Φλέρτ: ​Μαγεία & οι λόγοι που μας αρέσει – Κέλλυ Σεφέρου

flert-seferou

Φλερτ – γράφει η Κέλλυ Σεφέρου

Για την μαγεία και τους ψυχολογικούς λόγους που μας αρέσει…

Τα πράγματα στον έρωτα είναι απλά. Το φλερτ είναι συνώνυμο της γοητείας υπό την προϋπόθεση να είναι και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται, γοητευτικός. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και ας συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό:

Το φλερτ μας φτιάχνει την μέρα και είναι ικανό να φτιάξει την διάθεση ακόμη και ενός αγνώστου. Από ένα απλό ερωτικό βλέμμα, μέχρι την ένδειξη ενδιαφέροντος που αφήνετε να ενοηθεί στον αέρα. Ποιοί είναι ωστόσο οι ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους μας αρέσει;

       Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων υποστηρίζει πως όταν κάποιος σε θέλει, θα πρέπει να το αντιληφθείς από την πρώτη κιόλας στιγμή και ότι τα μπερδεμένα σήματα δεν είναι σήματα για να ακολουθήσεις. Στην πραγματικότητα, ναι μεν κάτι τέτοιο ισχύει αλλά εν μέρη. Αφού το φλέρτ αποτελείται από πολλές εκφάνσεις. Δεν υπάρχει σε απόλυτες μορφές, δεν είναι «ναί» ή «όχι» ούτε και άσπρο ή μαύρο. Και αυτή είναι και η μαγεία του, μαζί και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει. Άν λάβουμε λοιπόν αυτό ως δεδομένο, τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως το φλερτ αποτελεί μια εντελώς υποκειμενική υπόθεση, γραμμένη για δύο, για την οποία μάλιστα μπορούμε να μιλάμε αποκλειστικά για εμάς με σιγουριά. Συνεπώς αν έχουμε αναλάβει την αποστολή να ‘διαβάσουμε’ και να ‘πράξουμε’ σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτουμε, σειρά έχει να γνωρίζουμε τι μας προσφέρει σε ψυχολογικό επίπεδο η συναρπαστική διαδικασία του φλερτ.

1. Αυτοπεποίθηση

       Το ότι σου αρέσει το φλερτ και είναι κάτι στο οποίο δύσκολα θα πεις «όχι» δεν σημαίνει αυτομάτως πως έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αντιθέτως, εκ φύσεως είμαστε όντα κοινωνικά που σημαίνει οτι θέλουμε να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί, όπως αντίστοιχα και οι άλλοι στα δικά μας μάτια, ιδιαίτερα μάλιστα αν πρόκειται για το φύλο που μας ελκύει ερωτικά. Μη ξεχνάς δε, πως στο πεδίο του φλερτ και του έρωτα, οι άνθρωποι με περισσότερη αυτοεκτίμηση είναι συνήθως πιο προσιτοί και ευχάριστοι και φυσικά αυτό έχει την τάση να τονώνει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση του ατόμου που δέχεται ή προσφέρει το φλερτ!

2. Πρωταγωνιστές

       Ασφαλώς δεν αναφερόμαστε σε κάποια ταινία ερωτικού περιεχομένου, αλλά και έτσι να το δούμε, στην ταινία της ζωής με τίτλο: ‘Η μαγεία του φλερτ’, εάν το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει περιστρέφεται γύρω από εσένα και λαμβάνεις την προσοχή που επιζητάς, τότε αντικειμενικά δεν είναι εγωιστικό να πούμε πως αυτό από μόνο του σε ωθεί στο να αισθάνεσαι όμορφα και σίγουρα ως ένας πρωταγωνιστής σε μια ιστορία ερωτική για δυό.

3. Αίσθημα αισιοδοξίας και ανανέωσης

       Το να ξέρεις ότι αρέσεις και μάλιστα στο πρόσωπο του  ενδιαφέροντος σου, πέραν του ότι σε τονώνει ψυχολογικά, σου ανεβάζει συνάμα και την αυτοπεποίθηση όπως και την αισιόδοξη σου διάθεση. Σε βοηθάει να νιώθεις ανανέωση. Μαζί και επιβεβαίωση για το ‘ποιός’ – ‘ποιά’ είσαι, (όχι πως δεν γνωρίζεις). Όμως όταν επιλέγεις να μείνεις μόνος ή μόνη σου, συνήθως εδώ πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση την οποία έχεις την χαρά και αν θες την τύχη για να απολαμβάνεις. Γιατί κακά τα ψέματα, το να μπορείς να εξασφαλίζεις στον εαυτό σου σε ψυχολογικό επίπεδο, τις ερωτικές σου ας τις πούμε ‘δυνατότητες’, σε καθιστά αισιόδοξο και σίγουρα πιο ανανεωμένο. Σειρά λοιπόν εδώ έχει να μπορείς να ενδίδεις μόνο σε εκείνα τα ερωτικά καλέσματα που έχουν την δύναμη να φανερώνουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Γιατί ωραία η ποσότητα και το να αρέσουμε σε πολλούς ανθρώπους, τι να το κάνεις όμως όταν δεν χαρακτηρίζεται από ποιότητα;

4. Φλερτ= Aρχή ήμισυ παντός

       Με άλλα λόγια, κάθε αρχή αποτελεί το μισό του όλου. Και ενώ πρόκειται για αρχαία φράση η οποία αναφέρεται συνήθως σε άλλα ζητήματα, θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση του φλερτ, μιας και την στιγμή που αποφασίζεις εσύ ή το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει να σε προσεγγίσει, είναι ειλικρινά σαν να έχετε φτάσει κιόλας στη μέση του έργου σας, ανεξαιρέτως αποτελέσματος. Αρκεί να υπάρχει αμοιβαιότητα, και αν όχι, τότε καλύτερα να παραμείνει στο φιλικό. Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως μέσα από το φλερτ ποτέ δεν ξέρεις πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα. Άλλωστε από ένα απλό φλερτ ξεκινάνε συνήθως οι περισσότερες σχέσεις. Οι σχέσεις, οι φιλίες, ακόμη και το περιστασιακό σεξ. Όλα καλοδεχούμενα αρκεί να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου. Δε συμφωνείς;

       Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω τα λόγια της Helen Rowland, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει πως το φλερτ είναι η ευγενής τέχνη του να κάνεις έναν άλλο άνθρωπο να αισθάνεται ευχαριστημένος με τον εαυτό του. Και εγώ δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, μιας και το φλερτ δίνει χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία και μάλιστα σε όλους μας!

       Φλέρταρε λοιπόν…

και αν πραγματικά το θες ‘υπέκυψε’ χωρίς να επικεντρώνεσαι μόνο στην ‘κατάκτηση’, γιατί ακριβώς εκεί είναι που θα φανερωθεί και η μαγεία του φλερτ! Φλέρταρε, ναι! Και σήμερα και αύριο και όποτε σου κάνει πραγματικά κέφι. Γιατί δεν κοστίζει, δεν πληγώνει, δεν αφαιρεί, παρά μόνο προσθέτει και μάλιστα σε συναίσθημα! Το φλερτ χωράει παντού. Σε μια κουβέντα, σε μια ματιά, σε ένα φιλί και μια αγκαλιά , ακόμη και σε …μια ολόκληρη στιγμή!

       Ως είθισται λοιπόν θα φιγουράρω και εγώ την γνωστή φράση

«Ερωτευτείτε γιατί χανόμαστε»!
Γιατί το ζήτημα είναι να συναντηθούμε και να ταξιδέψουμε. Και αν είναι να χαθούμε, τουλάχιστον ας χαθούμε μόνο από έρωτα!

Επικοινωνία με τον συντάκτη