Εγώ πότε θα γίνω μάνα; – Μαριαλένα Νιάκαρη

mana-niakari

Εγώ πότε θα γίνω μάνα;;;Μαριαλένα Νιάκαρη, Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, Βρεφονηπιοκόμος

Όποτε και αν θες είναι η απάντηση στην κωμική αυτή ερώτηση που έχει προέλθει από το αγαπημένο μας «Σ’αγαπώ-Μ’αγαπάς». 

Εγώ όμως θα σε ρωτήσω το εξής:

Θες να γίνεις μαμά. Θες να κάνεις ένα ή περισσότερα παιδιά. Κι εγώ είμαι μαζί σου! Σε ενθαρρύνω και σε επικροτώ για τις συνειδητές σου αποφάσεις. 

Έχεις όμως αντιληφθεί την ΕΥΘΥΝΗ του να γίνεις μαμά;

ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ για την ευθύνη απέναντι στο παιδί σου αυτή τη φορά. ΟΧΙ! ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ για την ευθήνη που έχει ένα παιδί ως προς την φροντίδα και την προσοχή που πρέπει να πάρει συναισθηματικά αλλά και πρακτικά, όπως το να προσέξεις να μην πέσει και χτυπήσει άσχημα το κεφάλι του ή να μην πιάσει κάτι επικίνδυνο κλπ.

ΣΟΥ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΣΟΥ ΤΗ ΖΩΗ.

Κάνοντας ένα παιδί, ουσιαστικά ‘λογοδοτείς’ για χάρη του – χωρίς να το κάνεις πρακτικά για πάντα φυσικά- καθώς ένας άνθρωπος όταν ενηλικιώνεται σιγά σιγά, είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τις πράξεις του. ΩΣΤΟΣΟ αντιλαμβάνεσαι τι θέλω να πω; Το μωρό αυτό που θα φέρεις στον κόσμο, ΔΕΝ θα μείνει για πάντα μικρό. ΔΕΝ θα μείνει για πάντα ένα γλυκό πλασματάκι, ανυπεράσπιστο και αθώο. 

Κάποια στιγμή θα μεγαλώσει. Θα κάνει τις δικές του επιλογές, θα πάρει τις δικές του αποφάσεις για αυτόν αλλά και για άλλους ανθρώπους που θα βρίσκονται στον κοντινό του περίγυρο. Θα κάνει πράξεις. Καλές και κακές. Όπως όλοι μας. Θα έχει τις δικές του ανασφάλειες, κόμπλεξ, μεινοκτήματα και πλεονεκτήματα. Θα είναι ο καλός ή και ο κακός της υπόθεσης σε κάποιου τρίτου την ιστορία. Θα πάρει <<τον δρόμο το σωστό>> ή θα λοξοδρομήσει. Αυτό θα οφελήσει ή και όχι, και τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και όλους όσους βρεθούν στον δρόμο του.

Δεν είναι η δουλειά μου να σου πω τι να κάνεις και πότε να το κάνεις και ούτε και είναι αυτός ο σκόπος του συγκεκριμένου άρθρου. Θέλω απλά να σε βάλω να σκεφτείς καλά και καθαρά την πραγματική ευθύνη που φέρεις φέρνοντας μια νέα ζωή στον κόσμο τούτο! Και αν λίγο σε μπέρδεψα, πάμε να τα βάλουμε κάτω: 

-ΕΥΘΥΝΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ (την ψυχοσύνθεση του, την ανατροφή και την υγεία του).

-ΕΥΘΥΝΗ ΩΣ ΠΡΟΣ  ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ (που είναι απόρροια της πρώτης ευθύνης που έχεις).

Το πώς θα μεγαλώσεις το παιδί σου, τι αξίες θα μπορέσεις και εν τέλει θα καταφέρεις να του περάσεις, τι τοίχος, (μεγάλο-μικρό), αυτοπεποίθησης, ασφάλειας και αγάπης θα χτίσεις γύρω του, επηρεάζει όχι μόνο το ίδιο το παιδί σου στο παρόν και στο μέλλον, αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους που θα συνυπάρξουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το παιδί σου.

Έχεις λοιπόν μία πολύ άξια, σημαντική και δύσκολη ‘δουλειά’ να κάνεις, από τη στιγμή που αποφασίζεις να γίνεις μητέρα. Θέλει πολύ κόπο, αλλά και μεράκι θα μπορούσα να πω, το να δημιουργήσεις έναν όμορφο άνθρωπο, πρώτα για τον ίδιο του τον εαυτό και μετέπειτα για τους άλλους. Δεν πρέπει να διακοπεί αυτή η ‘δουλειά’. Πρέπει να γίνεται απλούστατα, συνειδητά και με επίγνωση του ρόλου και των εκάστοτε ευθυνών που θα έχεις.

Μέλλουσα μανούλα λοιπόν, σου εύχομαι τα καλύτερα! Σε μία από τις πιο δύσκολες και ‘ασήκωτες’ εποχές, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, εσύ έχεις να δημιουργήσεις μία ζωή που θα φέρει αγάπη και αλλαγές στον κόσμο μας.

Αγάπη και προς εκείνο…και από εκείνο προς τους άλλους.

Σου εύχομαι τα καλύτερα!

 Σε ευχαριστώ που διάβασες αυτό το άρθρο. Για περισσότερες φωτογραφίες, ιδέες, συμβουλές, βρες με στο Instagram 

Μαριαλένα Νιάκαρη, Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, Βρεφονηπιοκόμος

Επικοινωνία με τον συντάκτη