Πώς να κατανοήσουμε καλύτερα τον Έφηβό μας; Παπακυργιάκη Χρύσα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, CBT Life Coach
Η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερη -εξελικτικά αλλά και ψυχοσυναισθηματικά- περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου και είναι σημαντικό να της δώσει κανείς την προσοχή αλλά και τον κατάλληλο σεβασμό. Πολλοί είναι οι γονείς που τρομάζουν και ανησυχούν για τις επιλογές και το μέλλον των παιδιών τους που τώρα, όντας έφηβος, μοιάζει να κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο…και πολλοί γονείς θα μας πουν “Αυτό δεν είναι το παιδί μου!» ναι σωστά…δεν είναι το παιδί σου, είναι ο έφηβός σου! Ένα άλλο έργο, ένας τελείως διαφορετικός πλανήτης!
Στην εφηβεία, ακριβώς όπως και στην ηλικία των 2-3 ετών το παιδί χρειάζεται την αυτονομία του.
Θέλει να βγει στον κόσμο, να δοκιμάσει τις αντοχές του και να νιώσει ξεχωριστή οντότητα από τους γονείς του. Η ανάγκη αυτή είναι υψίστης σημασίας και πολλές συγκρούσεις ξεκινούν από τον φόβο, την απροθυμία θα λέγαμε των γονέων να αφήσουν λίγο τον έλεγχο και να δείξουν εμπιστοσύνη στον έφηβο. Κι αν αποτύχει; Να τον αφήσω να αποτύχει; Και μόνο η χρήση των λέξεων αυτών είναι λανθασμένη για την καλύτερη οπτική του θέματος: δεν αφήνετε τον έφηβο, δεν είναι απόλυτα στο χέρι σας πλέον…είναι εκτός ελέγχου σας είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, επομένως είναι προτιμότερο να αναπτυχθεί μια σχέση σταθερή και γεμάτη εμπιστοσύνη και ελευθερία, για να μπορείτε να δίνετε μια σχετική καθοδήγηση ή συμβουλή στο παιδί, όποτε σας το επιτρέπει.
Η βάση επομένως για μια καλή επικοινωνία με τον έφηβό μας είναι η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη καλής επικοινωνίας.
Προτιμήστε να μιλάτε θετικά, να έχετε τον διάλογο σαν τη βασική σας μέθοδο και να θέτετε κανόνες που θα ισχύουν για ΟΛΟΥΣ μέσα στο σπίτι.
Πώς λέτε να νιώθει το παιδί σας όταν του στερείτε το κινητό τηλέφωνο, ενώ εσείς είστε μονίμως με το τηλέφωνο στο χέρι; Πώς μπορεί να νιώθει όταν δεν θα δει την αγαπημένη του εκπομπή επειδή δεν έβγαλε τα σκουπίδια έξω ενώ εσείς συχνά πυκνά θα το κάνετε όποτε θέλετε; Μη φοβάστε….δεν θα σας ῾καβαλήσει῾ ο έφηβός σας. Με τη σωστή επικοινωνία, θα σεβαστεί τη σχέση και τους κανόνες του σπιτιού. Σεβόμαστε κάτι που μας κάνει καλό, έτσι δεν είναι;
Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό είναι η καλλιέργεια μιας καλύτερη συναισθηματικής διαχείρισης των προκλήσεων που σίγουρα θα προκύψουν. Ο έφηβος χρειάζεται ηρεμία: ήρεμη γλώσσα, ήρεμο τόνο, ήρεμη στάση σώματος. Αποφύγετε να ξεδιπλώνετε όλη την συναισθηματική σας καταιγίδα μπροστά σε κάποιο θέμα! Μη χτυπιέστε, μην ουρλιάζετε και μη πετάτε πράγματα δεξιά και αριστερά. Και τί να κάνω; Πάρτε μια βαθιά ανάσα, πάρτε το χρόνο σας λέγοντας στο παιδί ότι έχετε στενοχωρηθεί ή θυμώσει και δεν θα μπορέσετε να μιλήσετε, ζητήστε 20 λεπτά διάλειμμα και μετά γυρίστε πίσω να το συζητήσετε προσπαθώντας πάντα να το δείτε από την οπτική ενός εφήβου με ορμόνες, κοινωνικές πιέσεις και άγχη και όχι ως ο ενήλικας που είστε τώρα. Αποφύγετε την ενοχική γλώσσα (τί άλλο θέλεις από εμάς; Τόσα κάνουμε για σένα!) ή την ταμπελοποίηση (γιατί πάντα το κάνεις αυτό; Γιατί είσαι έτσι; Δεν ντρέπεσαι που το έκανες;)..
Ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο θα σας δώσει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να προσεγγίσετε πιο αποτελεσματικά τον έφηβό σας!
Δεν είναι η στιγμή να ξεκινήσει ένα παιχνίδι δύναμης ανάμεσά σας, δεν είναι δίκαιο για κανέναν και το μόνο που θα καταφέρει είναι να σας απομακρύνει από το παιδάκι σας που τώρα…με την πανοπλία του και την αλλαγμένη του φωνούλα σας διώχνει αλλά σας φωνάζει με έναν δικό του τρόπο…Ακούστε το!