Δράση, Αντίδραση…Αλληλεπίδραση – Μαρία Απλάδα

allilepidrasi-maria-aplada

Δράση, Αντίδραση…Αλληλεπίδραση – γράφει η Μαρία Απλάδα, Κειμενογράφος.

Ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα. Ακόμη και αν εφαρμόζεται στην Μηχανική, κλάδο της φυσικής, ποιος απαγορεύει να τον ανάγουμε και συσχετίσουμε με την επικοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις κάπως έτσι: 

Αλληλεπίδραση= Αμοιβαία δράση και αντίδραση μεταξύ δύο ή περισσότερων προσώπων.

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτή την δυνατότητα; Πιθανότατα εντελώς διαφορετικός από αυτόν που ζούμε σήμερα. Ευτυχώς για εμάς η επικοινωνία είναι μια έμφυτη ανάγκη αλλά και ιδιότητα του ανθρώπου.

Αισθητικοί νευρώνες, φερορμόνες, αδρεναλίνη, ωκυτοκίνη και αμέτρητες ακόμη ουσίες θα κάνουν την απόλυτη ηρεμία σου αδύνατη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μια δυσάρεστη κατάσταση, μη τρομάζεις. Τόσο οι άνθρωποι του περιβάλλοντος σου όσο και το ίδιο το περιβάλλον, στέλνουν ερεθίσματα τα οποία θέλοντας και μη λαμβάνεις, αντιδράς προς αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι θερμές πρωινές αχτίδες του ήλιου, ή ένα θαλασσινό αεράκι που γδέρνει τόσο απαλά το πρόσωπο σου. 

Όσον αφορά την ανθρώπινη διάδραση τώρα, σκέψου πόσο ωραία νιώθεις όταν κάποιος σε κάνει να γελάσεις δυνατά με την ψυχή σου, το αίσθημα που σε πλημμυρίζει όταν βλέπεις κάποιον αγαπημένο. Πρόκειται για άγχος αλλά το «καλό», αυτό που πιστεύεις ότι η καρδιά σου θα πεταχτεί έξω από το στήθος με τους παλμούς που ανέβασε. 

Από την άλλη πλευρά της ιστορίας υπάρχει και ο θυμός, εκεί κι αν ανεβαίνουν οι παλμοί.. Απλά παράλληλα με την πίεση αυτή τη φορά. Υποτιμημένος μεν επειδή αποτελεί και αυτός μια μορφή επικοινωνίας, όχι την ιδανικότερη δε εφόσον παρεκτρέπονται πολύ εύκολα οι καταστάσεις. Είναι μια εκτόνωση όμως, εκφράζεις κάτι που σε ενοχλεί στο άλλο άτομο για να βρείτε κάποια λύση και μάλιστα με φωνές για να σιγουρευτείς ότι το εμπέδωσε καλύτερα. Ξέρω ότι το έχεις κάνει και εσύ!

Αν δεν υπάρχει επικοινωνία όλα τα μικρά προβληματάκια συσσωρεύονται σαν να φουσκώνεις ένα μπαλόνι και να φουσκώνεις μέχρι να μην χωράει άλλο. Επόμενο λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία έκρηξη. Άρα κρατάμε ως κοινή παραδοχή ότι χρειαζόμαστε την επικοινωνία.

Το πώς θα εκφραστεί είναι το θέμα, γιατί δεν μπορείς πάντα να τσακώνεσαι αλλά ούτε και να μην προβάλλεις αντιστάσεις και να συμφωνείς σε όλα ώστε να διατηρήσεις αυτή την σχέση. Η απάντηση κρύβεται στην παρακαταθήκη που άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες και πιο συγκεκριμένα στην έννοια «μεσότις» δηλαδή την μέση λύση. Χρειάζεσαι την ζωντάνια και ζωηράδα σε μια σχέση φιλική/ ερωτική, όχι όμως σε σημείο υπερβολής και παραλογισμού ώστε να την χάσεις.

Επικοινωνία με τον συντάκτη