Εργασία: Διαχείριση δυσκολιών – Αργυρώ Γκόλφη

ergasia-gkolfi

Εργασία: ερωτήματα καθημερινών ζητημάτων που σε ζορίζουν.

Η Ψυχολόγος Αργυρώ Γκόλφη απαντάει μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουμε όταν σκεφτόμαστε την εργασιακή μας καθημερινότητα.

Διαρκώς υπάρχουν στόχοι και deadlines που θέλω και χρειάζεται να πετύχω, πώς να διαχειριστώ το άγχος μου;

Αρχικά ξεκινάμε με την παραδοχή ότι έχεις όλη την καλή διάθεση να προλάβεις τα deadlines σου και ότι ο στόχος είναι η καθολική επίτευξη των εργασιών σου, όχι τα ημίμετρα! Μπήκα στο μυαλό σου; 

Το κλειδί είναι στην ερμηνεία που δίνεις στη φράση «να πετύχω». Ας αναρωτηθούμε:

  • Τι σημαίνει για εσένα η επιτυχία και ποια βήματα θα ακολουθήσεις για να την καταφέρεις;
  • Πώς θα καταλάβεις ότι πέτυχες τους στόχους σου και πότε όχι;
  • Ποιες είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζεις; Ποιες είναι οι συνθήκες του εργασιακού σου περιβάλλοντος;

Πρώτο βήμα είναι η καταγραφή των στόχων/deadlines και η προτεραιοποίηση τους (με τί ξεκινάω, τί είναι πιο σημαντικό, τί επείγει και τί όχι). Στη συνέχεια, συλλογίζεσαι ποια είναι τα μέσα που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου, οι τρόποι υλοποίησης τους και ποιες οι πιθανές δυσκολίες που θα συναντήσεις. Τρίτο και εξαιρετικά σημαντικό, είναι να αξιολογήσεις τι βρίσκεται στη σφαίρα του ελέγχου σου και τι δεν μπορείς να ελέγξεις έξω από εσένα. Έχοντας γνώση του πλάνου αυτού, ξεκινάς με τα σημαντικά και επιτεύξιμα, για να αναπτερωθεί το ηθικό σου και να προχωρήσεις στα επόμενα.

Δεν τα πάω καλά με ένα συνάδελφο της ομάδας μου, πώς να το αντιμετωπίσω για να είμαστε αποδοτικοί στην εργασία μας;

Όταν συσχετιζόμαστε με άλλους ανθρώπους, σε ένα ευρύ κοινωνικό ή εργασιακό πλαίσιο, συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε ίδιοι και δεν γίνεται να ταιριάζουμε με όλους! Οι διαφορές μας, μερικές φορές, είναι εμφανείς στο αποτέλεσμα που φέρουμε ως ομάδα. Αντί να στεκόμαστε, στο πόσο πολύ διαφέρουμε, είναι σημαντικό να εστιάζουμε στο πώς η εργασιακή καθημερινότητα μπορεί να γίνει ήρεμη, χωρίς εντάσεις και με κατανόηση των αναγκών μας και του συναδέλφου μας. Είναι σημαντικό να διακρίνεις πώς μπορείς από τη δική σου πλευρά να εξομαλύνεις τις όποιες διαφορές. Μπορείς να προσπαθήσεις να ακούσεις ενεργητικά αυτό που σου ζητάει ο συνάδελφος.

Τις περισσότερες φορές το κύριο πρόβλημα δεν είναι τα σημεία που διαφωνούμε, αλλά το τι θέλει να πετύχει η εκάστοτε πλευρά με τον τρόπο που το διεκδικεί και πώς νιώθει για αυτά τα θέματα. Πώς θα είμαστε αποδοτικοί ως ομάδα όταν οι σκοποί μας είναι διαφορετικοί; Η ανοιχτή συζήτηση για την κατάσταση είναι το πρώτο και βασικό μας μέλημα.

Νιώθω ότι δεν παίρνω αναγνώριση και τα «συγχαρητήρια» δεν έρχονται εύκολα, γιατί;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η επιβράβευση στην εργασία μας έρχεται αργά ή και καθόλου μερικές φορές. Για να απαντήσουμε εδώ, θα πρέπει αρχικά να κάνουμε αυτοκριτική για την επίδοση μας με απόλυτη ειλικρίνεια και θάρρος.

Το μέγα ζήτημα ξεκινά, όταν θεωρούμε ότι έχουμε πράξει τα μέγιστα που μπορούσαμε και δεν λάβαμε τα «συγχαρητήρια» που αξίζουμε. Προκειμένου, όμως, να επιβραβευτείς θα πρέπει ο προϊστάμενος σου να έχει την ικανότητα και τη γνώση να διακρίνει τα επιτεύγματα σου, ώστε να μπορεί να σου επικοινωνήσει την επιβράβευση του. Το ότι δεν παίρνεις «μπράβο» δεν σημαίνει ότι δεν το αξίζεις. Δεν πιστεύω να ήταν το πρώτο που σκέφτηκες!

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να σου είναι ξεκάθαρο αυτό που πρέπει να φέρεις εις πέρας, ώστε να ταυτίζεται το αποτέλεσμα της εργασίας σου με αυτό που ο προϊστάμενος σου θεωρεί ότι πρέπει να επιτύχεις. Τέλος, έλεγξε αν τα επιτεύγματά σου να είναι μετρήσιμα και πράγματι φανερά στους άλλους. 

Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι την δουλειά και τις εκκρεμότητες μου! Τι να κάνω για να ξεκουραστώ;

Η εργασία καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στη ζωή μας και εκεί περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μας, κάποιοι και πέραν του κλασικού 8-ωρου δυστυχώς. Συνεπώς είναι δύσκολο να μην μας απασχολούν τα επαγγελματικά θέματα εκτός εργασίας. Ωστόσο, αυτό που συχνά ξεχνάμε είναι ότι στη ζωή μας έχουμε πολλαπλούς ρόλους, πχ. είμαστε φίλοι, παιδιά, γονείς, σύντροφοι, συγκάτοικοι, συγγενείς, γείτονες, φοιτητές/μαθητές, ιδιοκτήτες κατοικίδιων κ.α. Η λίστα συνεχίζεται εφόσον αναπτύσσουμε σχέσεις τριγύρω μας. Η απάντηση λοιπόν είναι, να ξεκινήσουμε να εστιάζουμε σε όλες τις ανάγκες μας (πέραν των αναγκών της επαγγελματικής επίτευξης) και στις σχέσεις της ζωής μας που δεν σχετίζονται με την εργασία. Η ψυχική και πνευματική ξεκούραση θα έρθουν, όταν η προσοχή μας στραφεί σε εξίσου σημαντικά πράγματα με αυτά της εργασίας. 

Γίνεται να εργαστώ παραγωγικά και συγκεντρωμένα αν δεν με συμπαθεί κανείς;

Λίγο απόλυτο το «δεν με συμπαθεί» κανείς. Πώς είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει ούτε ένας συνάδελφος που σε εκτιμάει και σε συμπαθεί; Εδώ επίσης, διαφοροποιούμε τις έννοιες «συμπαθώ κάποιον συνάδελφο» και «είμαι φίλος». Το αναφέρουμε αυτό, γιατί το δεύτερο δεν είναι απαραίτητο αν υπάρχει καλή επικοινωνία και σεβασμός μεταξύ συναδέλφων.

Χωρίς την ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση στον χώρο εργασίας μας, η παραγωγικότητα και η όρεξη μας για δουλειά ενδέχεται να μειώνονται, με συνέπεια να επηρεάζεται η συγκέντρωση μας. Είναι σημαντικό να βρεις κοινά σημεία ενδιαφέροντος για συζήτηση με τους συνεργάτες σου. Ένα μικρό διάλειμμα για καφέ ή σνακ βοηθάει πάντα το δέσιμο και την γνωριμία μας με τους συναδέλφους. Δοκίμασε να κάνεις το πρώτο βήμα, ίσως τα πράγματα να πάνε καλύτερα από όσο νομίζεις!

Επικοινωνία με τον συντάκτη