Ευχαριστώ 2020 – Ελένη Μπουμπούκα

2020-boubouka

Ευχαριστώ 2020 – της Ελένης Μπουμπούκα.

Άλλαξε η χρονιά. Μέσα στο μυαλό μας έχουμε ότι η χρονιά ήτανε άσχημη και τίποτα καλό δεν συνέβη, μόνο άσχημα. Πόσο χειρότερα να πάει η επόμενη λοιπόν. Την διάβασα και την άκουσα πολύ αυτή τη φράση:

2021 σε περιμένω, δεν μπορείς να πας χειρότερα οπότε είσαι ευπρόσδεκτο

τι σημαίνει όμως αυτό;

Ότι είμαι εδώ και περιμένω; Ή πάω στα πράγματα που θέλω γιατί το 2020 δεν με άφησε;

Το 2020 για εμένα ήταν πολύ δυνατή χρονιά. Είχε τα πάντα. Οι αρχές του με βρήκανε στο καράβι που η ρότα του ήταν να πάει Βραζιλία στο καρναβάλι του Ρίο. Όταν φυσικά ο ιός έφτασε και σε εμάς, μπήκαμε σε καραντίνα, όπως όλοι. Μόνο που δεν ήταν στην στεριά. Ήτανε να γυρίσω 2 μήνες πριν την ημερομηνία που γύρισα τελικά και φυσικά έζησα και την καραντίνα στην Ελλάδα μετά από το ταξίδι. Θα με θεωρήσετε τυχερή γιατί το καλοκαίρι ήμασταν ανοιχτά οπότε δεν ήταν και τόσο άσχημα. 3 μήνες λοιπόν κανείς δεν ήταν σε lockdown σωστά; Μετά από 5 χρόνια έκανα και διακοπές στην Ελλάδα, κοίτα να δεις ποια χρονιά έτυχε και αυτό. Ο Σεπτέμβρης με βρήκε με ταξίδια σε  2 νέες χώρες, και είδα φίλους μου που είχα να δω πολύ καιρό. Κλείσαμε και πάλι τον Νοέμβρη και συνεχίζουμε, ωστόσο άλλη μία χώρα μπήκε στη λίστα μου τον Δεκέμβρη. Δεν τα λέω όλα αυτά για να καυχηθώ ή για να δείξω πόσο καλά μου πήγε αυτή η χρονιά. Έμαθα να διαλέγω τι θα θυμάμαι όμως και που θα δίνω βαρύτητα.

Βλέπετε το 2020 για εμένα είναι μια χρονιά που θεώρησα ορθό να σταθεροποιηθώ, να μείνω στην Ελλάδα, έστω για τώρα.

Όντας 26 και οδεύοντας στα 27 υπάρχει μια κοινωνική πίεση θα την ονομάσω-είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς την αναγνωρίζετε-και όλη αυτή καραντίνα και η κατάσταση με τον ιό και η ρευστότητα που τελικά πήρα παρά την σταθερότητα που κυνήγησα με έκανε να σκεφτώ. Ναι, δεν έχω κάποια επιχείρηση που καταστάφηκε και ούτε οικογένεια να θρέψω. Αλλά έχω μάτια και βλέπω και καρδιά που νιώθει. Το 2020 δεν είναι η χρονιά κανενός. Αλλά ποια χρονιά είναι; Δεν είναι μια ακόμα χρονιά που είχε τα πάνω κάτω της; Δεν είναι μια ακόμα χρονιά που έφερε αλλαγές στις ζωές όλων; Θετικές και αρνητικές. 

Ευχαριστώ το 2020…

για όλα τα σκαμπανεβάσματα, για όλες τις πόρτες που έκλεισαν και για τις υπόλοιπες που άνοιξαν. Είμαστε όλοι μαζί σε μια περίοδο που μας δείχνει καθημερινά ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα, ότι έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που είναι εκεί όταν τους χρειαζόμαστε και που είναι σημαντικό να συνεχίζουμε παρά τα όσα συμβαίνουν. 

Όταν νιώθεις ότι χάνετε η γη κάτω από τα πόδια σου, χαμογέλα και κάνε σκέψεις που θα σε κάνουν να θες να συνεχίσεις. Μην ξεχνάς τις στιγμές που σε κάνανε να χαμογελάσεις και μην τις υποτιμάς. Το 2021 είναι πολλά υποσχόμενο αλλά όχι γιατί είναι μια διαφορετική χρονιά απο το 2020 αλλά γιατί βγήκαμε πιο έτοιμοι, εμείς θα την κάνουμε διαφορετική χρονιά.

Οπότε η χρονιά άλλαξε, ΕΣΥ; 

Επικοινωνία με τον συντάκτη