Άσκηση = Σωματική+Ψυχική Υγεία  – Αθηνά Αρβανίτη

askisi-arvaniti

Η σημασία της άσκησης στην ψυχική μας υγεία  – γράφει η Ψυχολόγος Αθηνά Αρβανίτη.

Δεν ενθουσιάζονται όλοι στην ιδέα της γυμναστικής. Για άλλους είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους και για άλλους ένα βασανιστήριο που περιμένουν να τελειώσει. Ό,τι και αν σημαίνει για σένα η άσκηση δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τα χιλιάδες οφέλη που προσφέρει τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. 

Για να καταλάβεις και εσύ καλύτερα πόσο σπουδαία είναι η σημασία της άσκησης στην ζωή μας θα σου πω αυτό:

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει τα οφέλη που προσφέρει η σωματική άσκηση στον άνθρωπο είναι παρόμοια με αυτά που προσφέρουν οι τυπικές μορφές ψυχοθεραπείας.

Δηλαδή, για υγιή άτομα τα οποία δεν πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή, η σωματική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πρόληψης για την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, ενώ για άτομα που επισκέπτονται κάποιον ψυχοθεραπευτή η άσκηση μπορεί να γίνει ένα από τα βασικά μέσα στην διαδικασία της θεραπείας τους. 

Από τα πολύ αρχαία χρόνια είναι γνωστό ότι το σώμα και το πνεύμα (ψυχή) αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν άμεσα το ένα το άλλο. Στοιχεία ερευνών παγκοσμίως έχουν αποδείξει την μεγάλη σημασία που έχει η άσκηση σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Η προσθήκη κάποιου είδους άσκησης στην καθημερινή ζωή αυτών των ατόμων αυξάνει κάποιες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό τους όπως είναι η σεροτονίνη, γνωστή και ως η ορμόνη της χαράς. 

Θέλω, λοιπόν, να σου παραθέσω μερικές ιδέες για γυμναστική που θα μπορούσες να εντάξεις στο πρόγραμμά σου και να δεις την σωματική και ψυχική σου υγεία να αλλάζει προς το καλύτερο. 

  1. Γιόγκα: η πανάρχαια αυτή μέθοδος άσκησης είναι πλέον και μία από τις πιο διαδεδομένες και περιλαμβάνει σπουδαίες τεχνικές χαλάρωσης και μείωσης του στρες. Η γιόγκα επιδρά στο νευρικό σύστημα, μειώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και βελτιώνει την διάθεση. Μέσω των ασκήσεων της γιόγκα ενεργοποιείται η ενσυνειδητότητα (= η επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας, την στιγμή που συμβαίνει) και έτσι ελαττώνονται οι αρνητικές σκέψεις. Τέλος, οι τεχνικές διαλογισμού που περιλαμβάνει η γιόγκα ανακουφίζουν από το τοξικό στρες και φέρνουν τον οργανισμό σε ισορροπία. 
  1. Περπάτημα: Ένταξέ το σήμερα στην καθημερινότητά σου και ξέρεις γιατί; Γιατί μισή ώρα περπάτημα την ημέρα ανεβάζει την διάθεση, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Ακόμη καλύτερα, μπορείς να βγεις να περπατήσεις στον ήλιο ώστε να λάβεις μια υγιή ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και σε κάνει περισσότερο ευδιάθετο. 
  1. Τρέξιμο: Το ήξερες ότι το τρέξιμο έχει την δύναμη να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου; Θέσε έναν έναν, μικρούς στόχους κάθε μέρα και προσπάθησε να τους πετύχεις. Ξεκίνα να τρέχεις καθημερινά ακόμη και μικρές διαδρομές. Με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμώσεις το σώμα και το πνεύμα σου, θα νιώσεις υγιέστερος, δυνατότερος και θα γεμίσεις αυτοεκτίμηση! Επιπλέον, θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και θα σε ανακουφίσει από το στρες λόγω της μεγάλης ποσότητας ενέργειας που θα απελευθερωθεί όσο τρέχεις. 

Τι σκέφτεσαι τελικά; Πείστηκες και εσύ να ξεκινήσεις κάποιου είδους άσκηση; Μην το καθυστερείς! Ξεκίνα σήμερα! Θα δεις τεράστιες αλλαγές στην υγεία σου και θα νιώσεις πιο ευτυχισμένος!  

Βιβλιογραφία:

7 Great Exercises to Ease Depression | Everyday Health 

5+1 λόγοι για να κάνεις το τρέξιμο και την αερόβια άσκηση τρόπο ζωής! – Base Training | Σχολή Personal Trainer 

Επικοινωνία με τον συντάκτη