Αγαπώ & σέβομαι το σώμα μου – Βασιλεία Φουντουλάκη

love self

Αγαπώ και σέβομαι το σώμα μου- υπάρχει τρόπος; Η Βασιλεία Φουντουλάκη εξηγεί τι θα πει ”Αγάπησε τον εαυτό σου”

Ζούμε σε έναν κόσμο που τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την εικόνα. Την εμφάνιση, όχι να αγαπώ και να σέβομαι το σώμα μου. Έτσι, θέτονται σε δεύτερη μοίρα η ψυχική πνευματική υγεία και ισορροπία. Πολλοί πιστεύουν πως αν η εικόνα τους είναι ”καλή”, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες, τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο. Φυσικά η παραπάνω πρόταση αποτελεί μια λανθάνουσα πεποίθηση. Όμως, ο κόσμος δεν είναι σε θέση να το αντιληφθεί και είναι λογικό με τα νέα πρότυπα ομορφιάς που εμφανίζονται.

Διαφορετικότητα!

Ενώ όλοι οι άνθρωποι είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, από το χρώμα του δέρματος, τα κιλά, τα μαλλιά την προσωπικότητα, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε την διαφορετικότητα; Είναι λογικό να υπάρχει διαχωρισμός στην ομορφιά. Κάτι που ενδεχομένως για έναν άνθρωπο να φαίνεται ελκυστικό και όμορφο, για κάποιον άλλον να μην είναι τόσο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες καμπύλες των γυναικών. Οι γυναίκες προσπαθούν πολύ να απαλλαχθούν από αυτές και η προσπάθεια τους επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και η ψυχολογία. Αν όμως οι καμπύλες γίνουν ”μόδα” από μια διάσημη ηθοποιό; Τότε θα είναι περισσότερο ελκυστικές και ποθητές από το γυναικείο φύλο.

Η γυναίκα και το σώμα της

Ένας απλός τρόπος για να καταλάβει η κάθε γυναίκα αν αγαπάει το σώμα της, είναι να της ζητήσουμε να το βαθμολογήσει από το -5 έως το 10. Οι περισσότερες θα έβαζαν αρνητικό βαθμό, ελάχιστες θα έβαζαν βαθμό κοντά στην βάση, και ακόμα πιο λίγες θα έβαζαν πάνω από 6,5. Ο αρνητικός βαθμός κρύβει υποσυνείδητα ένα μίσος γύρω από το σώμα. Θα λέει “μα εγώ το αγαπώ το σώμα μου, το σέβομαι”. Είναι κάτι το οποίο η γυναίκα δεν το δέχεται και παλεύει να απαλλαχθεί από αυτό. Φυσικά αυτό το υποσυνείδητο μίσος, όχι μόνο δεν βοηθάει να αγαπήσει τον ίδιο της τον εαυτό και το σώμα της, αλλά την ”κρατάει” γύρω από τις αρνητικές σκέψεις με αποτέλεσμα αυτή η σχέση να μην βελτιώνεται. Το πιο συνηθισμένο είναι η βιασύνη. Η γρήγορη φροντίδα, προκειμένου να αλλάξει την εικόνα της ή να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο. Η μη-υγιής φροντίδα για τον ίδιο μας τον εαυτό, περιλαμβάνει μια μη-ισορροπημένη διατροφή συνήθως, απομόνωση από το κοινωνικό περίγυρο και ψυχική ανισορροπία. Η κακή διατροφή προκαλεί ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Οι ελλείψεις αυτές συνδέονται με διάφορες ασθένειες σωματικές και ψυχικές.

Και σε αυτό το σημείο τίθεται ένα ερώτημα. ‘Θα είχε εμφανίσει η κάθε γυναίκα διαταραγμένη σχέση με το σώμα η κάποια ασθένεια αν δεν είχε εμφανιστεί πρώτα μια κακή διατροφική φροντίδα, αν δεν εστίαζαν όλοι σε δίαιτες και αν δεν γινόταν η υπέρ, προβολή του υπερβολικά λεπτού κορμιού;’

Αποδοχή εαυτού

Το πρώτο βήμα για να αρχίσουν όλες οι γυναίκες να αγαπάνε το σώμα τους είναι η αποδοχή του ίδιου του εαυτού. Καλό θα ήταν να περάσουν από το στάδιο της αυτοκριτικής, της αρνητικής σκέψης γύρω από το σώμα, στην φροντίδα και στον αυτοσεβασμό. Η αποδοχή είναι η αφετηρία για την μελλοντική επιτυχία. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα ενοχλείται με τα πιο γεμάτα πόδια της, η αποδοχή τους είναι το κλειδί. Θετικές σκέψεις όπως “με αγαπώ και με σέβομαι, όπως είμαι”, ”έχω περισσότερη δύναμη”, “ένας από τους λόγους που είναι ‘γεμάτα’ είναι επειδή με οδηγούν παντού” θα βοηθήσουν σιγά σιγά να έρθει η ψυχική ισορροπία. Κατακρίνοντας και ”αυτο-μαστιγώνοντας” τον ίδιο μας τον εαυτό προκαλούμε, χωρίς να το ξέρουμε, περισσότερο κακό. Έτσι, μένουμε να παλεύουμε συνέχεια με τους ίδιους μας τους δαίμονες.

Αγαπώ το σώμα μου!

Ποιος άνθρωπος οδηγήθηκε στην επιτυχία με τα κακόβουλα σχόλια και τα αρνητικά;

Πως δείχνω να με αγαπώ;

Γιατί προκαλώ περισσότερη πίεση από όση μπορώ να αντέξω;

Γιατί δεν σεβόμαι τον εαυτό μου;

Γιατί δεν παίρνω χρόνο για να φτάσω στον στόχο χωρίς όμως να με βλάπτω;

Αποδοχή σημαίνει να σέβομαι το σώμα μου και το μεγαλείο της ύπαρξης μου. Να είμαι ευγνώμων γι’αυτό και για το που με έχει φτάσει. Να έχω ψυχική σωματική ισορροπία και να νιώθω πληρότητα στην ζωή μου. Να ντύνομαι με ρούχα που αισθάνομαι όμορφα χωρίς να με πιέζουν, να τρώω γεύματα επειδή τα θέλω για να μου καλύψουν την ανάγκη για τροφή, και όχι να καλύπτω μια άλλη βασική μου ανάγκη με το φαγητό να θαυμάζω τον εαυτό μου και να προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς.

Υπομονή στο δρόμο της αγάπης και του σεβασμού

Οι αρνητικές σκέψεις σταδιακά θα φύγουν και την θέση τους θα πάρει η αγάπη ο σεβασμός και η συμπόνια για τον ίδιο τον εαυτό. Πρώτα είμαστε καλά με εμάς και μετά με τους άλλους. Η αυτοβελτίωση δεν πραγματοποιείται από την μία μέρα στην άλλη, θέλει υπομονή επιμονή και θέληση. Για αυτό, ζητήστε βοήθεια αν σας φαίνονται δύσκολα, και αρχίστε να απενοχοποιείτε τις πράξεις σας.

Αγαπώ και σέβομαι το σώμα μου κάθε μέρα που έρχεται!

Επικοινωνία με τον συντάκτη