Αναπόληση και επιβίωση – Ελένη Μπουμπούκα

anapolisi mpoumpouka

Αναπόληση και επιβίωση – γράφει η Ελένη Μπουμπούκα.

 Εδώ που φτάσαμε, τι είναι αυτό που σε κρατάει εσένα ακόμα στα πόδια σου;

Eμένα με έχει βοηθήσει επανειλημένα το σκάψιμο φωτογραφιών από εμπειρίες μου και το να ξαναζώ αυτές τις στιγμές όπως και περιόδους ολόκληρες. Μέσα σε αυτήν την καραντίνα νιώθω ότι ο χρόνος τρέχει, περνάνε οι μέρες χωρίς σταματημό, χωρίς καμιά ανάσα. Περάσανε οι γιορτές αθόρυβα και σχεδόν ανώδυνα, τώρα μπήκαμε στον Φλεβάρη και μετά είναι η άνοιξη.

Δεν ξέρω πως να νιώσω, δεν προλαβαίνω να αγχωθώ. Φτιάχνει σιγά σιγά ο καιρός, οπότε σκέφτομαι, το καλοκαίρι έρχεται, όλα είναι πιο όμορφα το καλοκαίρι. 

Πάντα δουλεύω τα καλοκαίρι. Και πάντα δίπλα στη θάλασσα καθώς είμαι και από αυτές που ζεσταίνονται πολύ. Οι αναμνήσεις κάθε καλοκαιριού μου τα τελευταία 5 χρόνια και στα 2 ημισφαίρια, είναι από τους λόγους που χαμογελάω μόνιμα.

Τι πιο όμορφο από τις περιπέτειές μας με κάθε λογής ανθρώπους που γνωρίσαμε και που τελικά μείνανε στη ζωή μας και κάθε φορά που βρισκόμαστε έρχονται στο μυαλό μας όλα από την αρχή. 

Μεγάλη δύναμη η μνήμη.

Ο μηχανισμός άμυνάς μας σε φουλ λειτουργία. Μας υπενθυμίζει μόνο τα καλά και αυτά που κάνουν όχι μόνο το στόμα σου αλλά και τα μουστάκια σου να χαμογελάνε. Τα συναισθήματα που μας δημιουργούν οι αναμνήσεις είναι χαραγμένα σε κάθε πόρο του κορμιού μας. Ένα τραγούδι από τότε, μία ζωγραφιά, ένα χαμόγελο αγαπημένου προσώπου, μια μυρωδιά και φυσικά μια άκυρη φωτογραφία κακής ποιότητας και σκοτεινή που όμως εσένα κάνει την ψυχή σου να χαμογελά.

Μην αφήνεστε σε ιστορίες  ή εμπειρίες που σας ρίχνουν και το μυαλό σας τις μεταφράζει ως κακές.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αναδιατύπωση μια εμπειρίας μας δίνοντας προσοχή στα πιο θετικά σημεία της αλλάζει ραγδαία τη παλέτα των συναισθημάτων μας για την εμπειρία αυτή στο σήμερα. 

Τώρα φαίνεται άλλη μια μεγάλη καμπύλη στο rollercoaster  των συναισθημάτων μας σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε. Είναι στο χέρι μας να το ζήσουμε όπως θέλουμε.

Θέλετε να βάλετε όρια σε ανθρώπους που σας θυμούνται μόνο τώρα;

Θέλετε να κλειστείτε σε ένα δωμάτιο βλέποντας σειρές αρνούμενοι να ζήσετε την πραγματικότητα(βλέπε εμένα);

Θέλετε να κάνετε γυμναστική, να έχετε πρόγραμμα και να γίνετε κορμιά;

Ξέρετε, αν το σκεφτώ καλά μέσα σε αυτήν την περίοδο ‘ανελευθερίας’ που διανύουμε είναι, όντως μια περίοδος απέραντης ελευθερίας όσον αφορά το εαυτό μας.

Ακραίο;

Δείτε το έτσι! Η καραντίνα και η πανδημία κατάφεραν να μας κλείσουν μέσα στα σπίτια μας. Φυλακίσανε το σώμα μας αλλά το πνεύμα μας; Καμιά κοινωνία πανδημία ή οποιοσδήποτε δεν μπορεί να σου απαγορέψει να νιώσεις λυπημένος, χαρούμενος, ερωτευμένος, να ονειρευτείς ή να κάνεις σχέδια για το μέλλον. 

Το μυαλό μας έχει υπερδυνάμεις .

   

Επικοινωνία με τον συντάκτη