Βάρος – Τι προκαλεί η πίεση για αλλαγή- Βασιλική Χύτα & Αγγελική Τζάνου

varos

Βάρος – το κουβαλάς εσύ. Αλλά μήπως το μεγαλύτερο βάρος το έχουν οι γνώμες των γύρω σου;

Η Βασιλική Χύτα και η Αγγελική Τζάνου, αναλύουν τις επιπτώσεις αλλά και την αντιμετώπιση των απόψεων για το βάρος σου – μετά το“Χάσε βάρος”- Πίεση για αλλαγή .

Οι επιπτώσεις όταν ακούς συνέχεια ‘αδυνάτισε!’:

Τι μπορεί να προκαλέσει όλη αυτή η πίεση σε έναν άνθρωπο με παραπανίσια κιλά;

Εξιδανίκευση

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι χάνοντας βάρος θα λυθούν όλα τους τα προβλήματα. Έτσι ζουν κατηγορώντας τα κιλά τους για την ζωή του. Όλα τα πράγματα που δεν είναι όπως θα ήθελαν, είναι αποτέλεσμα του βάρους του. Ελπίζουν έτσι πως με την απώλεια κιλών θα έρθει η ευτυχία.

Αναβολή

Πόσες φορές έχετε ακούσει ή πει την φράση «όταν αδυνατίσω, θα…»; Με τον τρόπο αυτό, εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να περιμένει. Λέμε φράσεις όπως:
Θα πάω διακοπές
Θα πάρω επιτέλους εκείνα τα όμορφα εσώρουχα που είδα στην βιτρίνα
Θα ψάξω για καλύτερη δουλειά
Θα φλερτάρω
Κάποιοι άνθρωποι ζουν σε pause στην σκιά των κιλών τους. Περιμένουν δηλαδή, να ζήσουν όλα εκείνα που επιθυμούν όταν επιτέλους αδυνατίσουν. Σκεφτείτε πόσο άδικο είναι για οποιονδήποτε άνθρωπο να στερεί από τον εαυτό του τις μικρές χαρές της ζωής επειδή θεωρεί ότι για την ώρα δεν του αξίζουν! Όμως, όλο κάτι μας σταματά και μας σαμποτάρει την διαδικασία. Μήπως φταίει ο στόχος;

Αίσθημα κατωτερότητας

Ή αλλιώς ελαττωματικότητα. Το βάρος σου, το σώμα σου, η διατροφή σου, είναι λάθος. Το άτομο που σκέφτεται έτσι, καταλήγει να αισθάνεται πως είναι κατώτερο από τους άλλους. Μέσα από τέτοιες σκέψεις και αισθήματα, καταλήγουμε να θεωρούμε πως το βάρος και τα κιλά μας είναι και αυτά που μας ορίζουν.
“Για να ασχολούνται όλοι με αυτό το χαρακτηριστικό μου, μάλλον είναι και το μόνο άξιο λόγου” – είναι μία από τις συχνότερες σκέψεις. Η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός είναι αρκετά μειωμένα – ως και μηδενικά. Έτσι, δεν νιώθει κάποιος αξιόλογος, αξιαγάπητος και γενικότερα άξιος να ασχοληθεί μαζί του κάποιος. Ούτε καν ο ίδιος του ο εαυτός.

Κακή σχέση με τον εαυτό

Και σε συνέχεια του παραπάνω, ερχόμαστε και στο ζήτημα: τον ίδιο μας τον εαυτό. Πως υπάρχει από την πλευρά μας η διάθεση και η ανοχή σε εμμονικές ερωτήσεις όπως “εσύ πότε θα αδυνατίσεις;”; Αν πρώτα εγώ δεν είμαι εντάξει με τον εαυτό μου και όλα τα κομμάτια του – άρα και το βάρος μου – τότε, οποιοδήποτε σχόλιο δεν θα μου φανεί άκυρο, αλλά θα το πάρω τις μετρητοίς. Για αυτό, η απόσταση μας από τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας (βιολογικά και συναισθηματικά) είναι πολύ μεγάλη. Μέσα σε αυτή την απόσταση βρίσκουν χώρο και ανθίζουν και όλες οι εξωτερικές απόψεις. Η βάση μας λοιπόν, η κακή σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, είναι που επιτρέπει και να μας επηρεάζουν τόσο τα σχόλια.

Προβληματικές σχέσεις

Όταν το ζήτημα ‘βάρος’ είναι κεντρική συζήτηση με έναν δικό μας άνθρωπο, αυτομάτως χρωματίζεται όλη μας η σχέση. Έτσι, μπορεί να μας δημιουργείται αμηχανία, νευρικότητα, φόβος και θυμός. Είναι απόλυτα φυσικό να έχουμε τέτοιες συναισθηματικές αντιδράσεις. Μπαίνουμε σε κατάσταση επίθεσης-άμυνας και αυτό μόνο μία υγιή σχέση δεν μπορεί να σημαίνει. Καταλήγουμε με τον τρόπο αυτό, να έχουμε σχέσεις που περιορίζονται σε θεματολογία, δεν μας κάνουν να νιώθουμε άνετα και, το βασικότερο, δεν μας βοηθούν να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας.

Και πως θα αντιμετωπίσω τους άλλους – και το βάρος μου;

Η διατροφολόγος λέει:

Διατροφικά, η αντιμετώπισης της πίεσης για αλλαγή έρχεται μέσα από την διαισθητική διατροφή (intuitive eating). Αυτή η φιλοσοφία έχει να κάνει με το να ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας. Η διαισθητική διατροφή είναι μια μη διαιτητική προσέγγιση για την υγεία που μας βοηθά να αναγνωρίζουμε τα σήματα που στέλνει ο οργανισμός μας, να σπάσουμε τον  φαύλο κύκλο της χρόνιας δίαιτας και να θεραπεύσουμε τη σχέση μας με την τροφή και το σώμα μας. Μέσα από την διαισθητική διατροφή ενδεχομένως να επέλθει και ρύθμιση τους βάρους καθώς εστιάζει στην απόλαυση του φαγητού, την θρέψη αλλά και την αναγνώριση του κορεσμού και της βιολογικής πείνας.

Είναι μια καλή ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη θερμίδες και ποσοστά μακροθρεπτικών συστατικών και να εστιάσουμε στην σχέση μας με το φαγητό. Η απελευθέρωση από όλα αυτά τα ‘’πρέπει’’ μπορεί πραγματικά να αναγεννήσει έναν άνθρωπο και να τον γεμίσει με όρεξη για ζωή. Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο όταν αντιληφθούμε ότι δεν οφείλουμε σε κανέναν να αλλάξουμε το παραμικρό στο κορμί μας!

Μην ξεχνάτε ότι ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και υγιεινή διατροφή δεν συνεπάγονται καλλίγραμμο σώμα και αντίστροφα.

Η ψυχολόγος λέει:

Για να υπάρχει διαθέσιμος χώρος να κρατάμε όλα αυτά τα αρνητικά και παραβιαστικά σχόλια των άλλων, σημαίνει πως εκτιμούμε ιδιαίτερα και την άποψή τους. Χωρίς φίλτρο, χωρίς όριο, έχουμε μία φωνή μέσα μας που μας λέει “για να το λένε, έτσι είναι”. Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται πως δεν έχουμε αρκετά ανεπτυγμένη κριτική σκέψη και καθόλου καλή επαφή με τις προσωπικές μας ανάγκες. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε και αυτοεκτίμηση.

Σε τέτοιες λοιπόν περιστάσεις, είναι απαραίτητο να σταματήσουμε και να παρατηρήσουμε.

“Τι μου συμβαίνει όταν ακούω ‘χάσε βάρος’;”
“Τι μου θυμίζουν αυτά τα σχόλια;”
“Ποιο είναι τόσο κοντά μου ώστε να μου μιλούν με αυτόν τον τρόπο;”
“Υπάρχει κάτι που χρειάζομαι εγώ να κάνω σχετικά με τα κιλά μου;”
“Είναι όντως περιττά αυτά τα κιλά που έχω;”
“Πως βλέπω εγώ τον εαυτό μου;”

Να δώσεις χώρο να σε καταλάβεις και να μην πιστεύεις πως οι άλλοι σε καταλαβαίνουν περισσότερο. Κι αν παρόλα αυτά, η φωνή των γύρω σου είναι πιο δυνατή από την δική σου, φρόντισε και ενίσχυσε τον εαυτό σου. Μία ψυχοθεραπευτική εμπειρία μπορεί να σε βοηθήσει. Μπορείς να βρεις και τον μοναδικό, προσωπικό σου δρόμο και να αναπτύξεις τις δεξιότητες που χρειάζεσαι.

Το σώμα σου είναι δικό σου. Το σώμα σου είσαι εσύ!

Επικοινωνία με τον συντάκτη