Άσκηση και Ψυχική Υγεία – Ηλιάνα Παχατουρίδη

askisi-paxatouridi

Άσκηση και Ψυχική Υγεία

Γράφει η Αθλητική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Ηλιάνα Παχατουρίδη.

Η άσκηση σε γυμναστήρια, το περπάτημα, το τρέξιμο, το τένις, η yoga, το pilates, το κολύμπι, η ποδηλασία, είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη άσκησης. Θέλουμε, ξεκινάμε, προσπαθούμε να ασκηθούμε, βλέπουμε άλλους που το κάνουν, δεν ξέρουμε ποιο είδος άσκησης μας ταιριάζει, νιώθουμε πως δεν είμαστε αρκετά καλοί σε κάτι. Όμως η άσκηση είναι για όλους και όλοι την έχουμε ανάγκη! Παρακάτω, θα βρεις όλα τα οφέλη που έχει η άσκηση στην ψυχική σου υγεία.

Το άτομο που ασκείται:

  • έχει θετική διάθεση, ευχάριστα συναισθήματα και ψυχική ευεξία
  • αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα και πιο ήρεμα ότι του δημιουργεί θυμό, σύγχυση, άγχος, φόβο και στρες
  • αυξάνει την αυτοπεποίθηση· εκτιμά και έχει πίστη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του
  • αυξάνει την αυτο-αποτελεσματικότητά του· απόδοση στην εργασία του, αυξάνεται η συγκέντρωσή του, κουράζεται λιγότερο, και κοιμάται καλύτερα
  • έχει λιγότερες πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη. Η άσκηση προτείνεται ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την κατάθλιψη και το άγχος.
  • αποκτά υγιεινές συνήθειες αποφεύγοντας καταχρήσεις και εξαρτήσεις.

Συνεπώς, όταν γυμνάζομαι, δεν είναι μόνο το σώμα μου που εξελίσσεται και δυναμώνει. Η διάθεσή μου, η σκέψη μου, η αυτοεκτίμησή μου, η ψυχική μου ισορροπία ενισχύονται και γίνονται η βάση που στηρίζει και την άσκησή μου αλλά και ολόκληρη την ζωή μου. Η άσκηση και η ψυχική υγεία λοιπόν, συνδέονται άμεσα και συνεργάζονται αρμονικά.

Η άσκηση για να δώσει τα οφέλη της θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του ατόμου!

Οδηγίες πριν την έναρξη της άσκησης!

  • Το άτομο για να ασκηθεί θα πρέπει να είναι αρκετά υγιές! Η ιατρική εξέταση πριν την έναρξη της άσκησης, καθώς και η επανάληψή της σε τακτά χρονικά διαστήματα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή του ατόμου στα προγράμματα άσκησης.
  • Το εξειδικευμένο προσωπικό είναι αυτό που καθορίζει την άσκηση. Συνήθως προτείνεται χαμηλής έως μέτριας έντασης άσκηση ανάλογα με την ηλικία και την φυσική κατάσταση του καθενός.
  • Όπως προαναφέραμε, τα αποτελέσματα της άσκησης θα φανούν σταδιακά με την συστηματικότητά της, ξεκινώντας με στόχο κάτι εύκολο και απλό!
Επικοινωνία με τον συντάκτη