Αυτοπεποίθηση – ανεξαρτησία: Γιατί θέλουμε αλλά δεν μπορούμε; – Αγγελική Τζάνου

aneksartisia-tzanou

Αυτοπεποίθηση: Εσύ έχεις; Και ταυτόχρονα, έχεις και ανεξαρτησία;

Η Αγγελική Τζάνου γράφει για δύο έννοιες που είναι πολύ της μόδας και φαίνονται ιδιαίτερα σημαντικές. Τι είναι τελικά η αυτοπεποίθηση και τι η ανεξαρτησία; Γιατί όλοι θέλουμε αλλά δυσκολευόμαστε τόσο να αποκτήσουμε με επιτυχία αυτές τις ποιότητες;

Αυτοπεποίθηση

Σκέψου ένα λουλούδι. Σε όποια φάση και αν το έχεις σκεφτεί, κάποτε ήταν σπόρος. Η ποιότητά του, το περιβάλλον του και οι ρίζες του, το έκαναν να γίνει το λουλούδι που βλέπεις εσύ. Σίγουρα δεν ξέρεις ένα ένα τα στάδια που πέρασε για να φτάσει στη μορφή που έχει αυτή την στιγμή. Όμως, έκανε μία διαδρομή και εσύ τώρα βλέπεις το παρόν αποτέλεσμα. Χρειάστηκε φροντίδα και χρόνος, χρειάστηκαν αλλαγές και προσαρμογές, χρειάστηκε να έχει στόχο και να τον πιστεύει. Να πιστεύει στον στόχο που είναι η ανάπτυξή του. Και αυτό είναι η αυτοπεποίθηση. Να πιστεύεις σε αυτό που είσαι αλλά και σε αυτό που θες να γίνεις. Όχι μόνο ρομαντικά και εξιδανικευμένα, αλλά ουσιαστικά και σε βάθος, να νιώθεις, να εμπιστεύεσαι και να υποστηρίζεις όσα είσαι. Οι δυνατές και οι αδύναμες πτυχές σου, τα χαρακτηριστικά για τα οποία νιώθεις περηφάνια αλλά και εκείνα που σου δημιουργούν αμηχανία, τα όνειρα και οι επιθυμίες σου, τα βήματα σου ένα προς ένα. Όλα όσα σε κάνουν να είσαι εσύ. Αυτά είναι οι βάσεις που χτίζουν την αυτοπεποίθησή σου. Σε αυτά καλείσαι να πιστεύεις και να επενδύεις για να δυναμώσει ο εαυτός σου.

Αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία

Όταν εμπιστευθείς τον εαυτό σου, θα μάθεις πώς να ζεις –  Goethe

Δηλαδή, έχεις αυτοπεποίθηση, πιστεύεις στην ύπαρξή σου ολόκληρη και αυτό…είναι αρκετό για να κάνεις με σιγουριά και εμπιστοσύνη τα βήματά σου στη ζωή. Στην εξίσωση υπάρχουν σχέσεις όμως. Σχέσεις οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές, σχέση με τους γείτονες, σχέσεις με τους φίλους του φίλου σου, σχέσεις με όσους είναι άμεσα ή έμμεσα κοντά σου. Άρα, είσαι ανεξάρτητος; Φυσικά και είσαι! Ανεξαρτησία δεν σημαίνει μοναξιά. Ανεξαρτησία είναι να μην έχεις εξάρτηση που σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής, που σε κάνει να πιστεύεις πως δεν μπορείς χωρίς. Σίγουρα, η ζωή με παρέα έχει άλλο χρώμα, έχει άλλη αίσθηση και η κάθε σχέση μας μας δίνει ένα διαφορετικό φως. Αν όμως πιστεύεις πως τις στιγμές που είσαι χωρίς, δεν έχεις λόγο να είσαι εσύ, υπάρχει πρόβλημα. Ανεξάρτητος σημαίνει πως μπορώ και χωρίς. Η μοναξιά δεν είναι εύκολη για κανέναν και σίγουρα δεν είναι ο στόχος κανενός. Είναι όμως απαραίτητο, να μπορούμε να υπάρχουμε και χωρίς, να αντέχουμε και χωρίς, να προχωράμε και χωρίς. Να έχεις αυτοπεποίθηση αυτόνομα λοιπόν. Να έχεις αυτοπεποίθηση χωρίς να εξαρτάσαι. Να έχεις αυτοπεποίθηση χωρίς να σε βλέπεις μέσα από τα μάτια των άλλων.

Υπάρχει δυσκολία στην αυτοπεποίθηση τελικά;

Το δύσκολο κομμάτι σε όλο αυτό είναι οι άλλοι. Όχι μόνο όσα λένε και πιστεύουν για εσένα αλλά και όσα εσύ θα ήθελες να λένε και να πιστεύουν. Η αυτοπεποίθηση είναι όσα λες και πιστεύεις εσύ. Όταν όμως χρειάζεσαι ενίσχυση και από τους γύρω σου, μάλλον δεν είναι αυτοπεποίθηση αλλά…συλλογικό έργο. Δεν είναι λάθος ή κακό, είναι όμως αδύναμο. Γιατί τι θα γίνει στις στιγμές που θα είσαι μόνος; Θα πρέπει πάντοτε να είναι κάποιος μαζί σου ή να χρειάζεται να φέρεις στο μυαλό σου τι θα έκανε κάποιος άλλος ή τι θα έλεγε κάποιος άλλος να κάνεις ή να πιστέψεις;

Μετά από αυτό το άρθρο… τι θα κάνεις με την αυτοπεποίθηση σου;

Βασικά να πω πως είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θες! Αλλά το ζητούμενο είναι να προβληματίστηκες. Έχεις; Δεν έχεις; Νόμιζες πως δεν έχεις αλλά τελικά κάτι κάνεις; Σε τι στάδιο βρίσκεσαι; Αρκεί, για αρχή, να έχεις υποψιαστεί για ποιον λόγο την χρειάζεσαι συγκεκριμένα εσύ.

Είναι μία εντελώς και τελείως προσωπική υπόθεση. Οπότε, πίστεψε όσα λες πως θες και βρες τον δρόμο σου προς εκείνα!

Καλή διαδρομή!

Επικοινωνία με τον συντάκτη