Ο χρόνος ως παράγοντας ενίσχυσης άγχους – Ευτυχία Γανωτή – Κοινωνιολόγος, Εγκληματολόγος.
Ο χρόνος ανέκαθεν θεωρούνταν γιατρός των δύσκολων καταστάσεων. Δίνει το περιθώριο που ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να επεξεργαστεί τα γεγονότα της ζωής του. Ωστόσο, ο ίδιος ο χρόνος μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος δημιουργίας άγχους και συναφών διαταραχών. Ειδικά σε άτομα που αποζητούν θεραπεία ή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν και να αποδεχτούν το ότι μεγαλώνουν και αισθάνονται πίεση συνειδητοποιώντας την ηλικία τους Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι πολλές σημαντικές αποφάσεις και συνειδητοποιήσεις γίνονται όταν πλησιάζουν τα γενέθλια των ατόμων.
Τα γενέθλια είναι η προσωπική πρωτοχρονιά. Ωστόσο για άλλους μπορεί να μην αποτελούν μέρα γιορτής. Μπορεί ο ερχομός αυτής της μέρας τους φέρνει αντιμέτωπους με έναν αναγκαίο απολογισμό που προκαλεί άγχος.
Μια σαφής απάντηση στο ερώτημα: “βρίσκεις κάποιο λόγο να γιορτάσεις την ημέρα των γενεθλίων σου;” διαφωτίζει πολλές πτυχές της προσωπικότητας του ατόμου και την οπτικής για την ζωή.
Κατά την περίοδο αυτή, η ταυτότητα και οι στόχοι των ανθρώπων επαναπροσδιορίζονται και οι προτεραιότητες δομούνται εξ’ αρχής καθώς γίνεται φανερό πως η παρουσία μας δεν είναι πεπερασμένη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και μετά τον θάνατο κάποιου αγαπημένοι προσώπου, γεγονός που μπορεί να κλονίσει τον ψυχισμό και την οπτική για την ζωή.
Μια άλλη περίοδος που μπορεί ο χρόνος να προκαλέσει άγχος είναι η εμμηνόπαυση.
Το σημείο αυτό αποτελεί χρονικό ορόσημο για τις γυναίκες. Τότε παύει η δυνατότητα αναπαραγωγής προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα. Η προσοχή πια θα πρέπει να στραφεί σε διαφορετικές πρακτικές αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου ώστε η γυναίκα να μην πέσει σε βαθειά αρνητικά συναισθήματα.
Το ηλικιακό άγχος και το υπαρξιακό άγχος σαφώς δεν σχετίζονται μόνο με την μέση ή την ώριμη ηλικία. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό οι άνθρωποι να εξωτερικεύουν τις αγωνίες τους με σκοπό την αντιμετώπισή τους. Η συνειδητή διαβίωση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα.
Το νόημα της ζωής σχετίζεται με τρία πράγματα:
- τι καταφέρνει κάποιος και τι συνεισφέρει στον κόσμο,
- τι είδους εμπειρίες παίρνει από τον κόσμο και
- ποια στάση υιοθετεί απέναντι στα πράγματα που δεν μπορεί ν’ αλλάξει.
Έτσι λοιπόν, θεωρείται απολύτως υγιές οι στόχοι να επαναπροσδιορίζονται και να γίνεται απολογισμός. Το άτομο να καταφέρνει να εστιάζει εκ νέου στους στόχους του και να θέτει νέες βάσεις εκμεταλλευόμενο τον χρόνο προς όφελός του.