Εικόνα σώματος: παιδιά & έφηβοι – Ίρις Καλπούζου

paidia-soma-efivoi-kalpouzou

Εικόνα σώματος για τα παιδιά και τους εφήβους: προασπίζοντας την θετική εικόνα σώματος!

Η Ίρις Καλπούζου, γράφει για την ευάλωτη εικόνα του σώματος και την σχέση με αυτό που έχουμε σε παιδική και εφηβική ηλικία.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται όλο και περισσότερη αύξηση της εμφάνισης διατροφικών διαταραχών κατα τη διάρκεια της εφηβείας, με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ανορεξίας. Οι περισσότερες έφηβες μάλιστα, δοκιμάζουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους δίαιτες εξαντλητικού τύπου. Καταναλώνουν ελάχιστη τροφή καθημερινά, με σκοπό την επίτευξη ενός χαμηλού βάρους. Θέλουν να αδυνατίσουν, με σκοπό να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση.

Εικόνα σώματος

Η εικόνα του σώματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη κατά τα πρώιμη παιδική ήβη και την εφηβεία. Αυτό συμβαίνει, καθώς η εικόνα του έφηβου αλλάζει σταδιακά, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτούνται ορμονικά ‘ακραία’ συναισθήματα κατα τη διάρκεια της εφηβικής περιόδου.  Παράλληλα, τα κοινωνικά μηνύματα, η μόδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν “εξειδικευτεί” στο να τροφοδοτούν έντονη δυσαρέσκεια στο μέσο έφηβο. Αναπαράγουν μη-ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, κάνοντας ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων να φαντάζει ο μέσος όρος, διαμορφώνοντας έτσι τη ‘σωστή΄ εξωτερική εμφάνιση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά ο μέσος έφηβος να αισθάνεται πολύ επικριτικά για την εμφάνιση του. Αυτό, μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του σώματος, καλλιεργώντας χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, βάζοντας σε κίνδυνο έτσι τη συνολική του αυτο-εικόνα.

Καταλαβαίνω πως διαβάζοντας αυτό το άρθρο, ως γονιός, αν έχεις παιδιά στην εφηβεία μπορεί να θορυβηθείς. Ίσως επίσης, να νιώθεις κάποια ταύτιση για τη δική σου παρελθοντική εικόνα σώματος στην εφηβεία. Μην ανησυχείς όμως! Με σωστές τεχνικές μπορείς να καθοδηγήσεις το παιδί ή τον έφηβο προς τη σωστή κατεύθυνση. Να μάθει πως ενώ το σώμα του μπορεί να έχει ατέλειες, είναι μοναδικό, ξεχωριστό, και αποδεκτό.

Παρακάτω θα βρεις 6 καθημερινές συμβουλές για το πως να ενθαρρύνεις την υγιή εικόνα σώματος στο παιδί σου:

1) Συζήτησε με την παιδί σου ανοιχτά για ό,τι το προβληματίζει σχετικά με την εικόνα σώματος του.

Αυτό θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης για να ‘ακουμπήσει’ πάνω σου τις ανησυχίες του. Εξήγησε του πόσο καταστροφικό ‘συστατικό΄ είναι η σύγκριση για την ψυχική ευημερία. Υπενθύμισε του πως κάθε άτομο είναι μοναδικό και  πως κάθε άνθρωπος, έχει ένα δικό του φυσιολογικό βάρος.

2) Δεξιότητες>Εμφάνιση

Μπορείς να δείξεις στο παιδί σου διάσημα άτομα που είναι γνωστά για τα κατορθώματα – όχι την εμφάνιση τους. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε εκπαιδευτικά βιβλία ή να παρακολουθήστε μαζί ταινίες ή ντοκιμαντέρ που επικεντρώνονται στην ποιότητα του στο πόσο ξεχωριστός είναι ο κάθε άνθρωπος. Θα το ενθαρρύνουν να είναι ο εαυτός σου και να αναζητήσει τα δικά του προτερήματα και όχι την εικόνα σώματος.

3) Focus στα θετικά

Εστίασε σε στα θετικά κομμάτια του χαρακτήρα του, τις δεξιότητες του. Επαίνεσε το για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του και για τις προσπάθειες του για εξέλιξη. Βοήθησε να δει και να εκτιμήσει όσα καταφέρνει, παρά το πώς μοιάζει.

4) Ευεξία και υγεία

Προώθησε τη σημασία της σωματική δραστηριότητα και του θρεπτικού φαγητού, ως μέσα ευεξίας, απόλαυσης, ενδυνάμωσης και διατήρηση της υγείας. Θα αποφευχθούν συμπεριφορές και σκέψεις αδυνατίσματος, σφριγηλών γλουτών, και μέσης “δαχτυλίδι”, ειδικά για τα κορίτσια.

5) Αποδοχή

Ενθάρρυνε τις θετικές φιλίες και τις εποικοδομητικές συναναστροφές. Μια οικογένεια που αποδέχεται το παιδί για αυτό που είναι και όχι γι’αυτό που θα ήθελε να είναι, είναι μία οικογένεια που  υποστηρίζει τον έφηβο από μία θέση αγάπης και αποδοχής. Οι φίλοι που αποδέχονται και υποστηρίζουν τον έφηβο μπορεί να είναι εξίσου μια σημαντική υγιής επιρροή.

6) Role model

Δώστε εσύ πρώτα το καλό παράδειγμα! Σκέψου, πόσες φορές την εβδομάδα ζυγίζεσαι, πως νιώθεις εσύ με το σώμα σου, πως εσύ τρέφεσαι και τι επιλέγεις να διαβάζεις ή/και παρακολουθείς, καθώς και τα προϊόντα που αγοράζεις. Ti μήνυμα στέλνουν οι πράξεις, τα λόγια σου και οι επιλογές σου; Θυμήσου πως το παιδί μιμείται τις δικές σου συμπεριφορές συνήθως, και πως γι’αυτό πολλές φορές αποτελείς το νούμερο ένα πρότυπο του.

Υστερόγραφο!

Δεν είναι μόνο τα κορίτσια που επικεντρώνονται στην εμφάνιση.

  • Η εικόνα του σώματος είναι ένα σημαντικό ζήτημα και για τα έφηβα αγόρια. Και εκείνα, παλεύουν με τις αλλαγές του σώματος και δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις εικόνες πολυμέσων του «ιδανικού» μυϊκού άνδρα. Τα αγόρια,μπορεί να μην είναι τόσο ‘ανοιχτά’ στο να το παραδεχθούν ή να το συζητήσουν, αλλά μπορεί να ανησυχούν εξίσου για την εμφάνιση τους. Μπορεί να περνούν τον ίδιο χρόνο μπροστά στον καθρέφτη, να ζυγίζονται, να νιώθουν αμήχανα με το πρόσωπο τους, τα μαλλιά τους,  την τριχοφυΐα τους, μια επικείμενη ακμή, όπως και έντονη ντροπή για το σώμα τους αν δεν είναι γυμνασμένοι, ή έχουν περιττά κιλά.
  • Αν και είναι λιγότερο πιθανό από τα κορίτσια να το κάνουν, τα αγόρια διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο. Κίνδυνο να αναπτύξουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, διατροφικές διαταραχές, και καταθλιπτικές τάσεις εξαιτίας της κακής εικόνας που έχουν για το σώμα τους.

Αν παρατηρείς πως το παιδί σου, ανεξαρτήτως φύλου, πάσχει ενδεχομένως από κάποιο από τα παραπάνω ψυχικά νοσήματα, μην το ρισκάρεις μέχρι να ενηλικιωθεί! Ζήτα άμεσα τη βοήθεια ειδικού.

Επικοινωνία με τον συντάκτη