Μπορείς να ταξιδέψεις στο χώρο και το χρόνο; ο εγκέφαλός σου μπορεί! Γράφει ο Νικόλαος Βόπης.
Γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα όργανο το οποίο διαθέτει τεράστια δύναμη. Την οποία βέβαια, ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει ακόμα να την ανακαλύψει στο σύνολό της.
Μία από τις δυνατότητες που διαθέτει το συγκεκριμένο ανθρώπινο όργανο είναι να μπορεί να αναπαράγει γεγονότα στο χρόνο και το χώρο. Μπορεί να έχει πρόσβαση γνωστική σε μία σειρά γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν μέσω ερεθισμάτων που λαμβάνουν οι αισθήσεις μας. Τα γεγονότα αυτά που εντάσσονται στο χώρο και το χρόνο τοποθετούνται στην επεισοδιακή μνήμη. Εκείνη μπορεί να ενεργοποιηθεί οποτεδήποτε, στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου.
Τι είναι η επεισοδιακή μνήμη;
Είναι η ανθρώπινη ικανότητα ανάκλησης και αναπαραγωγής παρελθοντικών εμπειριών ή γεγονότων.
Σε ποιο σημείο του εγκεφάλου λαμβάνει χώρα η επεισοδιακή μνήμη;
Στον ιππόκαμπο!
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει βγει το συμπέρασμα πως ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος στη Γη που μπορεί να δημιουργήσει χρονολογικές αλληλουχίες. Αυτές είναι φανταστικές, μη πραγματικές δηλαδή, αλλά αυτές συνδέονται με κάποιο τρόπο με πραγματικά γεγονότα.
Πώς γίνεται αυτό;
Όλο αυτό βασίζεται στον αιτιώδη συλλογισμό που συνεπάγεται τον εντοπισμό σχέσεων αίτιου – αποτελέσματος:
Αν συμβεί αυτό στο μέλλον τότε θα μπορούσε να συμβεί και κάτι άλλο.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης σε μαγνητικές εγκεφάλων των συμμετεχόντων σε πείραμα έδειξε κάτι σπουδαίο και πρωτοποριακό: Οι δομές που βρίσκονται εντός του ιππόκαμπου σχετίζονται με τον τακτικό ψυχολογικό χρόνο. Παρ’ όλο που η ακριβής λειτουργία των περιοχών αυτών είναι ασαφής, ωστόσο είναι δεδομένο ότι παίζουν βασικότατο ρόλο στη διανοητική κατάταξη φανταστικών ή υποθετικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά μέρη και σε διαφορετικούς χρόνους.
Το επόμενο βήμα αυτής της έρευνας ήταν οι μελετητές να προτείνουν ότι η ανθρώπινη ικανότητα να φανταστεί κάποιος ότι ταξιδεύει σε διαφορετική μέρη ή ώρες ίσως καθοδηγείται από έναν εκ των άνω προς κάτω έλεγχο της νευρικής δραστηριότητας στον εν λόγω σχηματισμό του εγκεφάλου.
Με άλλα, απλά λόγια…
Μπορεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος να μας δώσει την ψευδαίσθηση ότι έχουμε ζήσει ένα συμβάν στο παρελθόν ή ότι έχουμε επισκεφθεί ένα συγκεκριμένο μέρος χωρίς αυτό να έχει συμβεί στην πραγματικότητα και αυτό καταστεί το συγκεκριμένο όργανο τόσο σπουδαίο και τόσο δυνατό!.
Επικοινωνία με τον συντάκτη