Εγκληματολόγος: τι είναι; – Ευτυχία Γανωτή

egklimatologos-ganoti

Εγκληματολόγος: τι είναι; – γράφει η Ευτυχία Γανωτή, Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος.

Η ασφάλεια και η ελευθερία ως αγαθά αποτελούν σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα για την ζωή, όπως η τροφή, η αγκαλιά, το νερό και αγάπη. Όταν έστω ένα από τα παραπάνω δεν καλύπτεται ως ανάγκη, η ζωή απειλείται και η ποιότητά της υποβιβάζεται προκαλώντας στο άτομο σημαντικά προβλήματα, ψυχικά ή και σωματικά. 

Κοινωνικά και πολιτικά, η επιστήμη που ερευνά το εγκληματικό φαινόμενο και διαφυλάσσει την ασφάλεια των πολιτών μιας κοινωνίας ονομάζεται εγκληματολογία. Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη συμβολή αυτής της επιστήμης πέρα από το προφανές. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί πως η εγκληματολογία είναι μια σύνθετη επιστήμη.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως η εν λόγω επιστήμη είναι υπεύθυνη για την έρευνα: 

  1. Του πώς λειτουργεί το κρατικό σύστημα κατά των παραβατικών συμπεριφορών, οι αστυνομικές αρχές και οι φυλακές και τα αναμορφωτήρια.
  2. Του τρόπου απόδοσης ποινών στους υπευθύνους από τα δικαστικά εκτελεστικά όργανα
  3. Το είδος των εγκληματικών και παραβατικών πράξεων που σημειώνονται
  4. Τον τρόπο τέλεσης των ανομιών (επί παραδείγματι, ένας κατά συρροή βιαστής δρα με συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία διερευνάται από τους εγκληματολόγους και τις αστυνομικές αρχές)
  5. Των νέων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν από το κράτος με βάση τις κοινωνικές ανάγκες της κάθε κοινωνίας και κατά χρονική περίοδο με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κρίσιμων φαινομένων.

Οι εγκληματολόγοι προκειμένου να αποκτήσουν την απαιτούμενη κατάρτιση, οφείλουν να φοιτήσουν σε σχολές κοινωνικών επιστημών, ψυχολογίας, νομικής ή άλλων συναφών επιστημονικών αντικειμένων. Οι τομείς που συνθέτουν την εγκληματολογία χωρίζουν την επιστήμη σε θεωρητική και εφαρμοσμένη. Η θεωρητική αφορά την ακαδημαϊκή γνώση που πρέπει να έχει ο εγκληματολόγος για να προχωρήσει στην εφαρμοσμένη η οποία κατακτάται κατά την διάρκεια των σπουδών, με την παρουσία του ατόμου σε περιστατικά παραβατικών περιστατικών και εγκληματικών ενεργειών. Κατά την παραμονή του επιστήμονα σε περιστατικά, αποκτάται η εμπειρία κα η γνώση ώστε να εξελιχθεί η κρίση του σε σχέση με τις συνθήκες και τους πιθανούς λόγους τέλεσης μιας εγκληματικής ενέργειας ή περιθωριακής συμπεριφοράς. Είναι λοιπόν σαφής ο πολυδιάστατος και σύνθετος χαρακτήρας αυτής της επιστήμης που εφιστά την συνεχή επαγρύπνηση του εγκληματολόγου. Ο τελευταίος, οφείλει να παρατηρεί κάθε σημάδι γύρω του και να κρίνει κάθε περίπτωση χρησιμοποιώντας το υπέρ της έρευνας.

Το ενδιαφέρον των εγκληματολόγων στρέφεται στους παράγοντες των εγκληματικών συμπεριφορών που παραμένουν ίδιοι σε κάθε περίπτωση και αφορούν:

  • Τον δράστη, 
  • Το θύμα, 
  • Τους κρατικούς φορείς που έχουν διοριστεί για την πάταξη των εγκληματικών δράσεων και τέλος 
  • Το έγκλημα που είναι το αποτέλεσμα της πράξης. 

Ως κοινωνικοί επιστήμονες οφείλουμε να υποστηρίξουμε την διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κάθε εξελικτικό κοινωνικό στάδιο, η διεπιστημονικότητα πρέπει να χαρακτηρίζει τα βήματα της κοινωνίας. Έτσι, οι θεωρητικές και οι θετικές επιστήμες αν συμπορευτούν έχουν να προσφέρουν στους πολίτες μόνο πλεονεκτήματα. 

Επικοινωνία με τον συντάκτη