Αρνητικές σκέψεις: Πως να τις μειώσεις – γράφει η Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Χρύσα Παπακυργιάκη.
Καθημερινά ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει 50.000 με 80.000 σκέψεις ημερησίως. Ένα τεράστιο νούμερο που μπορεί να μας φέρει και τεράστια προβλήματα. Αν γίνουμε εξωτερικός παρατηρητής των σκέψεων μας και μπορούσαμε ιδανικά να καταγράφουμε κάθε σκέψη, θα παρατηρούσαμε ότι στο μυαλό μας επαναλαμβάνουμε λόγια, σχόλια, πληροφορίες που συσσωρεύονται μέσα στη μέρα μας ή σκεφτόμαστε πράγματα που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν.
Το μυαλό είναι μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης λύσεων.
Αλλά είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε:
Αρκετές φορές συσσωρεύει άχρηστες πληροφορίες, κάνει λάθος συσχετισμούς και αντιδρά παραπλανητικά σε κάποια ερεθίσματα.
Αυτό προκαλεί συχνά στρες, άγχος ή και άλλες ψυχικές διαταραχές και πολλές φορές νιώθουμε παγιδευμένοι σε έναν ατελείωτο λαβύρινθο…
Όλοι το έχουμε βιώσει και όλοι θα το βιώνουμε άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Είναι κομμάτι του ανθρώπου ωστόσο και θα αποβεί αρκετά ανακουφιστικό να το αποδεχτούμε:
Κουρασμένες σκέψεις ενός κουρασμένου μυαλού!
Ναι, κάποιες φορές δεν είναι τίποτε περισσότερο και σας προκαλώ να το δοκιμάσετε με την τεχνική του Γιατί; Γιατί; Γιατί;!
Σύμφωνα με την τεχνική αυτή, μπορούμε να καταλάβουμε την ρηχότητα κάποιων φοβικών σκέψεων που μας βασανίζουν ρωτώντας συνέχεια Γιατί; Σύντομα θα θέλετε να σταματήσετε να ρωτάτε γιατί όχι από άγχος αλλά ίσως από έλλειψη ενδιαφέροντος για την ίδια τη φοβική σκέψη! Δοκιμάστε το!
Μια πολύ χρήσιμη και γρήγορη τεχνική για να μειώσετε, να αποδυναμώσετε την αρνητική σκέψη είναι να την γράψετε σε ένα χαρτάκι και να το πετάξετε.
Αυτό λειτουργεί ως αποσυμφόρηση του μυαλού κατά μια έννοια. Δηλαδή αποτυπώνοντας τη σκέψη στο χαρτί αδειάζουμε῾ λίγο χώρο από το μυαλό μας και το βοηθάμε να απομακρυνθεί από αυτή τη σκέψη.
Ακόμη μια χρήσιμη τεχνική είναι να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια του μυαλού μας να μας προστατέψει.
Ουσιαστικά αυτό θέλει να κάνει με τις αρνητικές σκέψεις που μας προετοιμάζουν για μια φανταστική καταστροφή. Αλλά, να θυμίζουμε στο μυαλό ότι ενώ εκτιμάτε πολύ αυτή τη προσπάθεια, τώρα η συνθήκη είναι διαφορετική και τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο.
Για παράδειγμα:
Εάν πάθατε κρίση πανικού στο μετρό και σκέφτεστε: «Την επόμενη φορά που θα μπω θα ξαναπάθω κρίση πανικού», μπορείτε να πείτε στο μυαλό σας: «Εκτιμώ ότι προσπαθείς να με προστατέψεις, αλλά οι κρίσεις πανικού δεν προκλήθηκαν από το μέρος απλά έτυχε να είμαι εκεί τη δεδομένη στιγμή και προσπαθώ να τις διαχειριστώ με το να είμαι πιο θαρραλέος. Το να φοβάμαι απλά θα με κρατήσει δέσμιο.»