοναδικό δεσμό με τους ανθρώπους που του δίνουν αγάπη και τα φροντίζουν. Η συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού εξελίσσεται ραγδαία εκείνη την ημέρα καθώς και τις επόμενες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα τις πρώτες μέρες τα παιδιά βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού, ύστερα χαλαρώνουν γνωρίζουν ένα νέο άτομο να εμπιστεύονται (δασκάλα), να λειτουργούν με κανόνες και τέλος να κάνουν φίλους.

Όλο αυτό το κομμάτι πόσο ξεχωριστό και μοναδικό για κάθε παιδί. Είναι τόσο σημαντική αυτή η μετάβαση αυτή για το παιδί.

Ταυτόχρονα η θέση της εκπαιδευτικού είναι εκεί δίπλα στο παιδί. Όσες φορές και να συμβεί αυτό στην διάρκεια της εμπειρίας της παιδαγωγού, πάντα θα έχει την ίδια αγωνία, φόβο και άγχος να μπορέσει να ησυχάσει το παιδί. Ακόμα να του προσφέρει αγάπη και να νιώσει οικεία. Μια μέρα δύσκολη, σημαντική, περίεργη και πολύ φορτισμένη για όλους, για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τους γονείς.

Αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε είναι να δείξουμε κατανόηση στο παιδί και τρυφερότητα, εξηγώντας παράλληλα στο παιδί την σημασία του σχολείου. Και όχι δεν θα μιλήσουμε μόνο για τις γνώσεις που θα του παρέχει το σχολείο αλλά το συνονθύλευμα όλων αυτών που παρέχει το σχολείο στο παιδί, τους φίλους πουα θα αποκτήσουν, την ομαδικότητα, την συνεργασία αλλά και τις αναμνήσεις που θα αποκτήσουν.

Ας είμαστε δίπλα στα παιδιά (μας) !

Επικοινωνία με τον συντάκτη