Αυθεντικότητα στις σχέσεις – Μαριαλένα Νιάκαρη

authentikotita-niakari

Αυθεντικότητα στην οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις – Μαριαλένα Νιάκαρη, Ψυχοπαιδαγωγός – Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας

Γιατί δεν τα καταφέρνω;

Ένας γονιός ο οποίος ψάχνει, αναρωτιέται, στεναχωριέται, σκέφτεται, ρωτάει, κάνει λάθη και προσπαθεί, είναι ένας καλός γονιός. Τι εννοούμε όταν λέμε ‘καλός γονιός’; Είναι τέλειος; Δεν νευριάζει ποτέ; Φυσικά και όχι. Αλλά έχει ήδη μπει στην διαδικασία της εν συναίσθησης και της συμπόνιας προς το παιδί του, μα θέλω να ελπίζω και προς τον εαυτό του. 

“Η προσπάθεια μετράει!”

… μας μάθανε! Και ισχύει, μετράει. Κάποτε χρησιμοποίησα κι εγώ αυτήν την φράση. Την είπα σε κάποιον με τον οποίο είχα έναν καυγά εκείνη τη στιγμή…”Εγώ τουλάχιστον προσπαθώ!” Και μέχρι εκείνη την ώρα πίστευα ότι όντως προσπαθούσα και ένιωθα τόσο καλά για αυτό, ένιωθα ότι ήμουν σε καλύτερη θέση από εκείνον. Μέχρι που μου απάντησε. Δύο λεπτά αργότερα. 

“Δεν έχει σημασία πόσο προσπαθείς, αλλά αν η προσπάθεια που κάνεις, φέρνει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο πρόβλημα για το οποίο προσπαθείς”.

Στην αρχή δεν κατάλαβα τι είπε, μου πήρε είκοσι λεπτά. Αλλά μετά άρχισα να κάνω παραλληλισμούς και να συνδέω αυτή τη φράση και την κατάσταση που βρισκόμουν εγώ, με καταστάσεις που πολλοί γονείς μου περιέγραφαν. 

Θα μοιραστώ μαζί σας κάποια παραδείγματα.

“Μα έκανα όλα τα βήματα που λέει το άρθρο για να αγαπήσει η μικρή το διάβασμα και πάλι δεν δείχνει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα βιβλία”.

“Λένε ότι πρέπει να μη φωνάζεις στο παιδί, να μιλάς ήρεμα, να μην αγχώνεσαι υπερβολικά, να το βγάζεις βόλτες έξω, να περνάς καλά, να γελάς, να κάνεις πράγματα με το παιδί, να να να…”

ΝΑΙ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ…

πως δεν πρέπει να φωνάζεις σε ένα μικρό παιδί. Εννοείται πως όλα τα παραπάνω είναι σωστά. Και μακάρι να τα πετυχαίναμε πάντα όλα!

Όμως βλέπετε πού  είναι το πρόβλημα; Κάνουμε πράγματα που μας λένε οι άλλοι να κάνουμε.

Είτε αυτό λέγεται ένα βιβλίο για το πώς να γίνεις καλύτερος γονιός, είτε ένα σεμινάριο, ή μία φίλη μας που πήγε σε ένα σεμινάριο και άκουσε για μία παιδαγωγική μέθοδο. Ζούμε σε μια γενιά που έχουμε έτοιμη πληροφορία ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οι γονείς έχουν αρκετή βοήθεια από παιδοψυχολόγους, οικογενειακούς συμβούλους, σεμινάρια, άρθρα, εκπομπές, βιβλία, νταντάδες, δασκάλες, έρευνες, άμεση πρόσβαση στις έρευνες, για το πώς και τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν με το παιδί και πάρα πολλά ακόμα που θα ήταν πλεονασμός να τα αναφέρω όλα. Είναι πήγες που παλαιότερα δεν υπήρχαν. Και έχουν όλα τη σημασία τους. Προσπαθούμε όλοι μας τόσο πολύ!

Κι όμως το παιδί δεν ανταποκρίνεται…

Ή οι ίδιοι οι γονείς δεν τα καταφέρνουν  με την επιτυχία που θα ήθελαν, αυτήν την επιτυχία που άκουσαν στο σεμινάριο, ότι θα είχαν..

Ποιο είναι όμως το ζητούμενο; Το παιδί δε θα μάθει με το ζόρι κάτι, (πόσο μάλλον να αγαπήσει το διάβασμα-και δεν είναι και αυτός ο σκοπός). Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Και θα ήταν παράξενο αν ταίριαζαν όλα σε όλους.  

Πρώτα πρώτα πρέπει να απαντήσετε σε ερωτήσεις…. “Γιατί φωνάζω στο παιδί μου; Γιατί έχω νεύρα τόσο συχνά;”. Και αφού έχετε βρει την απάντηση, η λύση θα έρθει από μόνη της…Σκεφτείτε τί σας αρέσει εσάς να κάνετε μέσα στη μέρα με το παιδί σας;

Δεν “κάνουμε Montessori” επειδή κάπου το διαβάσαμε, ούτε αρχίζουμε να κάνουμε κατασκευές και παιχνίδια στο σπίτι επειδή το είδαμε στο Pinterest.

Όχι με το ζόρι! Και όχι επειδή έτσι κάνουν όλοι. Έχετε ποτέ προσπαθήσει να μιλήσετε ευγενικά, σε κάποιον που δεν συμπαθείτε και τόσο; Έχετε μετά αναρωτηθεί αν <<φάνηκε>> ότι δεν είχατε καμία όρεξη να του μιλήσετε;

Ε, λοιπόν, κάπως έτσι φανταστείτε ότι συμβαίνει και με το παιδί σας. Ο καθένας μας, μιλάει και εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο. Χρησιμοποιήστε το αυτό! Μην μαθαίνετε τα λόγια που λέει το άρθρο απέξω παπαγαλία για να κάνετε μία κουβέντα με το παιδί σας. Εστιάστε στην ουσία του άρθρου. Δε μιλάμε όμορφα σε κάποιον επειδή το διαβάσαμε κάπου. Το άρθρο θα είναι η αφορμή, το κίνητρο όμως θα βγει από μέσα σας. Δεν θα <<πιάσει>> τίποτα από αυτά, αν δεν έχει βγει φυσικά. Διαβάστε και ενημερωθείτε όσο εσείς θέλετε, όμως μετά δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αντιληφθεί τις πληροφορίες και να τις εφαρμόσει με τρόπο φυσικό. Έναν τρόπο που ταιριάζει στον χαρακτήρα σας και βασίζεται στην αγάπη και τον σεβασμό προς το παιδί σας. Αυτό ονομάζουμε αυθεντικό.

Παίρνουμε συμβουλές ναι!

Συμμετέχουμε σε όσα σεμινάρια μας φαίνονται ενδιαφέροντα.

Αλλά δε φτάνει.

Δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρώτα πρέπει να παρατηρήστε, να γίνεται εσείς καλύτεροι για εσάς και όλα θα έρθουν φυσικά. Μη σταματάτε να ψάχνετε. Αλλά κάντε πράγματα που πραγματικά θέλετε, έχετε ανάγκη και  βγαίνουν από μέσα σας. Μαζί και χωρίς το παιδί σας. Για το παιδί σας αλλά και για εσάς. Και όπως είχε συμβουλέψει κι ο Albert Einstein τον γιο του κάποτε…

Να παίζεις στο πιάνο κυρίως πράγματα που σε ευχαριστούν κι ας μη σου τα έχει αναθέσει ο δάσκαλός σου. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνεις καλύτερα.

Επικοινωνία με τον συντάκτη