Αγάπη: Οι παρερμηνείες και οι αποχρώσεις της αγάπης – γράφει η Κέλλυ Σεφέρου – Ψυχολόγος.
Όταν δυο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι, έχουν την τάση να βλέπουν ο ένας στον άλλο μη υπαρκτές ιδιότητες ή ιδιότητες που υπάρχουν σε μικρότερο βαθμό απ’ό,τι φαντάζονταν στην αρχή της σχέσης τους. Στις δε πετυχημένες σχέσεις, οι σύζυγοι αναπτύσσουν αυτές τις ιδιότητες ολοένα και περισσότερο καθώς ωριμάζει η σχέση και καθώς ωριμάζουν και τα δυο μέλη αυτής της συνύπαρξης.
Τα ακόλουθα χαρακτηριστικά θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τις εκφράσεις των βαθύτερων ελπίδων και ονείρων της αγάπης και της αφοσίωσης:
-
Ευαισθησία
-
Δικαιοσύνη
-
Ευγένεια
-
Ενδιαφέρον
-
Γενναιοδωρία
-
Σεβασμός
-
Ανταπόκριση
-
Λογική
-
Υπευθυνότητα
Αν έπειτα από επανειλημμένες απογοητεύσεις, αναγνωρίζεις πως ο/η σύντροφος σου δεν ανταποκρίνεται πια στα στάνταρ των παραπάνω αρετών, τότε η εικόνα που έχεις διαμορφώσει πιθανόν να έχει ξεκινήσει να μετατρέπεται από θετική σε αρνητική.
Το ακόλουθο παράδειγμα θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις, αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη δική σου σχέση:
H Μ. συνειδητοποίησε πως ο Π. Ήταν αδιάφορος και έτσι άρχισε να σκέφτεται: ‘Δεν ενδιαφέρετε πιά για μένα. Με απογοητεύει η στάση του’. Αντίστοιχα, ο Π. άρχισε να βλέπει την Μ. σαν έναν άνθρωπο που συνεχώς παραπονιέται, και τα συναισθήματά του κυμαίνονταν μεταξύ απόγνωσης και θυμού (Αυτό αποτελεί ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα ζευγαριών που ετικετοποιούν αρνητικά τον σύντροφο τους).
Απομυθοποίηση τώρα
Καθώς προχωρά η περίοδος της απομυθοποίησης, τα μεμονωμένα επεισόδια απογοήτευσης αρκούν για την αρνητική ετικετοποίηση του συντρόφου. Αν για παράδειγμα ένας σύζυγος δε δείξει ευαισθησία σε μια δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί αναίσθητος. Αντίστοιχα, αν μια σύζυγος δεν φανεί ευγενική όταν θέλει ο σύζυγος της, ίσως και να θεωρηθεί αγενής. Ασφαλώς οι υποθετικές και κατά κάποιον τρόπο λανθασμένες ερμηνείες δεν σταματούν εδώ.
Σε καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις, η συμβολική σημασία ενός γεγονότος ξεπερνά κατά πολύ την πρακτική του σημασία και προκαλεί συναισθήματα εγκατάλειψης και απόρριψης. Η έλλειψη ενός συγκεκριμένου τρόπου συμπεριφοράς απειλεί τη βαθιά επιθυμία για αγάπη και αφοσίωση και έτσι πολλές φορές ο/η σύντροφος αποδίδει τη συμπεριφορά του/της συντρόφου του σε κάποιο κακό χαρακτηριστικό. Έτσι, παρατηρείται πως ο/η απογοητευμένος σύντροφος θεωρεί αυτό το χαρακτηριστικό ως κάτι μόνιμο.
Συνεπώς, η απουσία μιας αρετής μεταφράζεται συνήθως στο ακριβώς αντίθετο της…
Ως ελάττωμα: Aναισθησία, αδικία, αγένεια, αδιαφορία, εγωισμός, μη ανταπόκριση, παραλογισμός, ανευθυνότητα.
Τι χρώμα έχει η συντροφικότητα;
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι δεν είναι χωρισμένοι σε απόλυτα αντίθετα. Αν δεν είναι ιδιαίτερα υπεύθυνοι, δε σημαίνει πως είναι ανεύθυνοι, μπορεί να είναι ανέμελοι, όχι πολύ οργανωτικοί ή και αφηρημένοι. Γιατί οι σχέσεις δεν γίνεται να είναι μόνο μαύρο ή άσπρο, αφού ανάλογα την περίσταση, συνήθως εμπεριέχουν όλες τις αποχρώσεις των συναισθημάτων. Αυτού του είδους η ετικετοποίηση βάσει των αντιθέτων είναι παρόμοια με την αντίληψη του ‘’όλα-ή-τίποτα’’ και είναι συνήθως τόσο εξωπραγματική όσο η εξιδανίκευση που παρατηρείται στην αρχική φάση μιας σχέσης.
Πως θα γίνει η σχέση σας πιο ‘φωτεινή’;
Το μέλλον των σχέσεων δεν είναι τόσο σκοτεινό όσο πιθανόν αφήνει να εννοηθεί η παραπάνω ανάλυση. Τα δήθεν ελαττώματα δηλαδή δεν αποτελούν βαθιά ριζωμένες συνήθειες, ούτε και είναι μόνιμα χαρακτηριστικά που μοιάζουν αδύνατον να τροποποιηθούν.
Αν αναζητάς έναν αποτελεσματικό τρόπο ώστε να αναπτύξεις το επικοινωνιακό υπόβαθρο της σχέσης σου, τότε αυτό που προέχει είναι να βελτιώσετε από κοινού τις ικανότητες επικοινωνίας σας. Όπως το να ακούτε πιο προσεκτικά, να εκφράζετε τις επιθυμίες σας πιο αποτελεσματικά και τέλος να προσδιορίζετε και να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν, μέσα από ένα πνεύμα συνεργασίας, ενσυναίσθησης και ευαισθησίας.
‘Lights on’
Η αλήθεια είναι πως το να προσπαθεί κανείς να πείσει τον σύντροφό του να συμπεριφέρεται με αυτούς τους τρόπους δεν εγγυάται πάντα πως θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι ίδιες οι πράξεις ενδιαφέροντος όμως είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές ώστε να αποτελέσουν το προοίμιο για την επίτευξη σωστότερων κρίσεων και καλύτερης επικοινωνίας.
Είναι στα αλήθεια σημαντικό να θυμάσαι πως κάθε σχέση και κάθε άνθρωπος αποτελεί μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Συν της άλλης, οι εγωκεντρικές στάσεις αναπτύσσονται εκ φύσεως στη ζωή μας, ως ένας τρόπος να κατακτήσουμε την ανεξαρτησία μας και τελικά να εκπληρώσουμε τους στόχους μας, ξεχνώντας βέβαια μερικές φορές πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε παράλληλα και τους στόχους των συντρόφων μας.
Αν αναρωτιέσαι ποιες πράξεις θα σε βοηθήσουν να εκφράσεις το ενδιαφέρον και την αγάπη σου, τότε έχε υπόψιν σου πως οι επιλογές που σου δίνονται είναι αμέτρητες και δεν υπάρχει κάποια ‘μυστική συνταγή’ ώστε να νιώσετε και οι δυο πιο ευτυχισμένοι. Προσπάθησε ωστόσο, να φέρεσαι πάντα με αποδοχή, κατανόηση, ευαισθησία και ειλικρίνεια.