Body Shaming – Γράφει η Αθηνά Αρβανίτη
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούς αυτήν την φράση.
Τι σημαίνει όμως ακριβώς;
To body shaming θα μπορούσε εύλογα να θεωρηθεί μια μορφή εκφοβισμού και βίας, λεκτικής και ψυχικής. Συμπεριλαμβάνει άσχημα και εξευτελιστικά σχόλια εις βάρος ενός ανθρώπου για την εικόνα του σώματός του.
Αυτά τα σχόλια και οι κριτικές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του ατόμου. Συχνά μπορεί και να νιώθει απέχθεια για το σώμα του.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει από ανθρώπους γύρω μας ή από την τηλεόραση ή από τα social media κριτικές για σώματα ανθρώπων.
Τα σχόλια μέσω των social media έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις και άνθρωποι καθημερινά βιώνουν τέτοιου είδους βία.
Το body shaming δεν αναφέρεται μόνο σε άτομα με παραπάνω κιλά. Εξίσου μπορεί να ασκηθεί ψυχική βία και σε άτομα πολύ αδύνατα.
Το «body shaming» μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες για το άτομο συνέπειες.
Μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά ως προς αυτό το φαινόμενο είναι:
«Δεν τρως καθόλου», «Σαν σπουργίτι τρως», «Δεν σκοπεύεις να κάνεις δίαιτα;», «Καλά, θα το φας όλο αυτό;».
Το body shaming μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες και καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία ενός ανθρώπου.
Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η μορφή βίας ξεκινάει από το σχολείο και ειδικότερα στην εφηβεία όπου το σώμα του εφήβου αναπτύσσεται και βιώνει σημαντικές αλλαγές.
Τα άτομα στιγματίζονται από τους συνομηλίκους τους, από την οικογένεια τους αλλά και από τα πρότυπα που προωθεί η κοινωνία στην οποία μεγαλώνουν.
Όλα αυτά συμβάλουν στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών όπως οι διατροφικές και οι αγχώδεις διαταραχές. Για παράδειγμα, ένα άτομο που κατακρίνεται ότι είναι πάρα πολύ αδύνατο. Μπορεί να ξεκινήσει να καταναλώνει μεγάλες μερίδες φαγητού αλλά και να καταφεύγει σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές που θα βλάψουν την υγεία του.
Από την άλλη, αν το άτομο δέχεται κριτική για τα παραπανίσια κιλά του μπορεί να σταματήσει να τρώει ακόμη και την απαραίτητη ποσότητα φαγητού και να οδηγηθεί σε νευρική ανορεξία.
Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα άτομα αυτά καταλήγουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθόλου αυτοπεποίθηση και δεν αγαπούν τον εαυτό τους.
Το άτομο μπορεί να αισθάνεται τόσο άσχημα που να αρχίσει να απομακρύνεται από το περιβάλλον του. Μπορεί να απομονώνεται συχνά και να κάνει σκέψεις για το πόσο άσχημο φαίνεται το σώμα του στους άλλους ανθρώπους.
Τέτοιες σκέψεις δεν είναι καθόλου σπάνιο να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.
Τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέπονται!
Αν με ρωτάς, οι γονείς είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να αγαπούν το σώμα τους. Να σέβονται τους συνανθρώπους τους. Να μην τους κρίνουν από το βάρος του σώματός τους αλλά από την ομορφιά του χαρακτήρα τους.
Το να χτίσουμε το μέσα μας με αξίες και αγάπη είναι πάρα πολύ σπουδαιότερο από το να αναλωνόμαστε σε θέματα εξωτερικής εμφάνισης.
Αγάπησε το σώμα σου όπως είναι. Αγάπησε πολύ και την ψυχή σου.
Όπως φροντίζεις την εικόνα του σώματός σου, έτσι ακριβώς μάθε να φροντίζεις και την ψυχή σου.
Βιβλιογραφία:The Weight of Words: Effects of Body Shaming on Mental Health – Mind Shift (mindshiftwellnesscenter.com