Είσοδος στον μικρόκοσμο – Ελένη Μπουμπούκα

mikrokosmos-boubouka

Είσοδος στον μικρόκοσμο, γράφει η Ελένη Μπουμπούκα.

Κάθε μήνας αφήνει μια δική του γεύση. Ποτέ δεν θα σταματήσω να προσπαθώ να αντιληφθώ τους λόγους που συμβαίνουν κάποια πράγματα. Η  φίλη μου η Αθανασία μου ανέφερε μια φράση ‘μην πέσεις στην παγίδα του μικρόκοσμου’.

Είναι από αυτές τις στιγμές που ξέρεις ότι μπορεί να εννοεί άλλα, εσύ να καταλαβαίνεις άλλα, και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αλλά η ζημιά να έχει γίνει. Με έβαλε να σκεφτώ πως βλέπω τον εαυτό μου σε σχέση με τους άλλους. Πώς νιώθω όταν είμαι σε ένα καινούργιο περιβάλλον και πόσο μετράει για εμένα η άποψη του διπλανού μου. Έχεις καθίσει ποτέ να σκεφτείς (πιστεύω όλοι μας κάποια στιγμή,κάποτε ακόμα και αστραπιαία) ποιος έχει το πάνω χέρι στη ζωή σου; Είσαι εσύ; Είναι η κοινωνία; Είναι οι γονείς; Είναι η παρέα σου;

O μικρόκοσμος είναι μια παγίδα που πέφτουμε και χάνουμε τον ‘μεγάλο’ κόσμο…

Αυτόν που μπορούμε να είμαστε αυτό που θέλουμε, να πετύχουμε οτιδήποτε βάλουμε στο μυαλό μας. Αυτόν τον κόσμο όπου εγώ η Ελένη μπορώ να μην κάνω μεταπτυχιακό, να ντύνομαι σαν χίπισσα και να έχω υψηλόβαθμη θέση. Φυσικά τίποτα δεν είναι μόνο στο δικό μας χέρι. Παίζει ρόλο τι ανθρώπους θα βρούμε μπροστά μας,τα αφεντικά μας ίσως και αυτοί που θα μας δώσουν την ευκαιρία να εξελιχθούμε. Βέβαια τίποτα δεν είναι μονόδρομος. 

Ο κίνδυνος εδώ είναι η απώλεια της ταυτότητάς σου, το αίσθημα κατωτερότητας σε σχέση με τις δεξιότητές σου. Όταν βλέπεις τριγύρω σου ανθρώπους να σπουδάζουν, να ταξιδεύουν, να διαβάζουν, να παντρεύονται, να κάνουν παιδιά, να υπάρχει τελοσπάντων μια εξέλιξη. Πόσες φορές έχεις σαστίσει; Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί ότι αν είχες κάνει αυτό τώρα θα ήσουν αυτό και θα δούλευες εκεί; Και αν η γιαγιά μου είχε ροδάκια θα ήταν πατίνι. Να τη η παγίδα. Όλα ισωπέδωση, μιλανε τέλεια γαλλικά όλοι, εγώ όχι αρκετά, πως ταιριάζω εδώ; Mήπως δεν είμαι αρκετά καλή; Λεπτομέρειες, υπερανάλυση και ανασφάλειες.

Χαρακτηριστικά που αναγνωρίζω στον εαυτό μου και που θέλω να βελτιώσω. Εσύ γνωρίζεις τι είναι αυτό που πρέπει να βελτιώσεις; Έχεις εστερνιστεί την άποψη ότι το εάν είσαι καλός σε κάτι ή όχι δεν έχει να κάνει με τους διπλανούς σου αλλά με εσένα;

Μην χάνεις τον μεγάλο κόσμο γιατί χάνεις τη μεγάλη εικόνα των δυνατοτήτων σου και τη μεγάλη εικόνα των επιτευγμάτων σου.

Επικοινωνία με τον συντάκτη