Εγκέφαλος και αρνητική διάθεση – Νικόλαος Βόπης

bad mood

Εγκέφαλος και αρνητική διάθεση – γράφει ο Νικόλαος Βόπης, διδάκτωρ κλινικής/μοντέρνας ψυχολογίας στο Yale University.

Τελικά ευθύνεται ο εγκέφαλος για την αρνητική διάθεση; 

Ένα ερώτημα που βασάνιζε για πολλά χρόνια νευρολόγους, ψυχολόγους και γενικότερα τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την ψυχική υγεία. Αυτό, απαντήθηκε και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα. 

Έπειτα από μία οκταετή έρευνα ανακαλύφθηκε υποδοχέας στον ανθρώπινο εγκέφαλο ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αρνητική διάθεση και ο οποίος την πυροδοτεί. Ο εν λόγω υποδοχέας, φαίνεται να έχει σχήμα μπιζελιού. Ανακαλύφθηκε σε μία ελάχιστα μελετημένη περιοχή, στο κέντρο του εγκεφάλου, η οποία ονομάζεται “μέσα ηνία” (media habenula). 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτός ο νεοσύστατος υποδοχέας, ο οποίος ονομάστηκε NMDA (N-methyl-D-aspartate) είναι καθ’ όλα υπεύθυνος για τη ρύθμιση της αρνητικής ενέργειας και διάθεσης που έχουμε. Πιο αναλυτικά, η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου, για το οποίο δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά ακόμα, σχετίζεται με τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις. 

Μέχρι τώρα, ήταν γνωστό πως υπάρχουν υπομονάδες GluN3A σε αυτή την περιοχή αλλά δεν ήταν αναμενόμενη η συγκεκριμένη ανακάλυψη. 

Πώς όμως λειτουργεί ένας τέτοιος υποδοχέας; 

Ο NMDA χρειάζεται δύο μόρια νευροδιαβιβαστών. Ένα γλουταμινικό και μία γλυκίνη, για να τον δεσμεύσουν και στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, ο νεοφερμένος υποδοχέας έχει ανάγκη μονάχα την γλυκίνη. 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; 

Οι υποδοχείς κατευθύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Γι’ αυτό το λόγο το 40% των σύγχρονων φαρμακευτικών θεραπειών έχουν αυτούς ως στόχο. Αυτό σημαίνει πως δυνητικά μπορεί να δημιουργηθεί μία φαρμακευτική αγωγή η οποία να ρυθμίζει τη διάθεση του ανθρώπου. 

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Να ξεκινήσει έρευνα για την κατανόηση και τη δράση αυτού του νέου νευρώνα. Στόχος της η δημιουργία φαρμάκων που επικεντρώνονται σε αυτόν προκειμένου να υπάρξει σημαντική πρόοδος στον τομέα της ψυχικής υγείας. 

Επικοινωνία με τον συντάκτη