New Year’s Resolutions 365 ημέρες το χρόνο!

new-years-resolutions-kostopoulou

New Year’s Resolutions 365 ημέρες το χρόνο! – Μίνα Κωστοπούλου, Δημοσιογράφος

Ήταν 1η Γενάρη και είχα υποσχεθεί την παραμονή το βράδυ να καταγράψω τους στόχους μου για το 2022. Όπως κάθε χρόνο, σε λίστες, με τίτλους, σε κατηγορίες. Κι από κάτω συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα. Όπως κάθε χρόνο επίσης…

Πέρασαν πέντε μέρες, έξι, επτά… Τίποτα δεν έχω κάνει ακόμη.

Το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου σαν βάρος. Το έχω γράψει στα to-do της καινούργιας μου ατζέντας. Όπως κάθε χρόνο- την κάνω δώρο στον εαυτό μου τα Χριστούγεννα. Για να καθιστώ τον εαυτό μου υπόλογο απέναντι σε όσα έχω να κάνω, όσα έκανα και δεν έκανα.

Κάποτε μια φίλη μου, μου είπε: “Έχω και γω ατζέντα αλλά γράφω όσα έκανα, αφού τα κάνω”. Μου φάνηκε εξωπραγματικό και πέρασε καιρός μέχρι να καταλάβω ότι ουσιαστικά ήταν μια πράξη αυτοφροντίδας αυτό που έκανε. Ήθελε να θυμάται όσα πέτυχε. Ήταν ο δικός της τρόπος.

Προσωπικά πάντα θα παραμένω υπέρμαχος της ατζέντας. Στη δική μου κοσμοθεωρία, κάτι πολύ όμορφο στη διαδικασία του να σημειώνεις αυτά που χρειάζεται να γίνουν σε ένα προσεγμένο τετράδιο στην αρχή ή το τέλος κάθε ημέρας, στην αρχή ή το τέλος κάθε εβδομάδας. Για εμένα, οι μικροί “στόχοι” της καθημερινότητας και η επίτευξή τους είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση με την αυτοπεποίθησή μας αλλά και τους γύρω μας.

Τί συμβαίνει όμως με τους μακροπρόθεσμους στόχους; Πόσο υγιές είναι κάθε χρόνο, μια φορά στις 365 ημέρες, να θέτουμε στόχους που θα μας “δεσμεύουν” για μια ολόκληρη χρονιά; Γιατί να μην αφήσουμε απλώς τη ζωή να μας “πάει”;

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι αποτυπώνουν τις μικρότερες και μεγαλύτερες προσδοκίες μας για τον εαυτό μας. Είναι μια προβολή του πώς θέλουμε να είμαστε στο μέλλον. Είναι ενός είδους υπόσχεση στον εαυτό μας. Κι όσο κι αν μας εξάπτουν τη φαντασία, όσο κι αν μας κινητοποιούν πολλές φορές για ένα καλύτερο αύριο, αφήνουν εκτός τον αστάθμητο παράγοντα τις ζωής. Τα πράγματα που απλώς συμβαίνουν και μας βρίσκουν. Κάπως έτσι μπορεί να αποτελέσουν στο τέλος της ημέρας πηγή απογοήτευσης και απαισιοδοξίας.

Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να μην τα πετύχουμε όλα. Έχουμε κάθε δικαίωμα να αλλάξουμε ρότα στη μέση της χρόνιας και να μην θέλουμε τα ίδια που ευχηθήκαμε στην 1η του Γενάρη. Στόχους για τη ζωή μας μπορούμε να θέτουμε κάθε μέρα, μπορούμε κάθε μέρα να ονειρευόμαστε αυτό που θέλουμε να συμβεί και αυτό που θέλουμε να είμαστε. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέλησή μας και η μέθοδος που θα επιστρατεύσουμε για να τα καταφέρουμε. Κι ακόμη, η συνειδητοποίηση του ότι και να αλλάξουμε πορεία στη διαδρομή μπορεί να είναι μια επιθυμητή και ωφέλιμη επιλογή.

Επικοινωνία με τον συντάκτη