Σχολείο στα χρόνια του κορονοϊού – Φιορέλλα

sxoleio-koronoios-fiorella

Σχολείο στα χρόνια του κορονοϊού, γράφει η Φιορέλλα – Νηπιαγωγός.

Ένα επάγγελμα που θεωρούν πολλοί απλό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Το επάγγελμα του δασκάλου, είναι ένα επάγγελμα, λειτούργημα. 

Πόσο μάλλον σήμερα που η εκπαίδευση γίνεται διαδικτυακά ή με μάσκα και περιορισμούς…

Σε μια βαθμίδα που πρωταρχικό στόχο έχει να εντάξει το παιδί σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, ώστε μετέπειτα να περάσει στην επόμενη τάξη. Πως λοιπόν θα εντάξεις ένα παιδί σε ένα κοινωνικό περιβάλλον; Η κάμερα και το διαδίκτυο αποτελούν κοινωνικό περιβάλλον με όρια και κανόνες;  Τα παιδιά καθισμένα σε ένα γραφείο, ένα τραπέζι, έναν καναπέ με δίπλα τον κηδεμόνα τους να προσπαθούν να καταλάβουν ότι το σχολείο είναι μέσα στον υπολογιστή. Και ακόμα χειρότερα να προσπαθούν να καταλάβουν ότι το σχολείο είναι μέσα στο σπίτι τους, να διαχωρίσουν ότι πρέπει να ακούν την δασκάλα τους και όχι τον γονέα εκείνη την ώρα.

Η κοινωνικοποίηση τους με τα υπόλοιπα παιδιά πως θα φροντίσει ο παιδαγωγός να τα φέρει κοντά;

Η μόνη λύση είναι η κάμερα η οποία όμως δεν προσφέρει πραγματική σωματική επαφή. Τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή με καθημερινά προβλήματα αλλά ούτε και με την λύση τους.

Και περνάμε στο σήμερα τα σχολεία ανοίγουν διστακτικά, ο παιδαγωγός καλείται να είναι και “νοσηλευτής”, πέρα απο τις τόσες άλλες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει. Καλείται να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Πως θα “απαγορεύσει” μια αγκαλιά ή μια όμορφη πράξη από τα παιδιά που μοιράζονται ένα μολύβι;

Ένα απλό μολύβι… Αυτή η τόσο όμορφη και απλή πράξη έχει γίνει τόσο περίπλοκη. Και οι δυσκολίες δεν σταματούν εκεί.

Όλη η κατάσταση που επικρατεί δεν αφήνει περιθώρια για κλειστά παράθυρα μέσα στις τάξεις. Ιανουάριο και Φεβρουάριο μήνα και τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και τα παιδιά είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε ένα ψυχρό περιβάλλον. Με σκούφο και μπουφάν να προσπαθούν να γράψουν, να συγκεντρωθουν και να μάθουν τα παιδιά. Μια δύσκολη κατάσταση αλλά και αναπόφευκτη.

Οι δυσκολίες όμως των εκπαιδευτικών συνεχίζουν.

Η μάσκα είναι μια δυσκολία που συναντούν όλοι οι επαγγελματίες σήμερα. Αρκετές ώρες με μια μάσκα, υπό τον φόβο του κορονοϊού. 

Όλοι οι επαγγελματίες σήμερα βιώνουν μια νέα πραγματικότητα, όλοι προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν! 

Εστιάζω στους εκπαιδευτικούς, καθώς πολλά έχουν ειπωθεί. Είναι ένα επάγγελμα συνεχώς μεταβαλλόμενο και με αυξημένη κοινωνική αλληλεπιδραση. Ένα επάγγελμα υποχρεωτικό για την κοινωνία, που συχνά απορρίπτεται ως κάτι εύκολο και κατακρίνεται από όλους. 

Ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει και ασκεί το επάγγελμα που αγαπά, πράττει με προτεραιότητα τα ΠΑΙΔΙΑ! Ο τρόπος μπορεί να μην είναι πάντα κατανοητός, ας βλέπουμε πάντα πέρα από το προφανές.

Η ανάλωση των ανθρώπων σε κακοήθη σχόλια, δεν επιτρέπει την πρόοδο και την εξέλιξη.

Επικοινωνία με τον συντάκτη