Η Τέχνη ως μέσο έκφρασης – Μαρία Απλαδά

τεχνη ως μεσο εκφρασης απλαδά μαρία site banner

Η Τέχνη ως μέσο έκφρασης – Γράφει η Μαρία Απλαδά, Κειμενογράφος

«Τέχνη», έννοια που προκύπτει ετυμολογικά από το αρχαίο ρήμα τίκτω= γεννώ, δημιουργώ.
Αποτελεί μια από τις πρώτες δραστηριότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι λεγόμενοι άνθρωποι των σπηλαίων. Παρουσιάζει μια δυναμική εξέλιξης από τότε έως και σήμερα, είναι δηλαδή διαχρονική. Με ασφάλεια μπορούμε να πούμε πως τέχνη βρίσκεται παντού όπου και αν κοιτάξει κανείς σε όλες τις διαφορετικές μορφές της όπως είναι τα graffiti στους τοίχους, ένας μουσικός στον δρόμο ή ένα βίντεο στο YouTube κ.α. 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί να παραμένει βασική ασχολία του ανθρώπου η τέχνη όλα αυτά τα χρόνια; 

Με την δική μου οπτική, η τέχνη δηλώνει την έκφραση της ανθρώπινης ψυχής.
Ως άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, κατακλυζόμαστε από πολλά και διάφορα συναισθήματα. Δεν γνωρίζουμε πάντα πώς να τα εκφράσουμε είτε γιατί τα νιώθουμε σε μεγάλο βαθμό είτε επειδή απλά δεν θέλουμε να «φανεί» στους γύρω μας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Για να μη βαραίνει το φορτίο λοιπόν, κάποιοι επιλέγουν να αποτυπώνουν αυτό που νιώθουν, τις σκέψεις τους σε χαρτί, πίνακα ή τις εκδηλώνουν με μία χορευτική κίνηση.

Πρόκειται για έναν τρόπο επικοινωνίας «μουγκό».
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Πάμπλο Πικάσο και το έργο «Γκερνίκα ή Γκουέρνικα». Αποτυπώνει τα εναπομείναντα της πόλης Γκερνίκα μετά από βομβαρδισμό κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία το 1937.
Ο ζωγράφος με πηγή έμπνευσης αυτά τα γεγονότα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος τα συνέλαβε κατέληξε στην δημιουργία ενός πίνακα που απεικονίζει την φρίκη και θλίψη που προκαλεί ένας πόλεμος.
Ο πίνακας αυτός χαρακτηρίστηκε αργότερα σύμβολο κατά της πολεμικής βίας επειδή η αναπαράσταση του θέματος στον πίνακα ήταν πολλά παραπάνω από πειστική. 

Πολλοί άνθρωποι του πνευματικού χώρου έγιναν γνωστοί επειδή διοχέτευσαν ένα συναίσθημα θετικό ή αρνητικό σε ένα έργο.
Είναι αρκετά συχνή η φράση «Αν δεν μπορείς να το πεις, ζωγράφισε το».
Αν και πρόκειται για ειρωνεία τις περισσότερες φορές τι θα έλεγες να την χρησιμοποιήσεις υπέρ σου, ποτέ δεν ξέρεις που θα βγει! Ακόμη και ο θυμός μπορεί να γίνει παραγωγικός εφόσον χρησιμοποιηθεί ως κινητήρια δύναμη.
Για παράδειγμα ένα σύνθημα με σπρέι σε τοίχο δηλώνει και αυτό τη σκέψη και τις πεποιθήσεις του δημιουργού του.
Εξωτερίκευσε όμως αυτή τη σκέψη; Ναι την εξωτερίκευσε και μάλιστα έμπρακτα και ηρέμησε η ψυχούλα του.
Βέβαια καλό θα ήταν να προτιμάτε μορφές έκφρασης που δεν φθείρουν την δημόσια περιουσία αλλά και στη χειρότερη ο σκοπός αγιάζει τα μέσα λένε.

Μέσα από την δημιουργία και την παραγωγή έρχεται ένα είδος λύτρωσης και ικανοποίησης. Bγάζεις ένα αποτέλεσμα που έχει τεράστια αξία γιατί είναι δικό σου ακόμη και αν πρόκειται για κάτι πολύ μικρό. Κάτι αρκετά πιο ενδιαφέρον όμως είναι η σύνδεση με το «μέσα σου», τον εσωτερικό σου κόσμο.
Ανακαλύπτεις μια άλλη διάσταση έκφρασης η οποία χρησιμοποιείται στις καλές σου όταν έχεις έμπνευση. Αλλά και στις μαύρες σου ημέρες, όταν προσφέρεται ως αποκούμπι. Μαθαίνεις να μην καταπιέζεις τα συναισθήματα σου. Αυξάνεις την εξωστρέφεια σου και τελικά μαθαίνεις ποιος είσαι πραγματικά. 

Κάνε μια ζωγραφιά, γράψε ένα ποίημα, ΕΚΦΡΑΣΟΥ!

Σε ευχαριστώ,
Μαρία

Επικοινωνία με τον συντάκτη