Μια αλλαγή είναι η ζωή – Ελένη Μπουμπούκα

allagi mpoumpouka

Μια αλλαγή είναι η ζωή – γράφει η Ελένη Μπουμπούκα

Αλλαγή. Μια λέξη απλή αλλά τρομακτική. Μια λέξη με θηλυκό γένος και ετυμολογικά μιλώντας, η ενέργεια του αλλάζω αλλά και το αποτέλεσμα του αλλάζω, η διαφορά που προκαλείται από την ενέργεια. Σήμερα όμως δεν γράφω  σαν φιλόλογος αλλά σαν παθούσα. Τι έπαθα; Μου φαίνονται και εμένα τρομακτικές οι αλλαγές. Σε ποιον άλλο;  Μεγάλο ποσοστό είμαι σίγουρη.

Τι είναι αυτό όμως που μας φοβίζει;

Όλων των ειδών οι αλλαγές. Από το να αλλάξω δουλειά έως το να αλλάξω μπλούζα. Με τι σχετίζεται αυτή η εσωτερική τρομοκρατία; Γιατί από μέσα μας πηγάζει. Ίσως να έχει να κάνει με την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό, ίσως να νιώθουμε έτοιμοι για την αλλαγή εμείς αλλά οι γύρω μας να μην εγκρίνουν, ή να νιώσουμε εμείς ότι δεν θα εγκρίνουν. 

Εγώ σύμφωνα με τους γύρω μου δεν φοβάμαι τις αλλαγές, είμαι αυθόρμητη, δεν σκέφτομαι πολύ και θα κάνω ότι μου κατέβει στο κεφάλι αν είναι κάτι που το θέλω. Έχουν δίκιο, εν μέρει. Όντως τα κάνω όλα αυτά. Αλλά το ότι δεν φοβάμαι δεν ισχύει, το ότι δεν πληγώνομαι, το ότι δεν σκέφτομαι τι θα γινόταν ΑΝ. Όλα είναι στο πλάνο . Οι αλλαγές είναι σχεδιασμένες για να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε. Όσες φορές πήρα την απόφαση να αλλάξω κάτι όσο και να μην δούλεψε τελικά βγήκα κερδισμένη. Οποιαδήποτε πόρτα και αν κλείσω ανοίγουν άλλες και ας φαίνομαι ψηλή για να τις περάσω, στο χέρι μου είναι να τις κάνω στα μέτρα μου.

Η εξέλιξή μας από τις αλλαγές δεν είναι ανάλογη με το μέγεθός τους.

Μια αλλαγή όπως να κόψω τα μαλλιά μου δεν είναι ‘κατώτερη’ από το να μετακομίσω σε άλλη χώρα. Κάθε περίοδος της ζωής μας έχει θέση για ρίσκα, για πισωγυρίσματα,αποτυχίες, έρωτες, χωρισμούς, μετακομίσεις, ταξίδια. Όλα. Το θέμα δεν είναι να αλλάζεις συνεχώς, ή να μετακινήσε, να μην ηρεμείς, (που και μεταξύ μας αν αυτό θέλεις είναι απόλυτα αποδεκτό)για να γίνεις ευτυχισμένος ή για να εξελιχθείς σαν άνθρωπος. 

Το θέμα είναι να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, να αρπάζουμε αυτό που θέλουμε, να αφήνουμε πίσω μας ανθρώπους που είχαν μείνει ίσως στη ζωή μας γιατί φοβόμασταν να γνωρίσουμε νέους( γιατί η ασφάλεια του γνωστού είναι αλλιώς).

Το θέμα είναι να ξέρουμε ότι πάντα έχουμε την επιλογή και να νιώθουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε ότι και να διαλέξουμε.

Η ζωή μας είναι μια συνεχιζόμενη αλλαγή που εμένα τουλάχιστον με ενθουσιάζει αν σκεφτείς πόσες δυνατότητες έχουμε και θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε αν απλά την αγκαλιάζαμε με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως φόβος, κλάμα, πληγές, ανασφάλεια κτλπ. Θα ανακαλύψουμε και την άλλη πτυχή της, την ομορφιά, την δύναμη, την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά. Τη μαγεία της αλλαγής.

     

   

Επικοινωνία με τον συντάκτη